Lov om styrket beredskab i energisektoren er vedtaget
Ny lov styrker energisektorens modstandsdygtighed og beredskab. Energistyrelsen er klar til at vejlede sektoren, når mere end dobbelt så mange virksomheder som i dag bliver omfattet af beredskabskrav og faste tilsyn.
Folketinget har i dag vedtaget Lov om styrket beredskab i energisektoren. Loven sikrer implementering af to nye EU-direktiver, NIS2- og CER-direktiverne, samtidig med at den eksisterende beredskabsregulering af energisektoren moderniseres. Energisektoren har dermed fået sin egen lov og omfattes ikke af de to hovedlove fra Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab, der implementerer EU-direktiverne i dansk ret.
Læs også Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressemeddelelse om den nye lov.
Virksomheder i el-, gas-, olie-, fjernvarme-, fjernkøling- og brintsektoren er omfattet af den nye lov. Dermed omfattes en række aktører, der i dag ikke er underlagt beredskabsregulering. Det gælder for eksempel fjernvarmeselskaber. Antallet af virksomheder, der er omfattet af Energistyrelsens faste tilsyn, er i dag omkring 84 og ventes at blive mere end fordoblet. Yderligere omkring 160 mindre forsyningsvirksomheder vil blive omfattet af krav om at have en beredskabsplan og et kontaktpunkt.
Loven træder i kraft den 7. marts
CER-direktivet stiller krav til kritiske enheders modstandsdygtighed, mens NIS2-direktivet stiller krav til virksomhedernes cybersikkerhedsniveau. Foruden at implementere direktiverne indeholder den nye lov krav til energisektorens beredskab, herunder til fysiske, tekniske og organisatoriske foranstaltninger for at sikre en høj robusthed. For eksempel stilles der krav om alarmsystemer og netværksopdeling, der minimerer risikoen for, at cyberangreb kan sprede sig.
Lov om styrket beredskab i energisektoren træder i kraft den 7. marts 2025. Energistyrelsen vil arbejde for en smidig implementering og står klar til at vejlede aktører i energisektoren om de nye krav. De omfattede virksomheder kan rette eventuelle spørgsmål til Energistyrelsens Center for beredskab på mail. Kontaktinfo findes på ens.dk.
---
FAKTA
Lov om styrket beredskab i energisektoren
- Der i dag et højt og markant trusselsniveau mod energisektoren i forhold til især cyberangreb og spionage. Der er ikke foretaget væsentlige ændringer i den nuværende regulering af energisektorens almene beredskab siden 2007 og it-beredskabet siden 2017. Derfor er der behov for et opdateret og ambitiøst beredskabsniveau, som gør sektoren modstandsdygtig.
- Energisektoren får sin egen lov om styrket beredskab for at sikre en tidssvarende implementering af EU-direktiverne NIS2 (Network and Information Security 2) og CER (Critical Entities Resilience) for energisektoren.
- Energistyrelsen har siden 2019 ført tilsyn med el- og gassektorens beredskab. Inden da lå opgaven hos Energinet. Implementeringen af den nye lov, som også omfatter flere dele af energisektoren, bygger på denne erfaring. De lovkrav, som virksomhederne i sektoren underlægges, vil være gradueret, så de mest forsyningskritiske virksomheder skal følge de mest strenge krav.
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:+45 33 95 08 00presse@ens.dkEnergistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Havvindmølleparkerne Nysted og Middelgrunden kan fortsætte med at producere grøn strøm27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har meddelt de to ejerkredse af Nysted Havmøllepark syd for Lolland og Middelgrunden Havvindmøllepark i Øresund, at de får forlænget deres tilladelse til elproduktion. Dermed er der mulighed for, at de to havvindmølleparker kan producere strøm i henholdsvis ti år og 25 år frem i tiden.
EUDP støtter ny grøn energiteknologi med 327 millioner kroner24.6.2025 09:01:34 CEST | Pressemeddelelse
Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram har udmøntet tilskud til en række nye innovative energiprojekter. Der er i alt uddelt 327 millioner kroner til 40 projekter, der vil udvikle og demonstrere ny energiteknologi. Samtidig bliver der åbnet op for nye ansøgninger.
Forlænget levetid for havvind på Samsø: Energistyrelsen giver tilladelse til at producere strøm i yderligere 10 år3.6.2025 09:01:10 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har godkendt, at elproduktionstilladelsen for Samsø Havvindmøllepark bliver forlænget med ti år. Det er første gang i Danmark, at en ældre havvindmøllepark får forlænget sin levetid. Energistyrelsen har samtidig truffet afgørelse om brug af EU’s nødforordning, så tilladelsesprocessen bliver forkortet.
Projekter med havvindmølleparker kan fortsætte: Energiklagenævnet stadfæster afgørelser om etablering af Lillebælt Syd og Jammerland Bugt23.5.2025 13:00:04 CEST | Pressemeddelelse
Etableringen af Lillebælt Syd Vindmøllepark og Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark kan fortsætte inden for de oprindeligt tilladte rammer. Det står klart efter, at Energiklagenævnet har stadfæstet Energistyrelsens afgørelser om at give bygherre tilladelse til etablering af projekterne.
Disse 10 selskaber skal konkurrere om milliardpulje til at fange og lagre CO216.5.2025 10:00:53 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har blandt 16 ansøgere udvalgt de 10 selskaber, der nu kan søge penge fra puljen på 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO2. Det er forventningen, at puljen kan bidrage til at reducere Danmarks årlige CO2-udledninger med 2,3 millioner ton fra 2030.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum