Ny rapport: Bedre luftkvalitet medfører 380 færre for tidlige dødsfald pga. luftforurening
Ny rapport viser, at luftkvaliteten er forbedret i 2023. Det skyldes bl.a., at flere kører elbil, og at landbruget udleder mindre ammoniak. Udviklingen medfører et fald i for tidlige dødsfald som følge af luftforurening på ca. 380 sammenlignet med det foregående år.
Mindre udledning af ammoniak fra landbruget, en reduktion i udledningen af den såkaldte NOx fra bl.a. vejtransport, og et fald i partikelforureningen. Det er nogle af de positive resultater, der kan læses i den seneste rapport om luftkvaliteten i 2023 fra DCE, som Miljø- og Ligestillingsministeriet netop har modtaget.
Helt konkret betyder udviklingen færre for tidlige dødsfald som følge af luftforurening. Siden målingernes start i 1990 er antallet af for tidligere dødsfald faldet med omkring 58 procent fra ca. 7.800 i 1990 til ca. 3.280 i 2023. Og på bare et år fra 2022 til 2023 er antallet faldet med ca. 380 tilfælde.
Rapporten udgives en gang om året og giver en status på den danske indsats med at nedbringe luftforureningen. Rapporten viser, at Danmark er godt på vej mod at nå EU's 2030-mål. Danmark er nemlig allerede i mål med reduktionen af bl.a. svovl og ammoniak, og er godt på vej med at nedbringe udledningen af NOx og partikler.
Miljøminister, Magnus Heunicke, siger:
"Det går den rigtig vej med at nedbringe luftforureningen i Danmark, og det tyder på, at det, vi gør, virker. Vi kan se et markant fald i udledningen af NOx fra fx biler, og det skyldes bl.a., at mange danskere er gået over til elbiler. Samtidig er der sket et fald i partikelforureningen, som bl.a. skyldes, at vi med ejerskifteordningen har øget udskiftningen af de ældste og mest forurenende brændeovne. Vi arbejder videre med at nedbringe de nationale udledninger, men rigtig meget af luftforureningen kommer fra udlandet, og derfor er den fælles EU-regulering til at nedbringe luftforureningen også fuldstændig afgørende."
Fakta:
- DCE's rapport Luftkvalitet udkommer en gang om året, og den seneste omhandler luftkvaliteten i 2023. Rapporten kan læses her.
- Af rapporten fremgår, at antallet af for tidlige dødsfald som følge af luftforurening er faldet med omkring 58 procent siden 1990, fra ca. 7.800 i 1990 til ca. 3.280 i 2023. I 2022 døde ca. 3.660 for tidligt som følge af luftforurening.
- EU har konkrete mål for at nedbringe bestemte luftforurenende stoffer, nemlig svovl, NOx, flygtige organiske forbindelser uden metan (NMVOC), ammoniak og partikler i 2030. Danmark er allerede i mål med 2030-målene for svovl, NMVOC og ammoniak.
-
- Svovl er reduceret med 69 procent siden 1990.
- NOx er reduceret med 65,4 procent siden 1990.
- NMVOC er reduceret med 54,9 procent siden 1990.
- Ammoniak er reduceret med 32,7 procent siden 1990.
- Partikelforureningen (PM2,5) er reduceret med 47,7 procent siden 1990.
- Faldet i udledningen af NOx skyldes bl.a., at flere danskere kører elbil.
- 77 procent af luftforureningen i Danmark kommer fra udenlandske kilder, imens 23 procent kommer fra danske kilder.
- Af forureningen fra danske kilder er de tre største kilder til luftforurening; brændeovne (ca. 43 procent), landbruget (ca. 26 procent) og vejtransporten (ca. 13 procent).
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Nyt PFAS-fund i jakker bekræfter behov for dansk forbud6.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse offentliggjort af Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at 13 ud af 17 jakker købt på Temu, Shein og Amazon indeholder PFAS. Det høje antal er endnu et bevis på, at det er med risiko, når danskerne køber fra sælgere uden for EU. Undersøgelsen understreger samtidig behovet for det danske forbud mod PFAS i tøj og sko, som regeringen har besluttet skal indføres.
Fremtidige oversvømmelser kan ramme trafikken mellem Fyn og Sjælland: Nu går staten og Nyborg Kommune sammen om løsninger5.5.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke underskriver i dag en forståelsesaftale med Nyborg Kommune om klimasikring af Nyborg by og Slipshavn. Området er i risiko for fremtidige oversvømmelser, der kan påvirke vej- og togtrafikken til og fra Storebæltsbroen og dermed presse den kritiske infrastruktur i Danmark.
Dansk-ukrainsk samarbejde skal sikre rent vand i krigshærgede områder i Ukraine2.5.2025 14:12:31 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke og den ukrainske miljøminister Svitlana Grynchuk har underskrevet en samarbejdsaftale om hjælp til genopbygningen af kritisk vandinfrastruktur i Ukraine. Danmark skal bl.a. hjælpe den ukrainske by Mykolaiv, som har fået ødelagt sin vandforsyning af russiske angreb.
Drikkevandsbeskyttelse: To nye grundvandsdannende områder er nu kortlagt2.5.2025 09:14:32 CEST | Pressemeddelelse
Kortlægningen af områderne Mølleåen og Jammerbugten giver nu kommuner og lokale grønne treparter bedre mulighed for at beskytte de områder, hvor grundvandet dannes. Det styrker drikkevandsbeskyttelsen for nuværende og fremtidige generationer.
Nordic Waste-sagen: Advokatundersøgelse af Randers Kommune er nu afsluttet1.5.2025 21:16:34 CEST | Pressemeddelelse
Den uvildige advokatundersøgelse viser, at der er sket fejl og forsømmelser i kommunens sagsbehandling, men advokatfirmaet finder ikke grundlag for at kritisere kommunens handlinger i forhold til at imødegå risikoen for jordskredet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum