DI om kvote 2: glædeligt med stigende søgning til STEM
Årets kvote 2-ansøgningstal viser, at antallet af ansøgere til de videregående uddannelser er steget. Det gælder også søgningen til de tekniske og naturvidenskabelige fag, de såkaldte STEM-uddannelser, og det vækker glæde i landets største erhvervsorganisation, DI.

- Jeg glæder mig over at ansøgertallet til STEM-uddannelserne, som er meget afgørende for erhvervslivet, er gået op. Det gælder også nogle af de samfundsvidenskabelige uddannelser på det erhvervsøkonomiske og juridiske område som vi har stor efterspørgsel efter, siger underdirektør og chef for forskning og videregående uddannelse i DI, Mikkel Haarder.
- Jeg håber at stigningen også afspejler sig i optagelsestallene til sommer, men jeg er bekymret for at den sektordimensionering som er lagt ned over uddannelserne på universitetet kan betyde at der står endnu flere i år med en lang næse til sommer – selvom vi har brug for arbejdskraften.
For få pladser til udlændinge
- Jeg er også glad for at flere udlændinge har søgt engelsksprogede uddannelser i Danmark. Det er glædeligt, men vi ved desværre også, at der ikke er tilstrækkeligt med pladser på de engelsksprogede uddannelsesforløb, fx på STEM-området. Særligt på de områder hvor vi har arbejdskraftmangel er det endnu en påmindelse om at vores politikere bør åbne for flere pladser – det vil være godt for virksomhederne og for samfundsøkonomien.
- Vi ser ind i mindre ungdomsårgange i fremtiden. Det kan hurtigt blive en kamp mellem uddannelser der leder mod hhv. det offentlige og det private arbejdsmarked. Men det er ikke et nulsumsspil, fordi vi også har muligheden for at tiltrække udenlandske studerende til Danmark.
- Derfor er det så vigtigt at der bliver oprettet pladser på engelsksprogede uddannelser, der hvor erhvervslivet har stor efterspørgsel. Vi kan se i ansøgningstallene at der er masser af ansøgere til engelsksprogede studieforløb. Hvis vi opretter de pladser klogt, nemlig der hvor der er arbejdskraftmangel og hvor vi er gode til at fastholde de studerende i job i Danmark efter uddannelsen, så er det en gevinst for Danmark.
Velfærdsuddannelser stopper blødning
Selvom velfærdsuddannelserne samlet set har stoppet blødningen, så er der dog uddannelser det er gået tilbage for. Desværre har læreruddannelsen oplevet et lille fald i år, mener Mikkel Haarder.
- Det er vigtigt at vi har dygtige lærere. De er forudsætningen for at vores uddannelsessystem hænger sammen. Vi har set en negativ udvikling i børns læsefærdigheder og matematikkundskaber i de senere år, og den vigtigste indsats vi kan gøre er at sikre at vores lærere er veluddannede og dygtige. Der skal gerne være kamp om pladserne på læreruddannelsen, så vi rekrutterer lærerstuderende med en stærk faglig baggrund i fremtiden.
Bekymring for sprogfag
- Jeg er meget bekymret for at sprogfagene igen oplever tilbagegang. Netop i disse år er det vigtigt at vi også har tysk- og franskkompetencer til rådighed. Jeg vil opfordre til at der kigges nøje på hvordan vi kan få vendt den udvikling – det kræver efterhånden en akut indsats fra politisk side, siger Mikkel Haarder.
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Toldforhøjelser er ren gift for verdensøkonomien22.4.2025 15:44:19 CEST | Pressemeddelelse
Amerikansk toldkrig svækker både USA og resten af verden viser en ny prognose fra Den Internationale Valutafond
DI: Nationalt Risikobillede viser behov for stærkere offentlig-privat samarbejde10.4.2025 13:01:16 CEST | Pressemeddelelse
Den netop offentliggjorte rapport Nationalt Risikobillede 2025 fra Styrelsen for Samfundssikkerhed tegner et alvorligt billede af de trusler, Danmark står overfor – fra hybride angreb og cybertrusler til forstyrrelser i forsyningskæder og klimakatastrofer. Dansk Industri (DI) understreger, at det kræver et tættere samarbejde mellem myndigheder og erhvervsliv, hvis Danmark skal være ordentligt rustet til fremtidens kriser.
DI: Verden er i kaos – men ja til overenskomsterne skaber ro på det danske arbejdsmarked9.4.2025 13:47:00 CEST | Pressemeddelelse
Et markant flertal af fagforeningsmedlemmerne har sagt ja til overenskomsterne, som er gældende med tilbagevirkende kraft fra d. 1. marts 2025. Den danske model har igen vist sin værdi for Danmark, mener DI.
DI: Ambitiøs EU-plan om AI skal styrke Europas konkurrencekraft9.4.2025 12:29:45 CEST | Pressemeddelelse
EU-kommissionen har i dag præsenteret sin nye AI Continent Action Plan, der sigter mod at gøre Europa til en global leder inden for kunstig intelligens. Med planen følger en investering på hele 200 milliarder euro. Landets største erhvervsorganisation, DI, ser planen som et meget vigtigt skridt til at styrke Europas konkurrenceevne og teknologiske uafhængighed.
DI: Regeringens Erhvervsforum er vigtigt bidrag til sikkerheden9.4.2025 09:04:51 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har i dag præsenteret et nyt Erhvervsforum for samfundssikkerhed og beredskab, som betyder, at virksomhederne i langt større omfang end hidtil bliver inddraget i arbejdet med at styrke landets sikkerhed i en historisk urolig tid. Landets største erhvervsorganisation roser regeringen for initiativet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum