Investeringssvindelen slår rekord – det er især via annoncer på sociale medier, de kriminelle finder deres ofre
På bare et år er investeringssvindlen herhjemme fordoblet. 95 mio. kroner stjal de kriminelle i 2024 ved at lokke ofrene til at investere deres penge i fup og fidus. Det viser nye tal fra Finans Danmark. Det er i langt de fleste tilfælde de sociale medier, de kriminelle bruger, til at lokke ofrene i fælden.

Det er helt almindelige danskere, de kriminelle lokker med spændende investeringer og gode afkast. Men det er svindel. Og i stedet for at få sparepengene til at vokse, forsvandt de i stedet for 1.112 danskere i 2024. Samlet fik de kriminelle fat i 95 mio. kroner. Til sammenligning var det samlede tal i 2023 47,7 mio. kroner.
”Vi ser en massiv stigning i investeringssvindel lige nu. Mens vi netop har kunne konstatere, at netbanksvindlen endelig er begyndt at falde, så er det altså langt fra tilfældet med investeringssvindlen. Grunden til det er blandt andet, at sociale medier generelt er for dårlige til at stoppe de falske investeringsannoncer, som altså fører til, at en stor gruppe mennesker får franarret deres penge,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
Ifølge en britisk undersøgelse, der udkom i december 2024, bliver sociale medier i form af Metas platforme og Snapchat brugt af de kriminelle som indgang til investeringssvindel i mindst 46 procent af investeringssvindelsagerne i Storbritannien.
Herhjemme er det også velkendt, at de kriminelle blandt andet lokker med lukrative investeringer i kryptovaluta – ofte gennem falske profiler med kendte ansigter som Mads Mikkelsen og Sofie Linde.
”Vi skal alle være klar over, at denne type svindel eksisterer. Og at svindlerne ofte finder deres ofre på de sociale medier med urealistiske løfter om lukrative investeringer. Fra bankernes side advarer vi derfor også om investeringssvindlen i vores kampagne ”Sikker Bank - sammen”. Før man foretager en investering, er det en god idé at søge uvildig finansiel rådgivning. Og det er især en god idé at være skeptisk overfor et tilbud, der lyder for godt til at være sandt,” siger Michael Busk-Jepsen.
Nøgleord
Kontakter
Camilla Thorning, Finans Danmark
cth@fida.dk, 30161010
Billeder
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Få seneste nyt fra Finans Danmark: Tilmeld dig nyheder og analyser - og følg os på sociale medier
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Lånelysten stiger i juni – danskerne indhenter flere tilbud til både boligkøb og omlægning14.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har i dag offentliggjort statistikken for lånetilbud for juni 2025.
Høringssvar – henstilling om opsparings- og investeringskonti11.7.2025 13:24:12 CEST | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Europa-Kommissionens høring om henstilling om opsparings- og investeringskonti.
Sommerens indtog bringer ny udbudsprisrekord: Prisen på ejerlejligheder i Hovedstaden stiger markant9.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har offentliggjort statistikken for boligudbud for juni 2025.
Høringssvar: Implementering af ”stop-the-clock direktivet” i dansk regulering30.6.2025 15:30:46 CEST | Nyhed
Direktivnær implementering hilses velkommen, men tidligere indført dansk overimplementering bør samtidig udgå.
Høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed m.fl.27.6.2025 14:04:55 CEST | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til samlelovsforslag OKT 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum