Længere liv til hårde hvidevarer skal mindske ressourcespild
Flere led af værdikæden går nu sammen om et nyt projekt, som skal bekæmpe tendensen til at hvidevarer holder kortere og kortere tid. Projektet vil udvikle nye innovative værktøjer til at træffe bedre beslutninger med fokus på forbrugerens anvendelse af produkterne.

Hårde hvidevarer i danske boliger udskiftes i dag oftest efter blot 6-8 år, hvor levetiden i 1990'erne var 10-12 år. Denne udvikling skal nu vendes gennem et nyt samarbejde med flere led af værdikæden, støttet af Closing Loops, som er finansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU.
Målet er at skabe konkret viden og derved fundamentet for mere ressourcebesparende og klimabevidste beslutninger om vedligeholdelse og reparation af hårde hvidevarer i lejeboliger.
Centralt i samarbejdet står udviklingen af et nyt Ecovalg-værktøj. Værktøjet skal give udlejere og administratorer et oplyst grundlag for at træffe beslutninger om vedligeholdelse, reparation eller udskiftning.
- Ved at forlænge hårde hvidevarernes levetid, forventer vi at kunne opnå klimagevinster. Vores indledende analyser viser et betydeligt potentiale for at reducere klimabelastningen gennem øget fokus på reparation og vedligehold. Det kræver, at vi ændrer den måde beslutninger om udskiftning træffes på i dag, siger Andreas Egholm Kirt, projektleder fra Teknologisk Institut.
Det oplyste valg
Leverandør og reparatør, SAI Danmark A/S, er initiativtagerne til projektet, og ønsker gennem projektet at fremme det oplyste valg.
- Vi har mange håb for dette projekt. Det åbner måske døren for en nytænkning omkring brugen af hårde hvidevarer. Det kan potentielt være mindre tiltag, der gør, at levetiden forlænges. Ved at vi får konkrete tal på, hvilke besparelser, der kan opnås, kan vi nemmere hjælpe beslutningstageren til at træffe et oplyst valg og tage stilling til klimabesparelserne, før de udskifter deres hårde hvidevarer, forklarer Niels Kehler, CEO i SAI Danmark A/S.
Dokumentation styrker grønne valg
Indledende livscyklusanalyser (LCA) fra Teknologisk Institut viser, at der kan opnås betydelige CO2 reduktioner ved at forlænge levetiden på de eksisterende hårde hvidevarer, fremfor at investere i nye produkter. Det udviklede værktøj vil inkludere beregninger af klimabelastningen fra både de indlejrede materialer og driften, hvilket skal give et solidt vidensgrundlag der inkluderer både klimabelastning og økonomi for at træffe oplyste beslutninger.
- Undersøgelsen vil bidrage med værdifuld indsigt i, hvordan strategisk levetidsforlængelse gennem systematiskvedligeholdelse og reparation kan være afgørende for at reducere den samlede klimabelastning, siger Maria Preilev Hansen, forretningsleder fra Teknologisk Institut.
Adfærd og holdninger i centrum
En omfattende kvalitativ undersøgelse skal afdække, i hvilket omfang og hvorfor de hårde hvidevarer i givet fald udskiftes tidligere end nødvendigt. Undersøgelsen ser på både lejernes og beslutningstagerens holdninger og adfærd. Resultaterne skal bruges til at udvikle målrettede metoder, til at øge incitamentet for at reparere og vedligeholde hårde hvidevarer.
Bred forankring i branchen
Projektet omfatter både ejendomsadministratorer, bygningsejere og servicevirksomheder, samt Teknologisk Institut som videninstitution. DEAS A/S og AKF Holding A/S deltager fra den professionelle udlejningssektor, mens SAI Danmark A/S bidrager med ekspertise inden for levering, service og reparation af hårde hvidevarer.

Nøgleord
Kontakter
Projektleder Andreas Egholm Kirt, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1937, mail: andn@teknologisk.dk
CFO Helen Kehler, SAI Danmark A/S, mobil: 2066 5238, mail: helen@saidanmark.dk
Billeder




Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
21 millioner til elektrificering af cementproduktion skal reducere CO2-udledning4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle elektriske opvarmningsteknologier til cementindustrien, hvor målet er at reducere industriens CO2-udledning.
Dansk teknologi skal sikre vand til fremtidens industri3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
19 millioner kroner skal i det ambitiøse fyrtårnsprojekt Vandternativet udvikle ny vandteknologi, der sikrer industrien brugbart vand uden at belaste grundvandsressourcerne.
Dansk elektronikbranche skal reducere ressourcespild gennem cirkulær produktion31.3.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske elektronikvirksomheder får nu hjælp til at arbejde mod at reducere ressourceforbrug og CO2-udledning med op til 30 procent gennem nye cirkulære løsninger. Målet er at gøre Danmark til foregangsland for bæredygtig elektronikproduktion.
Danskerne skal sikres bedre mod Legionella i brugsvandet28.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt samarbejde skal dokumentere løsninger mod Legionella i danske brugsvandsinstallationer og samtidig sikre lavt energiforbrug. Nye EU-krav om energieffektivitet kan utilsigtet skabe bedre vækstbetingelser for legionellabakterier.
38 millioner år gammel kristtornblomst fundet i rav27.3.2025 11:07:40 CET | Pressemeddelelse
En usædvanligt velbevaret blomst indkapslet i rav er analyseret med avanceret teknologi. Det har gjort det muligt at identificere det danske danekræ som den første uomtvistelige fossile kristtornblomst, der er kendt i verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum