Studie finder intet bevis for sammenhæng mellem gravides sygdom og autisme
Moders sygdom under graviditet har længe været mistænkt for at øge risikoen for autisme hos barnet, men nyt internationalt studie - baseret på danske sundhedsdata - kan ifølge forsker give ro i sindet hos mange kommede mødre.

Der er nu bevis for, at en mors helbredstilstand under graviditeten ikke er direkte forbundet med autisme hos barnet.
Det er konklusionen i et stort internationalt forskningsprojekt, der bygger på omfattende danske sundhedsdata og som dermed udfordrer resultaterne i en række tidligere studier på området.
Mange studier har tidligere antydet, at moderens sygdom under graviditeten – for eksempel depression – kunne øge risikoen for autisme hos barnet.
Teorien har været, at biologiske mekanismer såsom forhøjet stresshormonniveau kunne påvirke udvikling i hjernen hos fostret.
Det aktuelle studie viser dog, at disse sammenhænge i høj grad kan forklares af faktorer fælles for familien, såsom genetiske faktorer eller miljøpåvirkninger.
”Vores resultater udfordrer idéen om, at bestemte moderlige helbredstilstande direkte fører til autisme. Når vi tager højde for fælles genetiske og miljømæssige faktorer for familien, forsvinder de fleste sammenhænge, forklarer Diana Schendel, professor ved Center for Registerforskning på Aarhus Universitet.
Ved at sammenligne søskende og analysere fædres sundhedsoplysninger kunne forskerne vise, at de samme sammenhænge optrådte mellem fædres diagnoser og autisme hos barnet.
Da fædres helbredstilstand ikke påvirker fostret under graviditeten, tyder det altså på, at genetiske eller miljømæssige faktorer fælles for familien er forbundet med risikoen for autisme – snarere end moderens helbredstilstand under graviditeten.
Danske registre bag præcise analyser
Studiet er baseret på 1,1 millioner graviditeter i Danmark, og de unikke danske sundhedsregistre har gjort det muligt at følge individer gennem hele livet og analysere mønstre på tværs af generationer.
”De danske sundhedsregistre er en uvurderlig ressource, fordi de dækker hele befolkningen og samler data på tværs af hospitaler og specialeområder. I mange andre lande er sundhedsoplysninger spredt ud på forskellige udbydere, hvilket gør det svært at gennemføre så omfattende en analyse,” forklarer Diana Schendel og fortsætter:
”Den præcision og validitet, vi kan opnå ved at bruge de danske data, giver os en langt bedre forståelse af de faktorer, der reelt spiller en rolle i udviklingen af autisme.”
Komplikationer i fostret kan være tidligt tegn på autisme
En af de få tydelige sammenhænge, forskerne identificerede, var mellem visse komplikationer hos fostret og en senere autismediagnose.
Disse komplikationer omfatter problemer med iltbalance og andre forstyrrelser i fostrets udvikling.
”Disse komplikationer forårsager ikke nødvendigvis autisme, men er nok nærmere tidlige tegn på autisme hos fostret,” siger Diana Schendel.
Hun understreger dog, at der er behov for mere forskning for at forstå, hvordan disse tidlige tegn kan bruges til bedre at forstå udviklingen af børns hjerner og til at forbedre diagnostikken og støtten til autistiske børn.
Studiets resultater bør dog ikke ændre på klinisk praksis hos gravide. Diana Schendel håber, at studiet kan give både sundhedspersonale og kommende forældre en bedre forståelse af, hvad der påvirker risikoen for autisme.
Bag om forskningsresultatet
Studietype: Registerbaseret populationskohortestudie
Samarbejdspartnere: Afdeling for Børne- og Ungdomspsykiatri, NYU Grossman School of Medicine, New York, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet, Institut for Genetik og Genomvidenskab, Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, Institut for Psykiatri, Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, Institut for Miljømedicin og Folkesundhed, Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, Institut for Medicinsk Epidemiologi og Biostatistik, Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige, Forskningsafdelingen, Kaiser Permanente Northern California, Pleasanton, CA, USA, A.J. Drexel Autism Institute, Drexel University, Philadelphia, USA, Lundbeckfonden Initiativ for Integrativ Psykiatrisk Forskning (iPSYCH), Aarhus, Danmark, Nationalt Center for Registerbaseret Forskning, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, Institut for Befolkningsundersøgelser, NYU Grossman School of Medicine, New York
Ekstern finansiering: National Institute of Mental Health, Lundbeckfonden, Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, forfatterne vil også gerne anerkende den generøse støtte fra Seaver Foundation.
Interessekonflikter? En af de involverede forskere er i øjeblikket ansat hos Takeda Pharmaceutical Company uden relation til det aktuelle forskningsprojekt.
Link til videnskabelig artikel: https://doi.org/10.1038/s41591-024-03479-5
Kontakter
Professor Diana Schendel
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed - Center for Registerforskning
Telefon: 87165752
Mail: diana.schendel@ncrr.au.dk
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
Ny forskning baner vej for bedre behandling af slagtilfælde7.4.2025 13:20:02 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har fremlagt en ny detaljeret kortlægning, om hvordan blodkarrene i hjernen reagerer efter et slagtilfælde. Resultaterne kan føre til bedre behandling og færre komplikationer for patienterne, vurderer forsker.
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum