Ny forskning: Baby-legetøj blev masseproduceret i oldtiden
Forskere på Nationalmuseet har identificeret 4.500 år gamle baby-rangler, som blev produceret af professionelle pottemagere i en oldtidsby i Syrien. De blev formentlig solgt på markedet til forældre, der ville forkæle – eller distrahere – deres børn.

Glem alt om BRIO og LEGO. Allerede for 4.500 år siden købte forældre professionelt udført legetøj til deres små babyer. Produktion af rangler i ler var ligefrem en industri for datidens pottemagere.
Det viser ny forskning fra Nationalmuseet, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Childhood in the Past.
Lerblandingen i ranglerne har præcist den samme sammensætning, som i andre professionelt fremstillede lerkrukker fra oldtidsbyen Hama, som de er fundet i. Det viser, at det altså ikke var forældrene selv, der havde hænderne i leret, men at ranglerne var en del af pottemagernes professionelle produktion på linje med anden keramik.
Ranglerne blev formentlig solgt på markedet.
”Det viser jo, at forældre i oldtiden elskede deres børn og investerede i deres velvære og sansemotoriske udvikling, præcis som vi gør i dag. Måske havde forældre i oldtiden også brug for indimellem at distrahere deres børn, så de selv kunne få lidt ro. I dag gør vi det med skærm, dengang gjorde de det med rangler,” siger seniorforsker på Nationalmuseet Mette Marie Hald, der står bag studiet.
Rangler – og børn – er overset i arkæologien
Selvom ranglerne indeholdt mindre stykker ler eller småsten, så de kunne rasle, skaber de så lav en lyd, at forskerne kan udelukke, at de har været anvendt som musikinstrumenter.
Desuden er håndtagene meget små og derfor ikke egnet til voksne, men passer netop til størrelsen på en lille barnehånd.
”Når man finder genstande som disse, har der været en tendens i arkæologien til, at man tolker det som musikinstrumenter eller ligefrem kultiske genstande – det er ligesom en kategori, man let kan putte alt uforståeligt ind i – når det i virkeligheden er noget meget mere jordnært og relaterbart som i dette tilfælde legetøj til små børn,” siger Mette Marie Hald.
Toppen af isbjerget
På Nationalmuseet har forskerne identificeret en samling på i alt 19 rangler fra et beboelseskvarter i byen fra tidlig bronzealder. Det udgør den største samling af denne type rangler fra hele det mellemøstlige område.
Mette Marie Hald vurderer imidlertid, at der rundt på forskellige museumsmagasiner potentielt kan findes langt flere rangler fra oldtiden, end der hidtil er identificeret. Ranglerne udgraves ofte i brudstykker, som kan gøre det svært at identificere dem. De kan til forveksling let ligne endnu et potteskår, et håndtag til et låg eller et stykke af en si.
Derfor har forskerne skrevet en opskrift til andre fagkolleger om, hvordan rangler kan identificeres, fortæller Mette Marie Hald.
”Jeg håber, det fører til, at vi med tiden får en større indsigt børnenes verden i oldtiden. Fra et økonomisk synspunkt er det fascinerende at tænke på, at der allerede for 4.500 år siden fandtes et decideret marked for kommercielt legetøj. Samtidigt er det rørende at få et glimt af en families hverdag – en forælder, måske, der er stoppet ved en bod på vej hjem og har købt en rangle for at glæde sit barn. Det er en situation, vi sagtens kan genkende i dag.”
Studiet af ranglerne er en del af et større forskningsprojekt finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond.
Nøgleord
Kontakter
Mette Marie HaldSeniorforskerNationalmuseet
Tlf:41206175mette.marie.hald@natmus.dkJohn Fhær Engedal NissenKommunikationsmedarbejderNationalmuseet
Tlf:+45 41 20 68 49jni@natmus.dkBilleder






Nationalmuseet
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.
Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.
Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
New research: Baby toys were mass produced in Early Bronze Age Syria19.5.2025 08:52:49 CEST | Pressemeddelelse
Scholars at the National Museum of Denmark in collaboration with Archéorient CNRS in France and the University of Milan in Italy have identified 4500-year-old baby rattles that were produced by professional potters in an ancient city in Syria. They were probably sold at the market to parents who wanted to entertain – or distract – their children.
Ny podcast om hvordan befrielsen blev til frihed2.5.2025 10:47:06 CEST | Pressemeddelelse
På 80-års-dagen for befrielsen udgiver Nationalmuseets mediehus Vores Tid første episode i podcast, der fortæller historien om de udstødte og beundrede, der skulle starte helt nye liv, da Anden Verdenskrig sluttede
The National Museum confirms: Shipwrecks in Costa Rica are Danish slave ships27.4.2025 19:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Investigations of ship timbers, bricks from the cargo and clay pipes found during underwater excavations in Costa Rica confirm that the site holds two Danish slave ships that, according to historical sources, were shipwrecked off the coast of Central America in 1710.
Nationalmuseet bekræfter: Skibsvrag i Costa Rica er danske slaveskibe27.4.2025 19:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Undersøgelser af skibstræ, mursten fra lasten og kridtpiber fra en undervandsudgravning i Costa Rica bekræfter, at der er tale om to danske slaveskibe, der ifølge historiske kilder forliste ud for Mellemamerikas kyst i 1710.
Nationalmuseet styrker forskning i maritim kulturarv med nyt forskningscenter7.4.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningscenter skal undersøge danske skibsvrag i ind- og udland, samt forske i nedbrydning og bevaring af skibsvrag og stenalderbopladser på havets bund. Det skal bringe ny viden om hele den maritime danmarkshistorie – fra oldtid til nutid.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum