Røde KorsRøde Kors

Kokkeelever laver 2-retters menu ud af råvarerne fra nødhjælpskasser

Del

Madens betydning i nødhjælpsarbejde sættes i fokus, når kokkeelever fra Hotel- og Restaurantskolen sammensætter en fine-dining menu med udgangspunkt i indholdet af nødhjælpskasser. Projektet er gjort muligt med midler fra Danida og sat i søen af Ungdomsbureauet gennem Verdensmål i Hænderne i et samarbejde med Røde Kors og Hotel- og Restaurantskolen

Kasser med fødevarer udgør en stor del af Røde Kors Røde Halvmåne-bevægelsens nødhjælpsarbejde rundt om i verden.
Kasser med fødevarer udgør en stor del af Røde Kors Røde Halvmåne-bevægelsens nødhjælpsarbejde rundt om i verden. Foto: Ibrahim Malla / IFRC

Mød verden og skab forandring gennem dit håndværk. Det er den opgave Verdensmål i Hænderne har sat sig for, når de tager rundt på FGU’er og erhvervsskoler i hele landet for at sætte fokus på, hvordan unge kan arbejde med Verdensmålene og bæredygtighed gennem deres håndværk.

Der er over 100 væbnede konflikter i verden lige nu, og det kan mærkes hos Røde Kors, der hver dag redder liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Verdensmål i Hænderne er i denne omgang gået sammen med netop Røde Kors og kokkeelever fra Hotel- og Restaurantskolen i Valby for sammen at skabe en unik restaurantoplevelse baseret på råvarer fra nødhjælpskasser. Her kombineres gastronomi, globalt ansvar og ungdommens kreative kræfter!

Fokus på forskellige regioner
Forløbet bliver kickstartet i uge 14, hvor Røde Kors og Verdensmål i Hænderne præsenterer nødhjælpskasserne for eleverne, der derefter skal udvikle deres egen ‘fine dining’-menu med råvarer fra kasserne. I uge 21 åbner dørene til Hotel- og Restaurantskolens egen restaurant, hvor eleverne vil servere deres kreative måltider for skolens elever, projektets samarbejdspartnere, medier og politiske repræsentanter.

Hver dag fra mandag til onsdag vil kokkeeleverne servere en ny menu med udgangspunkt i nødhjælpskasser fra forskellige regioner af verden. Torsdag er det den danske nødhjælpskasse, der er på menuen. Kokkeeleverne har nemlig også fået til opgave at udvikle en dansk nødhjælpskasse. De kriser, der findes ude i verden, kan føles langt væk og meget uhåndgribelige, men med klimakrisen og den forandrede sikkerhedspolitiske situation i baghovedet er håbet, at torsdagen kan sætte tanker i gang hos både kokkeelever og gæster i restauranten. Hvordan ville den danske nødhjælpskasse se ud?

Projektforløbet sætter fokus på Røde Kors’ globale nødhjælpsarbejde og den betydning, mad har i krisesituationer, og giver eleverne en unik mulighed for at lære om verdensmålene og globale kriser samtidig med, at de opbygger praktiske færdigheder inden for deres eget håndværk. Håbet er at give både kokkeelever og restaurantgæster en madoplevelse, der skaber forståelse og solidaritet med nogle af verdens mest udsatte mennesker.

Kreativ chef Morten Schwarz Lausten, Røde Kors:

“Uden håndværkere af alle mulige slags ville Røde Kors ikke kunne udføre vores nødhjælpsarbejde. Samarbejdet med Verdensmål i Hænderne og eleverne fra Hotel- og Restaurantskolen er en kæmpe gave til en organisation som Røde Kors. Det er en mulighed for at sætte spot på vores arbejde og forholdene i krisesituationer, både ude i verden og herhjemme på en utraditionel, sansemættet og helt håndgribelig måde.”

Vicedirektør for pædagogik og uddannelse Søren Poul Nielsen, Hotel- og Restaurantskolen: 

”Det er godt, grundlæggende håndværk at kunne fremstille velkomponerede, velsmagende måltider med det, man har til rådighed alt efter geografi, sæson og vilkår. Det prøver vi hver dag at lære vores elever, lige som vi prøver at lære dem en grundlæggende respekt for vores fagtraditioner: Brug det, du allerede har - brug det, der er tæt på. Vi er glade for at deltage i projektet, for eleverne får trænet det helt basale håndværk og mulighed for at øve sig med eksempelvis fermentering, som er en vej både til stor velsmag og et vigtigt greb for at mindske madspild og udnytte og respektere råvarerne.”

Projektleder Ellen Jakobsson, Verdensmål i Hænderne - Ungdomsbureuaet:

At være engageret er mere end at være medlem af en forening eller at stemme til et valg. I Verdensmål i Hænderne arbejder vi med mangfoldigt engagement, og dette samarbejde er et lysende eksempel på, hvordan engagement kan se ud, når det opstår i et kreativt møde mellem elevernes håndværk og Røde Kors’ nødhjælpsarbejde. Vi er glade for at kunne være dem, der skaber det møde og endnu en gang sætter fokus på, hvad de kloge hænder kan.”

Kontakter

Felix Schumann, kommunikationsansvarlig for Verdensmål i Hænderne, et projekt under Ungdomsbureauet: felix@ungdomsbureauet.dk; tlf: 9399 5304

Morten Schwarz Lausten, kreativ chef i Røde Kors: molau@rodekors.dk; tlf: 3114 1247

Røde Kors pressetelefonrodekors.dk/presse

Tlf:3529 9699

Om Røde Kors

Røde Kors er altid til stede

Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.

192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.

Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.

Følg pressemeddelelser fra Røde Kors

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Røde Kors

Røde Kors: De medicinske faciliteter i Gaza er presset til det yderste20.3.2025 11:56:00 CET | Pressemeddelelse

”Når antallet af ambulancer er nede på 50%, og der mangler både medicin og udstyr, er det klart, at det bliver mere og mere vanskeligt at sikre at vi kan redde liv,” siger katastrofechef i Røde Kors, Peter Schultz. Mangel på brændstof betyder, at Palæstinensisk Røde Halvmåne kun kan bruge 23 af deres 53 ambulancer. Med tirsdagens bombardement blev ambulancerne sendt ud over hele Gaza – så brændstoflagrene er nu svundet yderligere ind. Samtidig betyder blokaden af nødhjælp, at sundhedsklinikker og hospitaler er ved at løbe tør for både medicin og medicinsk udstyr, fortæller Peter Schultz. ”Vores kollegaer i Palæstinensisk Røde Halvmåne har arbejdet under vanskelige forhold de seneste 16 måneder. Den nuværende situation med en total blokade af nødhjælp til Gaza har presset dem helt i bund – selvom de knokler for at hjælpe.” Røde Kors’ katastrofechef, Peter Schultz, er i dag i Amman, Jordan. Kontakt kommunikationskonsulent Emilie Amstrup ved interviewforespørgsler på +45 31444146

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye