Danmarks Naturfredningsforening

Overforbrug: Hver fjerde familie forsøger ikke at reparere børnetøjet, når det går i stykker

Del

I anledning af Danmarks ’country overshoot day’ inviterer Danmarks Naturfredningsforening og MINI A TURE i dag børnefamilier til repair-café i København. Målet er at sætte fokus på en problematisk forbrugskultur og samtidig inspirere forældrene til at forlænge levetiden på børnetøjet og dermed holde forbruget nede.

I dag kan børnefamilier få hjælp og gode råd til at give det ødelagte børnetøj nyt liv. FOTO: MINI A TURE
I dag kan børnefamilier få hjælp og gode råd til at give det ødelagte børnetøj nyt liv. FOTO: MINI A TURE

Danmark er et af de mest ressourceforbrugende lande i verden. Forbruget er så stort, at vi ifølge tænketanken Global Footprint Network allerede i dag har opbrugt hele vores budget af naturressourcer for i år – en skæringsdato, der er kendt som Country Overshoot Day.

Samtidig har Danmark det næsthøjeste forbrugsbaserede klimaaftryk pr. indbygger i hele EU og et tekstilforbrug, der er 35 procent over verdensgennemsnittet.

Et område, hvor vi danskere ikke altid holder igen, er køb af tøj til vores børn. Ifølge en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for MINI A TURE og Danmarks Naturfredningsforening, vurderer hver tredje danske forælder (32 pct.) i hvert fald selv, at de køber mere børnetøj, end de rent faktisk har behov for.

Undersøgelsen indikerer også, at mange forældre måske er lidt for hurtige til at købe nyt, når tøjet går i stykker. Hele 25 pct. svarer, at de ikke forsøger at reparere tøjet, før de bortskaffer det.

Det skyldes ikke mindst besværet med reparation. Direkte adspurgt om, hvorfor de ikke prøver at reparere det, svarer 55 pct., at de ikke selv kan reparere det, mens 41 pct. angiver, at det er lettere bare at købe noget nyt.

Eksempel på problematisk kultur

Netop det at købe nyt, fordi det er lettere, illustrerer den udbredte 'brug og smid væk'-kultur, der i høj grad ligger til grund for Danmarks enorme ressourceforbrug, lyder det fra Mette Hoffgaard Ranfelt, der er miljøpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

– Vi lever i et velstående land, og den velstand har vi omsat til et stort materielt forbrug. I årtier har vi været vant til at købe nyt, når vores ting går i stykker – men det er alt andet end bæredygtigt. Det er selvfølgelig ikke forbruget af børnetøj, der er skyld i Danmarks overforbrug. Men det er et godt og håndgribeligt eksempel på, at vi danskere ofte køber mere, end vi har brug for, og at vi måske ikke altid er gode nok til at reparere og i stedet bare køber nyt, siger hun og fortsætter:

– Vi er nødt til at gøre op med denne 'brug og smid væk'-kultur og i stedet sikre os en bedre udnyttelse af ressourcerne. Det betyder blandt andet, at vi skal blive langt bedre til at genbruge og til at forlænge levetiden på vores ejendele – uanset om det er børnetøj, elektronik eller noget helt tredje.

Ifølge undersøgelsen fra Epinion er 36 procent af forældrene villige til at betale mere for børnetøj, der er designet til at kunne repareres og holde i flere år.  

Repair-café skal inspirere forældre

For at sætte fokus på overforbrug, har Danmarks Naturfredningsforenings børneunivers VILD stablet en repair-café på benene sammen med børnetøjsvirksomheden MINI A TURE, der er officiel partner for VILD.

I eftermiddag kan børnefamilier komme forbi “Banegaarden” på Vesterbro i København og få gratis hjælp til at lappe flyverdragten, bukserne og hvad de ellers har af børnetøj, der med en kærlig hånd sagtens kan komme tilbage forrest i klædeskabet.

Håbet er at kunne inspirere forældrene til at give det ødelagte tøj et nyt liv.

– Selvom vi som virksomhed lever af at sælge børnetøj, føler vi et stort ansvar for at bidrage til et mere ansvarligt forbrug. Børnene skal have tøj og overtøj, men det handler om at skabe produkter i en kvalitet, der gør dem holdbare og nemme at reparere, så mange børn kan få glæde af de samme stykker tøj. Hos MINI A TURE arbejder vi målrettet på at forlænge levetiden på vores produkter, fordi vi tror på, at det er den rette vej at gå – både for familierne og for fremtidige generationer. Derfor er vi stolte af at være med til at inspirere og hjælpe forældre med at passe bedre på deres børns tøj, siger Signe Tholstrup, CEO i MINI A TURE Copenhagen.

Repair-caféen er åben fra kl. 15 til 18 og kræver ikke forudgående tilmelding.

Sideløbende sørger naturvejledere fra VILD for en masse sjove udendørsaktiviteter. Så mens nogle reparerer tøj indendørs, kan både børn og voksne hygge sig udenfor med opgaveløb, bål og hyggelige naturaktiviteter.

_____________________

Repair-Café

  • Tid: 19. marts kl. 15.00-18.00 
  • Sted: Banegaarden, Otto Busses Vej 45, 2450 København SV 
  • Det er MINI A TURE og Danmarks Naturfredningsforenings børneunivers VILD, der står bag repair-caféen. 
  • Man kan medbringe alm. tøj og overtøj til både børn og voksne. 
  • MINI A TURE sørger for materialer og udstyr, og stiller med dygtigt personale, der kan guide og undervise i, hvordan man nemt og kreativt kan reparere tøjet. 
  • Tilmelding er ikke nødvendig, men der er max plads til 100 personer ad gangen. 

_____________________

Undersøgelse fra Epinion 

Undersøgelsen fra Epinion er gennemført som webbaserede interview blandt 1.016 forældre til børn i alderen 2 til 12 år. Data er indsamlet i perioden 6. januar – 21. januar 2025 via online panel. Data er vægtet på køn og region.

Se undersøgelsen her.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

I dag kan børnefamilier få hjælp og gode råd til at give det ødelagte børnetøj nyt liv. FOTO: MINI A TURE
I dag kan børnefamilier få hjælp og gode råd til at give det ødelagte børnetøj nyt liv. FOTO: MINI A TURE
Download

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

DN glæder sig over trawlfrie områder – men er skuffet over udskydelse af CO2-afgift i fiskeriudspil3.2.2025 11:24:38 CET | Pressemeddelelse

Trawlfrie områder er det vigtigste virkemiddel for at genoprette havnaturen, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, der glæder sig over, at regeringen nu vil gøre Bælthavet og en lille del af Kattegat trawlfrit. Men det er ekstremt skuffende, at regeringen samtidig de facto annullerer CO2-afgiften for fiskeriet, lyder det.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye