DI om kvote 2: glædeligt med stigende søgning til STEM
Årets kvote 2-ansøgningstal viser, at antallet af ansøgere til de videregående uddannelser er steget. Det gælder også søgningen til de tekniske og naturvidenskabelige fag, de såkaldte STEM-uddannelser, og det vækker glæde i landets største erhvervsorganisation, DI.

- Jeg glæder mig over at ansøgertallet til STEM-uddannelserne, som er meget afgørende for erhvervslivet, er gået op. Det gælder også nogle af de samfundsvidenskabelige uddannelser på det erhvervsøkonomiske og juridiske område som vi har stor efterspørgsel efter, siger underdirektør og chef for forskning og videregående uddannelse i DI, Mikkel Haarder.
- Jeg håber at stigningen også afspejler sig i optagelsestallene til sommer, men jeg er bekymret for at den sektordimensionering som er lagt ned over uddannelserne på universitetet kan betyde at der står endnu flere i år med en lang næse til sommer – selvom vi har brug for arbejdskraften.
For få pladser til udlændinge
- Jeg er også glad for at flere udlændinge har søgt engelsksprogede uddannelser i Danmark. Det er glædeligt, men vi ved desværre også, at der ikke er tilstrækkeligt med pladser på de engelsksprogede uddannelsesforløb, fx på STEM-området. Særligt på de områder hvor vi har arbejdskraftmangel er det endnu en påmindelse om at vores politikere bør åbne for flere pladser – det vil være godt for virksomhederne og for samfundsøkonomien.
- Vi ser ind i mindre ungdomsårgange i fremtiden. Det kan hurtigt blive en kamp mellem uddannelser der leder mod hhv. det offentlige og det private arbejdsmarked. Men det er ikke et nulsumsspil, fordi vi også har muligheden for at tiltrække udenlandske studerende til Danmark.
- Derfor er det så vigtigt at der bliver oprettet pladser på engelsksprogede uddannelser, der hvor erhvervslivet har stor efterspørgsel. Vi kan se i ansøgningstallene at der er masser af ansøgere til engelsksprogede studieforløb. Hvis vi opretter de pladser klogt, nemlig der hvor der er arbejdskraftmangel og hvor vi er gode til at fastholde de studerende i job i Danmark efter uddannelsen, så er det en gevinst for Danmark.
Velfærdsuddannelser stopper blødning
Selvom velfærdsuddannelserne samlet set har stoppet blødningen, så er der dog uddannelser det er gået tilbage for. Desværre har læreruddannelsen oplevet et lille fald i år, mener Mikkel Haarder.
- Det er vigtigt at vi har dygtige lærere. De er forudsætningen for at vores uddannelsessystem hænger sammen. Vi har set en negativ udvikling i børns læsefærdigheder og matematikkundskaber i de senere år, og den vigtigste indsats vi kan gøre er at sikre at vores lærere er veluddannede og dygtige. Der skal gerne være kamp om pladserne på læreruddannelsen, så vi rekrutterer lærerstuderende med en stærk faglig baggrund i fremtiden.
Bekymring for sprogfag
- Jeg er meget bekymret for at sprogfagene igen oplever tilbagegang. Netop i disse år er det vigtigt at vi også har tysk- og franskkompetencer til rådighed. Jeg vil opfordre til at der kigges nøje på hvordan vi kan få vendt den udvikling – det kræver efterhånden en akut indsats fra politisk side, siger Mikkel Haarder.
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde1.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.
Nu bliver det lettere at holde kongresser i Danmark med tusindvis af købelystne turister30.6.2025 13:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Stor ros fra Dansk Industri. Med ny aftale om international arbejdskraft fjerner regeringen bøvlet regel og giver internationale kongresser og messer mulighed for at søge midlertidige arbejdstilladelser i Danmark.
DI om ny ordning: Internationale kolleger er uundværlige30.6.2025 11:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Der kommer færre danskere i den erhvervsaktive alder, og derfor er der et stort potentiale i, at international arbejdskraft kan komme hertil på overenskomstvilkår, lyder vurderingen fra Dansk Industri
DI: Brug forsvarsmilliarder klogt – i samarbejde med erhvervslivet25.6.2025 14:15:13 CEST | Pressemeddelelse
NATO-landene er i dag blevet enige om en ny, historisk målsætning om forsvarsinvesteringer: Fremover skal medlemslandene bruge fem procent af deres BNP på et stærkere forsvar, sikkerhed og beredskab. Med målsætningen følger markante øgede krav fra NATO til nationerne i form af nye styrkemål. Dansk Industri (DI) bakker fuldt op om behovet for at løfte både Danmarks og Europas forsvar i en tid med øget usikkerhed, krig i Europa og hybride trusler – men opfordrer samtidig regeringen til at bruge de mange ekstra forsvarsmilliarder klogt og i tæt samarbejde med det danske erhvervsliv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum