Danske bilister er vrede i trafikken – men der er håb for fremtiden
TRAFIKADFÆRD: Bilkørsel og aggressiv adfærd er et helt almindeligt fænomen, det slår en ny undersøgelse fast. GF Forsikring opfordrer danskerne til at kigge indad og påtale vejvrede for at undgå skader.

Mere end halvdelen af danskerne har oplevet aggressiv opførsel fra andre bilister inden for de seneste tre måneder. Det viser en ny undersøgelse, som Human Engage har foretaget for GF Fonden, der sammen med mere end 375.000 medlemmer ejer GF Forsikring. At så mange bilister jævnligt er vidne til vejvrede, bekymrer direktør for Skadehjælp i GF Forsikring, Martin Rundager.
- Det er min klare fornemmelse, at mange skader og uheld kunne være undgået, hvis folk lige trækker vejret og tæller til ti, inden pulsen ryger alt for højt op. For når man bliver irriteret over, hvad alle andre gør i trafikken, fjerner det fokus fra det, det egentligt handler om: At køre bil, når man kører bil, siger han.
Undersøgelsen om vejvrede viser, at de situationer, der skaber mest irritation i trafikken, er hasarderede overhalinger, for tæt kørsel på bilisten foran – og hvis den forankørende er for langsom til at trække ind på motorvejen.
Tal med hinanden
Mens over halvdelen af de danske bilister altså har oplevet aggressiv adfærd, så siger 7 ud af 10 i undersøgelsen dog samtidig, at de ikke har givet udtryk for vrede de seneste tre måneder. Samtidig vil cirka halvdelen italesætte det, hvis de kører med en aggressiv chauffør – og det er faktisk den vej, vi skal gå for at komme problemet til livs, påpeger Helle Nielsen, uddelingschef for GF Fonden, der arbejder med trafikadfærd. Og hun uddyber:
- Tilsyneladende er der mange, der ikke selv mener, at de bliver vrede i trafikken. Derfor mener jeg, at vi skal blive bedre til at tale med hinanden om problemet, ligesom vi i sin tid lærte at gøre det i forhold til spritkørsel. Og vi skal blive endnu bedre til at sige fra, hvis vi er utrygge ved at køre med en aggressiv chauffør. Vi skal derhen, hvor det at give voldsomt udtryk for sin vrede i trafikken bliver uacceptabel adfærd, fordi det skaber unødigt farlige situationer.
Unge bilister viser vejen
Undersøgelsen afslører, at de yngre bilister i højere grad peger på deres egen sindstilstand eller travlhed som årsag til vreden i trafikken. Hvorimod de ældre mener, at deres vrede er en reaktion på de andre trafikanters opførsel. Det er en interessant tendens, mener Martin Rundager.
- Jeg synes, de unges selvindsigt kan være et forbillede for mange af os andre. For vi burde gøre som flertallet af de unge i undersøgelsen, nemlig at se indad. Samtidig skal vi ikke tage fejl i trafikken personligt, men højere grad vise overskud til hinanden. Så tror jeg, at vi i fremtiden kan lægge en dæmper på vreden på de danske veje – og det kan i sidste ende påvirke skadestatistikken positivt, slutter han.
FAKTA-BOKS: Sådan styrer du din vejvrede
I undersøgelsen om vejvrede fra GF Fonden svarer halvdelen af respondenterne, at man ikke skal lade sig smitte af andres aggressive opførsel, fejl og dårlige manerer i trafikken - men det er lettere sagt end gjort.
Der kan være mange grunde til, at folk bliver vrede i trafikken. GF har spurgt Jens Einar Jansen, psykolog, ph.d. og ekspert i vredeshåndtering, om, hvordan man bedst kan tøjle sin vrede i trafikken, og han kommer her med følgende råd:
- Kør af sted i god tid
- skab en god og rolig atmosfære i bilen ved fx at lytte til noget god musik eller snakke med sine medpassagerer
- tag ikke andres trafikforseelser personligt: Måske kan grunden til andres uopmærksomme kørsel være manglende erfaring i trafikken – eller at det er en bilist, der ikke kender byen så godt og derfor kører usikkert.
Du kan læse hele undersøgelsen om vejvrede på GF Fondens hjemmeside:
Nøgleord
Kontakter
GF Forsikrings pressetelefon
Send også gerne mail. Det er ikke muligt
at sende sms'er til pressetelefonen.
Rasmus DamkjærKommunikation & PresseGF Forsikring
Presse- og kommunikationskonsulent
Rikke LundvaldGF Fonden
Tlf:25572040rlun@gffonden.dkFølg pressemeddelelser fra GF Forsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra GF Forsikring
Tung IT-profil i forsikringsbestyrelse26.4.2025 14:45:45 CEST | Pressemeddelelse
GF FORSIKRING: Kristian Hjort-Madsen blev lørdag valgt til bestyrelsen på GF Forsikrings ordinære generalforsamling i Middelfart. Han træder ind som nyt medlem i selskabets bestyrelse, der tæller i alt 12 personer.
Vagtskifte hos GF Forsikring i Østsjælland11.4.2025 10:34:55 CEST | Pressemeddelelse
NY FORMAND: Efter fem år som formand har Lykke Outzen Mørk valgt at træde tilbage og i stedet hellige sig posten som næstformand i GF Østsjælland. Hendes afløser er Magnus Therkildsen, der i forvejen er aktiv i bestyrelsen.
Undgå indbrud: Tyvene ser danskernes boligannoncer på Facebook10.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
GF Forsikring oplever i stigende grad, at indbrud i danske hjem og sommerhuse sker i forbindelse med boligsalg. Tyvene holder øje med sociale medier og boligsider – og når de spotter designermøbler og dyr kunst, slår de til.
GF Forsikring fortsætter medlemsfremgangen og melder om fortsat ro på priserne8.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
ÅRSRAPPORT: På baggrund af et ”meget tilfredsstillende” årsregnskab melder adm. direktør Mark Palmberg, at GF Forsikring ikke kommer med ekstraordinære prisforhøjelser på nogen forsikringer i 2025.
GF: Fortsat ingen prisvarslinger på bilforsikring26.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
GF Forsikring melder sig nu på banen i debatten om bilforsikringsprisernes himmelflugt, som TV 2 i denne uge har sat i gang. Meldingen fra GF er klar: - Vi ønsker at bidrage til størst mulig tryghed i vores medlemmers privatøkonomi, og vi kan nu melde, at der ikke kommer ekstraordinære prisstigninger på bilforsikringen i år, siger adm. direktør Mark Palmberg. Dermed kan GF-bilisterne køre gennem endnu et år uden udsigt til varslinger om prisstigninger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum