E-fuels til luftfart tegner til at blive en dyr og ineffektiv blindgyde
Ligesom alle andre sektorer skal også luftfarten blive klimaneutral. Men at erstatte fossile brændsler med syntetiske er næppe vejen frem, i stedet skal andre metoder tages i brug. Det er konklusionen i en ny rapport fra CONCITO.

Klimabelastningen fra luftfart svarer til ca. 15 pct. af Danmarks nationale udledninger og en grøn omstilling af sektoren er afgørende for at nedbringe den samlede klimapåvirkning. E-fuels fremstilles af grøn strøm og indfanget CO2 og er yderst energikrævende at producere. Rapporten viser, at der kan opnås over dobbelt så stor klimaeffekt ved at bruge CO2 og grøn strøm hver for sig til andre klimaformål i stedet for at kombinere dem til e-fuels.
“Mange har en forventning om, at kulstofbaserede e-fuels er det, der skal omstille luftfarten. Lovgivningen skubber i samme retning, men det er en risikabel vej at gå. E-fuels er både en meget dyr og ineffektiv løsning, og derfor vil den også være vanskelig at opskalere,” siger Karsten Capion, senioranalytiker i CONCITO og tilføjer:
“En både klimamæssigt og økonomisk bedre måde for luftfarten at blive CO2-neutral på er ved at betale for at indfange CO2 fra atmosfæren og lagre den i undergrunden. Flyselskaberne bør også have mulighed for at bruge denne løsning.”
Prisen på grøn strøm er afgørende
Rapporten ser på de to hovedanvendelser for indfanget CO2: permanent geologisk lagring (CCS) eller anvendelse til e-fuels (CCU). De to anvendelser giver isoleret set den samme klimagevinst, men tages der højde for, at den grønne strøm alternativt kan anvendes til formål med større fortrængning af fossile brændsler, ser billedet altså anderledes ud.
“Vi kan bruge den grønne strøm mere effektivt til andre formål som fx elbiler, varmepumper, grønt stål og gødning og samtidig lagre CO2 i undergrunden, hvilket giver mindst den dobbelte klimaeffekt for de samme ressourcer,” siger Karsten Capion.
På trods af at e-fuels er en ineffektiv løsning, stiller den nuværende EU-regulering krav om iblanding af e-fuels til luftfart fra 2030 og tvinger dermed produktionen af disse igennem. Det sker med et argument om, at luftfarten skal udvikle og opskalere teknologien, da vi skal flyve på e-fuels på sigt.
I rapporten har CONCITO set på den langsigtede økonomi i e-fuels og negative udledninger fra lagring af CO2, der begge kan føre til CO2-neutral luftfart. Begge dele kræver den samme mængde indfanget CO2, så omkostningen hertil er den samme. Økonomien afgøres i stedet af forholdet mellem olieprisen og omkostningen til grøn strøm. Udover store gennembrud ift. pris og effektivitet af synteseanlæggene skal grøn strøm også blive fire gange billigere end det var i Danmark sidste år, hvis e-fuels skal blive konkurrencedygtige. Det virker ifølge rapporten usandsynligt.
”E-fuels tegner til at være en dyrere måde at opnå CO2-neutralitet på end negative udledninger af høj kvalitet og det er derfor tvivlsomt om verden vil efterspørge denne løsning på sig”, siger Karsten Capion
EU bør prioritere at få de største klimagevinster
E-fuels er dyre, fordi de er ekstremt energikrævende at producere. Ved konvertering af strøm til e-fuels tabes cirka halvdelen af energien. Det står i kontrast til elbiler og varmepumper, der er tre gange så effektive som de fossile teknologier, de erstatter. Derfor er det langt bedre med direkte elektrificering. Der kan opnås samme klimagevinst med 1 kWh strøm til en elbil som 6 kWh strøm til e-fuel produktion.
”Vi anbefaler, at EU prioriterer anvendelsen af grøn strøm og indfanget CO2 til formål, der giver de største klimagevinster. Derfor skal man bl.a. give flyselskaberne lov til at blive CO2 neutrale med brug af negative udledninger af høj kvalitet med fokus på fangst og lagring af CO2 fra luften, også kendt som DACCS. Det bør ske i fri konkurrence med e-fuels, for generelt bør markedet bestemme, om CO2 skal lagres eller anvendes,” siger senioranalytiker Karsten Capion.
Derudover anbefaler CONCITO i rapporten en række tiltag til at sikre mindre klimabelastende luftfart:
-
Sikring af at forureneren betaler ved at lade EU's kvotesystem omfatte alle luftfartens udledninger og en højere national flyafgift indtil det sker.
-
Fokus på nedbringelse af kondensstriber bl.a. ved krav om brændstof, der brænder renere.
-
Sats på udvikling af elektriske fly og andre innovative løsninger.
Samtidig bør man politisk prioritere brug af grøn strøm i andre sektorer, fx gennem incitamenter til varmepumper, grønt stål og gødning. Den mere effektive anvendelse af den grønne strøm her giver mulighed for billigere og større reduktioner, hvilket også giver større forsyningssikkerhed og bedre europæisk konkurrencedygtighed.
Kontakter
Ghita BorringKommunikationschef
Tlf:93 88 18 19gb@concito.dkKarsten CapionSenioranalytiker
Tlf:21 46 05 89kca@concito.dkOm Tænketanken CONCITO
Danmarks grønne tænketank CONCITO er en uafhængig videnspartner for beslutningstagere på tværs af det danske samfund – politikere, erhvervsliv, den akademiske verden og civilsamfundet.
CONCITOs formål er at omsætte relevant viden til klimahandling og derved accelerere den grønne omstilling både i Danmark og internationalt.
Følg pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO
Grønne fællesskaber spirer frem i hele landet22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimahandling og fællesskab går hånd i hånd – nu deler GRO SELV 10 anbefalinger til, hvordan flere kan skabe meningsfulde initiativer med bæredygtighed i centrum. I hele landet har unge udviklet nye måder at integrere klima og bæredygtighed i deres hverdag gennem fællesskaber, der skaber engagement og forandring.
I Odense skaber unge grønne fællesskaber22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimahandling og fællesskab går hånd i hånd – nu deler GRO SELV 10 anbefalinger til, hvordan flere kan skabe meningsfulde initiativer med bæredygtighed i centrum. I Odense har unge kombineret håndværk, landbrug og madlavning for at inspirere til klimahandling.
På Lolland skaber unge grønne fællesskaber22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimahandling og fællesskab går hånd i hånd – nu deler GRO SELV 10 anbefalinger til, hvordan flere kan skabe meningsfulde initiativer med bæredygtighed i centrum. I Maribo har unge kombineret musik, genbrug og upcycling for at inspirere til klimahandling.
I Helsingør skaber unge grønne fællesskaber22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimahandling og fællesskab går hånd i hånd – nu deler GRO SELV 10 anbefalinger til, hvordan flere kan skabe meningsfulde initiativer med bæredygtighed i centrum. I Helsingør har unge kombineret kunst, genbrug og upcycling for at inspirere til klimahandling.
I Aalborg skaber unge grønne fællesskaber22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimahandling og fællesskab går hånd i hånd – nu deler GRO SELV 10 anbefalinger til, hvordan flere kan skabe meningsfulde initiativer med bæredygtighed i centrum. I Aalborg har unge kombineret kunst og tøj for at inspirere til klimahandling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum