
Opsigtsvækkende tilbagegang i andelen af kvinder i toppen af de største danske virksomheder
Andelen af kvindelige administrerende direktører går tilbage for private virksomheder med flere end 250 ansatte. Det viser en analyse fra Tænketanken EQUALIS, hvor adm. direktør Gine Maltha Kampmann kalder de nye tal for opsigtsvækkende.

Fire procentpoint. Så meget er andelen af kvindelige administrerende direktører i virksomheder med mere end 250 ansatte gået tilbage siden sidste år.
Det viser en analyse fra den uafhængige tænketank EQUALIS, der udkommer i forlængelse af tænketankens årlige Diversitetsbarometer.
I dag er 21 procent af de administrerende direktører i virksomheder med flere end 250 ansatte kvinder. I 2024 var tallet 25 procent.
”De seneste år har netop de store virksomheder drevet den største udvikling mod lige kønsrepræsentation i toppen. Derfor er det er en opsigtsvækkende tendens, at udviklingen i år er erstattet af tilbagegang” siger Gine Maltha Kampmann, der er adm. direktør i Tænketanken EQUALIS.
I analysen ses der også på de regionale forskelle, og her står det klart, at det primært er virksomheder i Hovedstaden, der bidrager til tilbagegangen, imens virksomheder i de øvrige regioner hverken har fået flere eller færre kvinder på administrerende direktørposter det seneste år.
Også denne tendens er overraskende, påpeger Gine Maltha Kampmann.
”Netop virksomheder i Hovedstaden er blevet rost for at være progressive og gå forrest i jagten på mere diversitet i toppen. Men tallene her viser os, at vi ikke må have blind tro på, at visse segmenter af virksomheder kommer til at skabe den kønsdiversitet, vi behøver for at sikre Danmarks innovations- og konkurrenceevne i fremtiden”.
Bekymrende udvikling
Professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet Nina Smith kalder udviklingen bekymrende.
”Vi kan ikke holde til at miste så meget lederpotentiale, som vi gør i Danmark i disse år. Udviklingen står generelt stille og går, som vi ser her, sågar tilbage enkelte steder. Derfor er det nødvendigt, at vi får en langt mere målrettet og seriøs indsats blandt danske virksomheder for at sikre mere diversitet på ledelsesgangene”, siger hun.
Blandt virksomheder med mellem 50 og 250 ansatte står udviklingen stille. Her er andelen af kvinder i administrerende direktørstillinger 17 procent, ligesom den var sidste år. Ifølge Tænketanken EQUALIS er det oplagt at undersøge nærmere, hvad der skaber udsving eller stilstand i kønssammensætningen i ledelseslagene i landets virksomheder.
”Vi bliver nødt til at blive klogere på årsagerne til, at pendulet svinger den ene og den anden vej. Kun når vi har den nødvendige viden, kan vi lave de rigtige løsninger for at vende udviklingen”, siger Gine Maltha Kampmann.
Tre nøgletal fra rapporten:
- Andelen af kvindelige administrerende direktører i virksomheder med mere end 250 ansatte gået fra 25 procent i 2024 til 21 procent i 2025. Et fald på fire procentpoint.
- Kvinder sidder på 17 pct. af de administrerende direktørstillinger i mellemstore virksomheder og 21 pct. af stillingerne i store virksomheder.
- Region Hovedstaden er regionen med den største andel af kvinder i direktørstillinger (34 pct.). Regionen med færrest kvinder i direktørstillinger er Nordjylland (18 pct.).
Nøgleord
Kontakter
Gine Maltha KampmannAdm. direktørEQUALIS
Tlf:+45 25 85 02 92gine@equalis.dkNina SmithProfessor i økonomi, forperson for EQUALIS advisory board
Tlf:+45 61 70 12 88nsmith@econ.au.dkBilleder

FAKTA
Analysen om kønsrepræsentation i toppen af dansk erhvervsliv og forskelle på tværs af virksomhedsstørrelse, region og branche er en del af tænketanken EQUALIS’ årlige Diversitetsbarometer – et måleinstrument, der ved hjælp af tilgængelig statistik og registerdata kortlægger diversiteten og ligestillingen på det samlede danske arbejdsmarked.
Om Diversitetsbarometeret 2025
Diversitetsbarometeret giver hvert år et samlet overblik over, hvordan det står til med ligestillingen på det danske arbejdsmarked. Det er udviklet i tæt samarbejde med en række af Danmarks førende forskere inden for køn, erhvervsliv og arbejdsmarked. Barometeret er blevet til med støtte fra Spar Nord Fonden, som fortsat understøtter videreudvikling. Revisions- og rådgivningsvirksomheden Deloitte står bag den metodiske udvikling og databehandling.
Se hele Diversitetsbarometeret her: https://equalis.dk/publikationer/
Om EQUALIS
Tænketanken EQUALIS er Danmarks uafhængige tænketank for ligestilling og kønsdiversitet. EQUALIS arbejder vidensbaseret, løsningsorienteret og partnerskabssøgende og fokuserer på ligestilling mellem kønnene i et intersektionelt perspektiv, samt på opnåelse af kønsdiversitet i de arenaer af samfundet, der har relation til og betydning for arbejdsmarkedet.
Følg pressemeddelelser fra Equalis
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Equalis
Nyt Diversitetsbarometer viser, at vi fortsat har betydelige udfordringer med ligestillingen på det danske arbejdsmarked8.2.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med tænketanken EQUALIS’ nye Diversitetsbarometer får vi et samlet overblik over ligestillingsudfordringerne og bliver i stand til at handle mere målrettet på dem, siger professor Nina Smith.
Uafhængig tænketank om diversitet ser dagens lys2.6.2022 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er brug for uafhængig viden om, hvorfor vi i Danmark stadig ikke har succes med at få flere kvinder ind i toppen af dansk erhvervsliv. Den opgave skal den uafhængige tænketank, EQUALIS løse, og med en stor donation fra Spar Nord Fonden kan tænketanken nu accelerere sine aktiviteter. Lars Rasmussen, bestyrelsesformand i bl.a. Coloplast, er forperson for bestyrelsen.