Harerne trives i byerne – men ikke der, hvor man skulle tro
Der kommer flere og flere harer i vores store byer, viser ny forskning fra Aalborg Universitet. En større undersøgelse slår fast, at harer stortrives i Aarhus og Aalborg. Men de fleste bor ikke som forventet i villahaverne og grønne områder, men derimod blandt boligblokkene.

Når påsken om lidt banker på døren er der ingen grund til at køre ud af byen for at få et glimt af en ægte langøret påskehare. Faktisk kan det bedre svare sig at tage ind i centrum af de store byer, hvor harerne i stor stil er rykket ind og får harekillinger. Det viser en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet, som Sussie Pagh har stået for sammen med Hanne Lyngholm Larsen.
"Vi vidste godt, at der var kommet mange harer i byen, men vi er ret overraskede over, hvor i byen, de foretrækker at være. Vi havde måske en ide om, at de slog sig ned i parcelhushaver, parker, kirkegårde og andre grønne områder, men vores undersøgelse viser, at de foretrækker områder med etagebyggeri og andre steder, hvor byen er tæt. Vi ved, at man i begge byer har fokus på biodiversitet og at bruge færre pesticider. Det giver plads til vilde urter, som harerne spiser. Det kan være årsagen, men vi vil gerne blive klogere og derfor har vi sat studerende i gang med at kigge på hvad plænerne i byen indeholder af vilde planter til harerne," siger Sussie Pagh.
Undersøgelsen er lavet i samarbejde med borgere i Aarhus og Aalborg, der har meldt ind, hvor de har set en hare. I alt blev der fra de to byer indberettet 1874 observationer af harer og derudover har forskerne også benyttet sig af termiske kameraer til at spotte harene mellem bygningerne.
Fakta om harer:
- Haren (Lepus europaeus pallas) er en almindelig art i Danmark og er udbredt i det meste af landet
- Bliver 7-8 år gamle, mellem 60 og 70 centimeter lange og vejer 3 til 5 kilo – hunnerne lidt større end hannerne
- Er byttedyr for en række arter som f.eks. ræv, mår, rovfugle og mange andre. Derfor har haren knivskarpe sanser og kan løbe op til 80 kilometer i timen
- Kan få op til fire kuld om året med 1-5 killinger
- Haren spiser sin egen lort. Den kan ikke fordøje sin mad i første omgang, så den spiser sin mad to gange
Yderligere information:
- Forskningsartikel om harer i byerne: Monitoring Urban European Hares (Lepus europaeus Pallas) with Citizen Science and a Thermal Spotter
- Forsker Sussie Pagh, Aalborg Universitet, tlf.: 51292292
- Journalist Simon Danneskiold-Samsøe, tlf.: 31157533
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum