Harerne trives i byerne – men ikke der, hvor man skulle tro
Der kommer flere og flere harer i vores store byer, viser ny forskning fra Aalborg Universitet. En større undersøgelse slår fast, at harer stortrives i Aarhus og Aalborg. Men de fleste bor ikke som forventet i villahaverne og grønne områder, men derimod blandt boligblokkene.

Når påsken om lidt banker på døren er der ingen grund til at køre ud af byen for at få et glimt af en ægte langøret påskehare. Faktisk kan det bedre svare sig at tage ind i centrum af de store byer, hvor harerne i stor stil er rykket ind og får harekillinger. Det viser en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet, som Sussie Pagh har stået for sammen med Hanne Lyngholm Larsen.
"Vi vidste godt, at der var kommet mange harer i byen, men vi er ret overraskede over, hvor i byen, de foretrækker at være. Vi havde måske en ide om, at de slog sig ned i parcelhushaver, parker, kirkegårde og andre grønne områder, men vores undersøgelse viser, at de foretrækker områder med etagebyggeri og andre steder, hvor byen er tæt. Vi ved, at man i begge byer har fokus på biodiversitet og at bruge færre pesticider. Det giver plads til vilde urter, som harerne spiser. Det kan være årsagen, men vi vil gerne blive klogere og derfor har vi sat studerende i gang med at kigge på hvad plænerne i byen indeholder af vilde planter til harerne," siger Sussie Pagh.
Undersøgelsen er lavet i samarbejde med borgere i Aarhus og Aalborg, der har meldt ind, hvor de har set en hare. I alt blev der fra de to byer indberettet 1874 observationer af harer og derudover har forskerne også benyttet sig af termiske kameraer til at spotte harene mellem bygningerne.
Fakta om harer:
- Haren (Lepus europaeus pallas) er en almindelig art i Danmark og er udbredt i det meste af landet
- Bliver 7-8 år gamle, mellem 60 og 70 centimeter lange og vejer 3 til 5 kilo – hunnerne lidt større end hannerne
- Er byttedyr for en række arter som f.eks. ræv, mår, rovfugle og mange andre. Derfor har haren knivskarpe sanser og kan løbe op til 80 kilometer i timen
- Kan få op til fire kuld om året med 1-5 killinger
- Haren spiser sin egen lort. Den kan ikke fordøje sin mad i første omgang, så den spiser sin mad to gange
Yderligere information:
- Forskningsartikel om harer i byerne: Monitoring Urban European Hares (Lepus europaeus Pallas) with Citizen Science and a Thermal Spotter
- Forsker Sussie Pagh, Aalborg Universitet, tlf.: 51292292
- Journalist Simon Danneskiold-Samsøe, tlf.: 31157533
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
Dansk forskning i droner og AI bliver nu opskaleret26.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Droner uden GPS-styring, 3D-print af militærudstyr, satellit-overvågning af Arktis fra rummet, udvikling af AI-styret cybersikkerhed og mange andre opfindelser. Det går pengene til, når Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC) for andet år i træk fordeler 32 millioner kroner til danske forskere og udviklere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum