Den 19. marts rammer Danmark sin Overshoot Day
Hvis alle forbrugte som os danskere, ville jordens ressourcer for i år være opbrugt den 19. marts. Danmark rykker samtidig en plads op på listen over lande med det højeste fodaftryk og indtager nu en 12. plads. Det haster med at få lavet og vedtaget en dansk natur- og biodiversitetslov, der kan sænke vores fodaftryk på verdens natur, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.

Danmarks fodaftryk på klodens natur er ét af de største i verden målt per indbygger. Hvis alle havde et forbrug som os, ville verdens naturressourcer for i år være opbrugt allerede 19. marts.
Det viser beregninger af den såkaldte Overshoot Day fra tænketanken Global Footprint Network.
Danmark indtager dermed en 12. plads på listen over lande med det højeste fodaftryk, og det er én plads højere end sidste år.
"Det er vores høje forbrug af blandt andet kød, tøj, træ og plastik, der efterlader et betydeligt negativt aftryk på naturen både på land og i havet rundt om i verden. Det er særligt bekymrende, at det endda går den forkerte vej med vores fodaftryk, mens flere livsvigtige økosystemer som Amazonas og tropiske koralrev er på randen af kollaps," siger generalsekretær Mikkel Aarø-Hansen fra WWF Verdensnaturfonden.
En dansk naturlov i vente
Hvis vi i Danmark skal lykkes med at sænke forbruget og dermed reducere vores fodaftryk, kræver det ifølge WWF Verdensnaturfonden lovgivning på området. I år skal den danske regering vedtage en natur- og biodiversitetslov, og den lov bør inkludere et mål om markant at reducere Danmarks globale fodaftryk.
"Danmark er på flere måder et foregangsland, men når det kommer til vores fodaftryk på verdens natur, er vi et bagtropsland. Vi har ganske enkelt sovet i timen. Vi skal som ressourcestærkt land stille langt flere krav til os selv og til de produkter, vi henter ude i verden. Derfor er det nødvendigt – og moralsk rigtigt – at Folketinget sætter et ambitiøst mål om at reducere Danmarks globale fodaftryk markant inden 2030," siger Mikkel Aarø-Hansen.
Generalsekretæren peger på Danmarks import af soja og palmeolie som ét af flere nødvendige indsatsområder for at reducere vores fodaftryk. Vi er nemlig ét af de europæiske lande med det største aftryk på verdens skove, men sådan behøver det ikke at være.
Både soja og palmeolie kan produceres bæredygtigt og i balance med den omgivende natur, hvis der vel at mærke stilles krav til både virksomheder og producenter. Og sådanne eksempler er der heldigvis mange af.
En reduktion af fodaftrykket på naturen er en del af FN's biodiversitetsaftale, som Danmark er forpligtet til at leve op til.
Om Overshoot Day
Danmarks Overshoot Day markerer den dag, hvor klodens årlige evne til at gendanne naturressourcer ville være nået, hvis alle lande havde et fodaftryk som os.
Læs mere på: Country Overshoot Days 2025 - Earth Overshoot Day
Den globale Overshoot Day faldt sidste år 1. august. Beregningerne for i år er endnu ikke tilgængelige.
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Stop for USAID koster naturen milliarder9.5.2025 09:23:11 CEST | Pressemeddelelse
USA's bistandsstop får store konsekvenser for naturbevarelse i nogle af verdens mest sårbare naturområder. WWF Verdensnaturfonden advarer om, at bistandsstoppet går ud over alt fra bekæmpelse af krybskytteri, skovrdyning i Amazonas samt beskyttelse af gorillaer og tigere.
Ny isbjørne-tracker skal hjælpe forskere med at forstå klimaforandringer i Arktis7.5.2025 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Den største trussel mod isbjørne er klimaforandringer. Med satellitdata gør WWF både befolkningen og forskerne klogere på, hvordan isbjørne påvirkes af smeltende havis, så de arktiske rovdyr kan beskyttes og bevares for fremtiden.
WWF henter ny miljøfaglig direktør hjem fra Uganda6.5.2025 12:45:12 CEST | Pressemeddelelse
Agnete Schønau Winther er ansat som ny miljøfaglig direktør i WWF Verdensnaturfonden. Agnete har arbejdet for WWF siden 2014 og er netop hjemvendt fra et job som Chief Operation Officer i WWF Uganda.
DN og WWF: Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret30.4.2025 08:25:45 CEST | Pressemeddelelse
Rammerne for dansk fiskeri forhandles netop nu, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde senest i 2028. Frivillige aftaler om fuld dokumentation er ikke nok, men bør indføres ved lovkrav.
Rigsfællesskabet skal give naturen et skub under formandskab i Arktisk Råd11.4.2025 17:22:46 CEST | Pressemeddelelse
Kongeriget Danmarks formandskab for Arktisk Råd er en vigtig mulighed for at genoptage og styrke beskyttelsen af den sårbare arktiske natur og biodiversitet. Derfor er det positivt, at formandskabet vil have fokus på særligt marine økosystemer, klima og natur samt oprindelige folk, lyder det WWF, der er formel observatør i Arktisk Råd.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum