Billund Kommune

STU-elever får fokus på frivillighed og fællesskaber

Del

Naturplejeteamet i Billund Kommune har det sidste halve år haft fornøjelsen af Ida og Linda, elever fra Kulmose STU. Naturplejeteamet er nemlig en af de foreninger, som har åbnet deres døre og hjerter for unge, som savner fællesskaber. En gevinst for begge parter, mener Christiane Danckert fra Naturplejeteamet.

Ida og Linda
Ida og Linda Billund Kommune

Naturplejeteamet i Billund Kommune manglede flere frivillige hænder. STU-elever manglede fællesskaber. Det kunne blive et godt match, tænkte Frivilligcenter Billund og indledte i efteråret et samarbejde med teamet gennem projektet Frivillig i fællesskab. STU står for Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse.

Ida på 18 år og Linda på 20 år, er til daglig elever på Kulmose STU i Grindsted. De to bruger nu en del af deres skoletid på at bygge redekasser til sjældne fuglearter og skabe plads til biodiversitet i den lokale natur sammen med resten af Naturplejeteamet.

”Det er sjovt at være sammen med Naturplejeteamet, og det bedste er, at vi hjælper naturen og dyrene. Det vi gør, betyder noget for nogen,” siger Ida og Linda.

Rum til dybe samtaler

De unge får hos Naturplejeteamet trænet forskellige færdigheder, men vigtigst af alt får de skabt relationer og bliver en del af et fællesskab med frivillighed som omdrejningspunkt. For naturen gør noget godt for relationer og de samtaler, der starter som smalltalk og slutter som dybe samtaler om store udfordringer.

”Det er både godt for os, og det er godt for dem. Det er hyggeligt at have Ida og Linda med ude. Vi får snakket om stort og småt, mens vi arbejder. Både om de ting, vi nu går og laver, men også om vores liv og drømme om fremtiden. Når vi går herude, behøver man ikke kigge hinanden i øjnene, og så bliver nogle ting nemmere at fortælle,” siger Christiane Danckert, som er frivillig ved Naturplejeteamet, der består af ca. 10-15 frivillige naturplejere.

Stærke fællesskaber

Frivilligcenter Billund startede projekt Frivillig i Fællesskab op i 2024, og det løber frem til 2026. Formålet med projektet er at hjælpe flere unge med handicap eller psykisk sårbarhed ud af ensomhed og ind i meningsfulde frivillige fællesskaber.

Selvom projektet endnu kun er halvvejs, begynder de gode resultater allerede at vise sig. Flere af de unge, som har været en del af projektet, har efterfølgende fået øjnene op for Ungenetværket, der fungerer som bindeled mellem unge og lokale foreninger og skaber fællesskaber for de unge. Tilbagemeldingerne fra foreningerne er også gode, og flere har udtrykt ønske om at få endnu flere STU-elever med i fællesskabet.

For Ida og Linda har projektet også gjort dem skarpere på deres ønsker for fremtiden. Linda nyder værkstedsarbejdet, for hun har hænderne godt skruet på og drømmer om at blive tømrer. Ida er glad for at være en del af frivillighedsfællesskabet og drømmer om igen en dag at blive frivillig hjælpetræner for gymnastikhold for børn.

Og netop handlekraftige fællesskaber er noget af det, der kendetegner Billund Kommune, hvilket bl.a. blev slået fast i de nyligt offentliggjorte byprofiler for kommunens syv største byer.

Frivillige kræfter skaber noget godt for hinanden i alle vores byer. Det mærker jeg alle steder, jeg kommer. Samtidig er jeg optaget af, at vi inviterer alle ind i fællesskabet. Derfor er jeg rigtig glad for at høre om Ida og Lindas oplevelser, ligesom jeg er enormt stolt over, at Frivilligcenter Billund hjælper flere unge med handicap eller psykisk sårbarhed ind i meningsfulde frivillige fællesskaber”, siger borgmester Stephanie Storbank.

Gode resultater

Frivilligcenter Billund er ét af i alt 10 frivilligcentre i landet, som deltager i projektet Frivillig i Fællesskab. Projektet er støttet nationalt af Den A. P. Møllerske Støttefond og lokalt af Ole Kirk’s Fond og KG Fonden. Både Kulmose STU og STU-linjen under Aktivitet & Arbejde er med i projektet og arbejder sammen med Frivilligcenter Billund om at bygge bro mellem STU og foreningslivet i Billund Kommune.

I det år, projektet indtil nu har løbet, har i alt 32 STU-elever fra Billund Kommune udover Naturplejeteamet været engageret i Skole OL, Karensmindes Venner, Kattens Værn i Billund og Fynsgades Plejehjem i Grindsted.

Evalueringer fra det nationale projekt viser, at de unge generelt har fået et stort udbytte af projektet. De fremhæver blandt andet fællesskabet, at de har det sjovt, at de oplever øget selvtillid og vil anbefale andre unge at blive frivillige.

Kontakter

Billeder

Ida og Linda
Ida og Linda
Billund Kommune
Download
BIllund Kommune
Download
Billund Kommune
Download

Følg pressemeddelelser fra Billund Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Billund Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye