Nyt udvalg skal opdatere danskfagets litteraturkanon
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye nedsætter et nyt kanonudvalg, der får til opgave at opdatere danskfagets litteraturkanon på de gymnasiale uddannelser. Det er første gang i 20 år, at litteraturkanonen opdateres.
Der skal være flere kvindelige forfattere i den danske litteraturkanon, og der skal tilføjes forfattere fra rigsfællesskabet og Norden. Det mener børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye, der nu har nedsat et nyt kanonudvalg. Udvalget har til opgave at opdatere danskfagets litteraturkanon for de gymnasiale uddannelser.
Den eksisterende litteraturkanon er fra 2005 og er obligatorisk for elever at stifte bekendtskab med i danskundervisningen på landets gymnasier. I dag er der 14 kanonforfattere på listen, og heraf er kun én kvinde. Derudover rummer kanonlisten ikke forfattere fra lande i Norden og andre dele af rigsfællesskabet.
”Litteratur kan være med til at skabe en forståelse for vores samfund og medmennesker. Fra en anden social klasse. Eller fra en helt anden tidsperiode. Det er derfor vigtigt, at vi læser litteratur, der præsenterer os for forskellige perspektiver, stemmer og syn på verden omkring os. Det skal alle landets gymnasieelever selvfølgelig også præsenteres for. Men når jeg kigger på den nuværende kanonliste, ser det en anelse skævt ud. Det er på tide at revidere kanonen, så den både afspejler vores fælles kulturhistorie og de mennesker og stemmer, den er gjort af”, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
”Kun én kvinde har fundet vej til den nuværende kanonliste for danskfaget i gymnasiet. Det er ikke godt nok, for danske gymnasieelever skal selvfølgelig præsenteres for både værker og perspektiver fra kvindelige og mandlige forfattere. Derfor sætter vi nu gang i at revidere den nuværende litteraturkanon, så vi kan få flere af de store kvindelige forfattere og forbilleder for dansk kvindelitteratur ind i undervisningen,” siger minister for ligestilling Magnus Heunicke
Det nye kanonudvalg består af:
- Anne-Marie Mai, professor i nordisk litteratur, Chair of DIAS, SDU (udvalgsleder)
- Anne Sophia Hermansen, kulturkommentator på Weekendavisen
- Ditte Eberth Timmermann, lektor i dansk, læsevejleder og bestyrelsesmedlem, hhx, htx, eux og eud, Dansklærerforeningen
- Erik Skyum-Nielsen, lektor emeritus i dansk litteratur ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, KU, litteraturkritiker ved Dagbladet Information
- Johannes Riis, forlægger og tidl. litterær direktør på Gyldendal
- Lotte Prætorius, lektor i dansk og forperson, stx og hf, Dansklærerforeningens bestyrelse
- Lise Vandborg, redaktør, Bibliotekernes Nationale Redaktion, Det Digitale Folkebibliotek
- Lasse Horne Kjældgaard, direktør i Carlsbergfondet og professor i dansk litteratur
- Simona Zetterberg Nielsen, lektor, Afdeling for Nordiske Studier, AU
- Stefan Kjerkegaard, lektor og forfatter, Nordisk sprog og litteratur, AU
Opdateringen kommer i forlængelse af, at ministeren sidste år startede en bogklub for landets gymnasieelever med det formål at øge læselysten blandt unge og sætte fokus på den manglende repræsentation af kvindelige forfattere i den eksisterende kanon på de gymnasiale uddannelser.
Det nye kanonudvalg skal afrapportere senest den 30. september 2025 med henblik på en opdatering af de gymnasiale læreplaner fra skoleåret 2026/27.
FAKTA: Forfattere i den eksisterende danske litteraturkanon
Den gældende danske litteraturkanon består af følgende forfattere, der er en del af kernestoffet på de gymnasiale uddannelser:
- Ludvig Holberg
- Steen St. Blicher
- Adam Oehlenschläger
- N.F.S. Grundtvig
- H.C. Andersen
- Herman Bang
- Henrik Pontoppidan
- Johannes V. Jensen
- Martin Andersen Nexø
- Tom Kristensen
- Karen Blixen
- Martin A. Hansen
- Peter Seeberg
- Klaus Rifbjerg
Nøgleord
Kontakter
Kontakt pressetelefonen på tlf. 2240 0930 for pressehenvendelser til ministeren eller ministeriet.
Eller skriv til presse@uvm.dk
Det er ikke muligt at sende sms'er til pressetelefonen.
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet
Minister ønsker skolebiblioteket tilbage22.4.2025 11:00:00 CEST | Nyhed
Børne- og undervisningsministeren foreslår, at de pædagogiske læreringscentre på landets folkeskoler igen skal hedde skolebiblioteker.
Hvordan får man en mere praktisk afslutning på folkeskolen? Nu er vejledning til juniormesterlære klar10.4.2025 10:39:05 CEST | Nyhed
Muligheden for en praktisk afslutning på folkeskolen giver anledning til mange spørgsmål. Nu er Styrelsen for Undervisning og Kvalitet klar med en vejledning til landets kommuner.
20 kommuner kan nu sætte stærkt ind med flere læse- og matematikvejledere8.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Se hvilke 20 kommuner, der får del i knap 40 millioner kr. til efteruddannelse af flere læse- og matematikvejledere her.
Årets søgetal til landets ungdomsuddannelser viser samme tendenser som sidste år1.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Årets søgetal til ungdomsuddannelserne er nu opgjort. De viser, at elever fra 9. og 10. klasse stort set har samme søgemønstre som tidligere år, når de skal vælge ungdomsuddannelse.
17 kommuner går nu i gang med onlineundervisningsforsøg1.4.2025 07:00:00 CEST | Nyhed
17 kommuner kan nu oprette kommunale onlineundervisningstilbud for elever med langvarigt bekymrende fravær som del af en forsøgsordning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum