Danske Erhvervsakademier

Reformaftale styrker erhvervsakademiernes bidrag til dansk erhvervsliv

Del

Reformaftalen om de erhvervs- og professionsrettede videregående uddannelser er et vigtigt skridt fremad. Danske Erhvervsakademier glæder sig over, at aftalen giver mulighed for at udvikle kvaliteten og strukturen af erhvervsakademiernes uddannelser og samtidig imødekommer centrale ønsker, som erhvervsakademierne har kæmpet for længe; praktikum, gratis efter- og videreuddannelse og muligheden for at kunne optage flere internationale studerende.

Erhvervsakademierne spiller en afgørende rolle i at udvikle kompetencer på tværs af Danmark – fra lokalsamfund til storbyer, og med reformen følger en nettoinvestering i sektoren, der sætter rammen for at optimere uddannelsesporteføljen til fremtidens efterspørgsel efter kompetencer.

Reformen gør en forskel for studerende og erhvervsliv

”Det er positivt, at reformen investerer i erhvervsakademierne og understøtter vores erhvervsrettede videregående uddannelser, så vi kan matche et arbejdsmarked i konstant forandring, og give erhvervsakademierne endnu bedre mulighed for at imødekomme erhvervslivets behov. Det er en reform, der gør en reel forskel for både studerende, virksomheder og samfundet som helhed”, siger Steen Enemark Kildesgaard, formand for Danske Erhvervsakademiers rektorkollegie.

Reformen medfører større ændringer for erhvervsakademiernes uddannelser i både struktur og indhold. Med nedlæggelsen af top up-uddannelserne, etableringen af nye overbygningsuddannelser og omlægningen af en del af de eksisterende erhvervsakademiuddannelser til nye treårige professionsbacheloruddannelser står erhvervsakademierne over for en stor opgave. Men reformen åbner også for muligheden for at skabe endnu mere sammenhængende uddannelsesforløb med et udviklingspotentiale, der nu skal foldes ud.

Bedre forudsætninger for praktikum og praktik

Reformen indfører et praktikum, som har til formål at ruste gymnasieelever til at komme bedre gennem erhvervsakademiernes tekniske uddannelser - et tiltag, som både erhvervsakademier, faglige organisationer og arbejdsgivere har efterspurgt.

”Erhvervsakademierne optager studerende med mange forskellige ungdomsuddannelser i rygsækken, men med praktikum bliver overgangen til de tekniske uddannelser bedre for især studenter fra det almene gymnasium. Det er vores klare forventning, at praktikum vil bidrage til at mindske frafald og øge det faglige niveau på de tekniske uddannelser, hvilket vil sikre, at flere dimittender står klar til at imødekomme erhvervslivets efterspørgsel”, siger Charlotte Lundblad, formand for Danske Erhvervsakademiers bestyrelse.

Derudover er det også glædeligt, at der fra politisk side er enighed om, at der bliver prioriteret midler til investeringer i kvalitet og en stærkere kobling mellem undervisning og praktik.

En styrket mulighed for livslang læring

Når reformen er blevet gjort til virkelighed, vil dimittender fra erhvervsakademierne stå med helt nye muligheder for efter- og videreuddannelse. Aftalen er et stort skridt i retning af at gøre livslang læring til en realitet for endnu flere, og erhvervsakademierne ser frem til at udvikle fleksible, praksisnære forløb, der matcher både dimittendernes og virksomhedernes behov. Det giver langt flere mulighed for at opkvalificere sig gennem hele arbejdslivet – uden økonomiske barrierer.

”Erhvervsakademierne er allerede den største udbyder af efter- og videreuddannelse til det private arbejdsmarked, og vi ser frem til at omsætte de muligheder, som reformen giver, til endnu mere og bedre efter- og videreuddannelse til vores dimittender og alle andre, der har brug for at styrke deres praksisnære og erhvervsrettede kompetencer inden for fx grøn omstilling, digitalisering og nye teknologier”, siger Steen Enemark Kildesgaard.

Flere internationale studerende – men stadig et uforløst potentiale

Det er et vigtigt skridt, at der nu åbnes for 800 engelsksprogede studiepladser. Det er en afgørende prioritet for både danske studerende, der ønsker et mere internationalt studiemiljø, og for virksomheder, der har akut behov for specialiseret arbejdskraft, særligt inden for IT og STEM.

På trods af det yderst positive i, at erhvervsakademierne nu får flere internationale studerende tilbage igen, så mener vi dog, at behovet er større, og at der bør åbnes for flere pladser i hele landet. Vi er sikre på, at efterspørgslen vil vise, at der bliver behov for endnu flere i fremtiden for at sikre, at virksomhederne kan rekruttere den nødvendige talentmasse, og for at understøtte stærke studiemiljøer, hvor danske og internationale studerende kan udvikle sig sammen.

Implementering i samarbejde med erhvervsakademierne

”Den politiske aftale er en vigtig milepæl, men det egentlige arbejde begynder nu. Det er afgørende, at reformens ambitioner realiseres i samarbejde mellem ministeriet, erhvervsakademierne, arbejdsgiverorganisationer og faglige organisationer”, understreger Charlotte Lundblad.

Danske Erhvervsakademier ser frem til at bidrage konstruktivt til implementeringen og sikre, at reformen får den ønskede effekt – både for de studerende og for dansk erhvervsliv. Med de rette investeringer i kvalitet, teknologi og praksisnær læring kan erhvervsakademierne fortsat spille en central rolle i at sikre vækst og viden i Danmark.

Kontakter

Steen Enemark KildesgaardFormand for rektorkollegiet

stek@kea.dk

Danske Erhvervsakademier

Erhvervsakademierne uddanner dimittender, der fremmer vækst og innovation i dansk erhvervsliv. Danske Erhvervsakademier er interesseorganisation for de otte erhvervsakademier, der udgør medlemskredsen.

Gennem korte og mellemlange videregående uddannelser indenfor primært design, teknologi og business forsyner erhvervsakademierne det private erhvervsliv med handlekraftige dimittender, der kan byde fagligt ind i erhvervslivets virkelighed, udfordre vanetænkning og tage ansvar fra dag et.

Erhvervsakademierne indgår i tætte partnerskaber med de virksomheder, vi uddanner til. Samarbejdet bringer praksis ind i uddannelserne og nyeste viden ud i virksomhederne.

Følg pressemeddelelser fra Danske Erhvervsakademier

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Erhvervsakademier

Danske Erhvervsakademier: Epx-reform skaber retning mod erhvervsrettet videregående uddannelse, men det faglige niveau skal sikres19.2.2025 14:00:26 CET | Pressemeddelelse

Regeringen, SF og DF har netop præsenteret Aftale om en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse. Danske Erhvervsakademier ser mange positive takter i reformen, der kan bidrage til, at flere unge vælger og gennemfører en erhvervsrettet videregående uddannelse. Samtidig følger vi fastlæggelsen af indhold og det faglige niveau, som kommende epx-studenter vil have, når de optages på en erhvervsakademiuddannelse, tæt.

Historisk bevilling fra forskningsreserven styrker erhvervsakademiernes forskning1.11.2024 13:26:59 CET | Pressemeddelelse

Erhvervsakademiernes praksisrettede forskning modtager for første gang en bevilling fra forskningsreserven. Aftalen tildeler erhvervsakademierne en etårig bevilling på 3,7 mio. kr. for 2025, hvilket løfter sektorens forskningsbudget med cirka 6 pct. Det er en vigtig milepæl i retning af at styrke den praksisnære forskning, der især gavner små og mellemstore virksomheder.

Erhvervsakademierne øger optaget igen i år til gavn for det private erhvervsliv26.7.2024 12:21:06 CEST | Pressemeddelelse

Erhvervsakademierne fortsætter med at øge antallet af optagne studerende til uddannelser rettet mod det private arbejdsmarked. I dag, den 26. juli 2024, tilbydes 9.577 nye studerende en studieplads på et erhvervsakademi, hvilket er en stigning på 3 pct. i forhold til sidste år. Det er især erhvervsakademiernes uddannelser inden for STEM-området, der trækker studerende til. Her er optaget steget med 9 pct. flere studerende end sidste år.

Næsten 500 studerende vil uddanne sig indenfor oplevelser og turisme5.7.2024 18:20:39 CEST | Pressemeddelelse

Der er gang i turismen rundt om i landet, og det afspejler sig i interessen for erhvervsakademiuddannelsen til service- og oplevelsesøkonom. I år har næsten 500 ansøgt om optagelse på uddannelsen på erhvervsakademierne. VisitDenmark bakker op om tendensen, da der er stigende beskæftigelse indenfor turisme på tværs af hele landet. Dette betyder gode jobmuligheder for kommende service- og oplevelsesøkonomer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye