Urpremiere på 'Marie-Antoinette' med pudret undergangsdekadence
Undergangsdekadence og pudrede privilegier flyder sammen, når Regimentet, 12 unge scenekunstnere, nysgerrigt går i kødet på fænomenet Marie-Antoinette i nyskrevet dansk dramatik. For har vi lært at håndtere kriser eller kun os selv?

Frankrigs sidste dronning, Marie-Antoinette, er en sammensat figur, som i dag er blevet et symbol, et modeikon og en myte. Hun levede et privilegeret liv og var en forlystelseshvirvelvind på Versailles med hendes mand Louis d. 16, der var udvalgt af Gud (og som hun blev gift med som 14-årig). I hendes samtid gik hun fra at være idoliseret til at blive forhadt for sit fråseri og en syndebuk for, at store dele af den franske befolkning sultede og levede i fattigdom. Men hvem var Marie-Antoinette egentlig, og hvilke paralleller er der til i dag?
"Der var meget sladder om Marie-Antoinette, hvilket også er et lag i forestillingen. Vi vil hverken fremstille hende som skurk eller offer, men er nysgerrige på hende som menneske. Én problemstilling, som vi genkender fra os selv, er, hvor svært det er at ændre vores vaner, selvom kriserne buldrer derudad omkring os. Det er så genkendeligt at have skyklapper på, når verden uden for vores grænser er af lave. Marie-Antoinette er et billede på, at uretfærdige magthierarkier aldrig er stabile, heller ikke i vores privilegerede del af verden. Historien har vist, at tryk avler modtryk, og magtbalancer forskydes – og i disse tider med uhyggelig hastighed og kraft," siger husinstruktør på Det Kongelige Teater og instruktør på Marie-Antoinette Anna Balslev.
Regimentet - 12 unge, samskabende scenekunstnere med husinstruktør Anna Balslev i spidsen - løfter parykken og ser bag pudderet ind til kønssygdomsmode og et springvand af undergang. Scenograf og kostumedesigner Laura Løwe har skabt et univers fuld af vand, der siver ud og springer op kombineret med en orkestergrav til komponist og musiker Viktor Dahl. En verden, hvor skønhedspletterne dækkede over syfilissår, og den manglende kloakering på Versailles gjorde slottet til en guldbelagt gylletank.
Om Regimentet
Regimentet er 12 unge scenekunstnere, der med husinstruktør Anna Balslev i spidsen er blevet inviteret ind på Det Kongelige Teater.
I 2022 skabte de forestillingen Stolthed og Fordom på Betty Nansen Teatret, og nu går de nysgerrige i kødet på historien om Marie-Antoinette.
"Vi tror på klassikeren som den universelle fortælling om det at være menneske. Vi mener, at nutidens udfordringer er ekkoer af tidligere tiders udfordringer, og derfor ønsker vi at bruge fortiden som prisme for at forstå vores samtid. Vi iscenesætter klassikeren til vores egen generation for at skabe samhørighed og for at føle os mindre alene og, måske især, mindre vigtige.
Vi tror på nuancer, at intet her i verden er sort/hvidt. Vi insisterer på at portrættere mennesket som helt, med hud og hår, det gode med det onde, det sympatiske med det usympatiske. For rummer vi ikke alle det hele?"
Marie-Antoinette har urpremiere på Mellemgulvet i Skuespilhuset den 11. april 2025 og spiller til den 25. maj 2025
Læs mere HER
Holdet bag
Manuskript: Sonja Ferdinand
Iscenesættelse: Anna Balslev
Scenografi og kostumedesign: Laura Løwe
Koreografi: Sebastian Kloborg
Lysdesign: Balder Nørskov
Lyddesign: Rasmus Kreiner
Musik: Viktor Dahl
Medvirkende
Marie-Antoinette: Nanna Skaarup Voss
Louis 16./ Anklageren/ hoffet: Mathias Bøgelund
Choiseul/ Dommeren/ hoffet: Simon Kongsted
Axel von Fersen/ vidne/ hoffet: Alexander Bryld Obaze
Maria Theresia/ Madame du Barry/ Madame la Motte/ vidne : Anne Plauborg
Polignac/ hoffet: Freja Klint Sandberg
Musiker/ hoffet: Viktor Dahl
Kontakter
Lise Benthin PræstgaardPR- og presseansvarlig, skuespil
Tlf:+45 22 92 09 00libp@kglteater.dkBilleder

Følg pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater
Solodanser med "varme, charme og værdighed"30.3.2025 00:14:31 CET | Pressemeddelelse
Silvia Selvini blev i aftes udnævnt til solodanser i Den kongelige Ballet.
Det Kongelige Teater når et rekordstort publikum bosiddende udenfor Region Hovedstaden25.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
For tredje år i træk opnåede Det Kongelige Teater et solidt billetsalg. Samtidig voksede antallet af turnéaktiviteter til rekordhøjde. Over 160.000 af teatrets gæster var i 2024 bosiddende udenfor Region Hovedstaden.
'Bunbury' - En Wilde satire om leg med identitet10.3.2025 10:02:02 CET | Pressemeddelelse
Alle genopfinder sig selv i Oscar Wildes satire Bunbury - The Importance of Being Earnest, som har premiere i Skuespilhuset den 21. marts. Oplev bl.a. Jens Jørn Spottag, Rasmus Botoft, Mette Horn og Ena Spottag i en befriende leg med identitet, køn og autenticitet.
Oplev scenekunst i verdensklasse på sommerturné med Det Kongelige Teater6.3.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sommeren bliver fyldt med scenekunst, når balletdansere, operasangere og en rullende teaterlegeplads fra Det Kongelige Teater tager på turné fra april til september rundt i hele Danmark.
Gregory Dean danser sin afskedsforestilling i 'Tornerose'4.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Balletten tager afsked med en ganske særlig solodanser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum