FødevareDanmark

FødevareDanmark: Behov for gennemgang af bødestørrelser efter ny sag om kæmpebøde

Del

Fødevarestyrelsen har præsenteret Slagter Mortensen i Lemvig for en bøde på 60.000 kr. for en fejl i en varedeklaration. Det er helt ude af proportioner, lyder det fra interesseorganisation. 

"Vores medlemmer skal naturligvis overholde reglerne, og fødevaresikkerheden skal være i top. Men det her er helt ude af proportioner", siger Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark, efter ny sag om kæmpebøde til slagterbutik.
"Vores medlemmer skal naturligvis overholde reglerne, og fødevaresikkerheden skal være i top. Men det her er helt ude af proportioner", siger Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark, efter ny sag om kæmpebøde til slagterbutik.

Der var ingen af medarbejderne hos Slagter Mortensen i Lemvig, der løftede et øjenbryn eller fik svedige håndflader, da fødevarekontrollen kom på uanmeldt besøg den 30. januar. 

- De kommer et par gange om året og gør det, de skal. Vi har altid styr på vores ting og får lutter glade smileyer, så det er ren rutine, når de dukker op, fortæller indehaver Peter Mortensen.

Sådan gik det dog ikke denne torsdag.

De to kontrollanter fra Fødevarestyrelsen undersøgte rutinemæssigt en række produkter i køledisken – heriblandt en pakke hjemmelavede brunchpølser med Vesterhavsost. Pølserne har været i slagterens sortiment igennem 10-12 år, og opskriften har altid været den samme.

For nylig har Slagter Mortensen dog opdateret sit IT-system, og i den forbindelse er de to allergener, gult sennepsmel og selleriknold, forsvundet fra ingredienslisten.

Fejlen bliver opdaget af de to kontrollanter, da de efterfølgende undersøger den krydderiblanding, som bruges i fremstillingen af pølserne. 

Fejlen udløser en meget sur smiley og en bøde på 60.000 kr. til slagteren, der aldrig tidligere har haft udfordringer med myndighederne.

- Jeg er mildest talt rystet. Der er ingen tvivl om, at vi har begået en fejl. Jeg har ikke været opmærksom på, at de to allergener er faldet ud af systemet i forbindelse med opdateringen. Det skal jeg naturligvis straffes for. Men jeg synes, at det er en hård straf for noget, der blev bragt i orden, inden kontrollanterne var ude af butikken igen, siger Peter Mortensen.

Ude af proportioner
Det er Leif Wilson Laustsen, direktør i interesseorganisationen FødevareDanmark, enig med Slagter Mortensen i. 

- Lad mig slå fast. Vores medlemmer skal naturligvis overholde reglerne, og fødevaresikkerheden skal være i top, siger han og fortsætter: 

- Men det her er helt ude af proportioner. Vi har at gøre med en lovlydig erhvervsdrivende, som har skabt en forretning, der er kendt over hele Vestjylland for sin høje kvalitet, sin omhyggelighed og ordentlighed, og som aldrig tidligere har haft sager hos myndighederne. Og så bliver han straffet med en bøde på 60.000 kr. for en fodfejl, siger Leif Wilson Laustsen. 

Sagen er den seneste af en række af sager, hvor fødevarebutikker er blevet straffet med store bøder for administrative fodfejl.

- Det er stort problem for fødevareerhvervet, at de erhvervsdrivende aldrig kan vide sig sikre på, hvornår de bliver ramt af Fødevarestyrelsens bødehammer. Der er behov for en alvorlig gennemgang af bødestørrelserne, siger Leif Wilson Laustsen, der vil rejse sagen for fødevareminister Jacob Jensen. 

- Fødevareministeren er udmærket klar over, hvor vi står i denne sag, og det her er blot endnu et eksempel på det, som vi tidligere har rejst for ministeren. Fødevareerhvervet kan ikke leve med de her sager og den utryghed, det giver, siger Leif Wilson Laustsen. 

Nøgleord

Kontakter

FødevareDanmark er en paraplyorganisation for små og mellemstore virksomheder inden for fødevaresektoren. Organisationen blev grundlagt i 2015 af Danske Slagtermestre, Smagen af Danmark, Konditorbager A/S, Ostehandlerforeningen for Danmark, Danmarks Fiskehandlere og SMV Fødevarer. FødevareDanmark bygger på en grundlæggende tiltro på, at udviklingen kommer fra små og mellemstore virksomheder i Danmark, og FødevareDanmark fungerer således som talerør for denne del af fødevaresektoren, idet lovgivningen omkring fødevareproduktionen i Danmark typisk er lavet til fordel for de store virksomheder. Dermed er der behov for en organisation, der særligt kan tale netop disse virksomheders sag – både i pressen og over for politikere, myndigheder og andre beslutningstagere.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye