Ny forskning finder usynlige protein-klumper, der ændrer vores viden om Parkinsons
Ny forskning tyder på, at vi måske har ledt efter de forkerte ting i hjernen, når vi har forsøgt at forstå og behandle Parkinsons sygdom – en opdagelse, der kan blive en god nyhed for patienterne.

Forskere har længe ment, at klumper af proteinet alfa-synuclein, kaldet Lewy-legemer, er hovedårsagen til Parkinsons. Derfor har diagnoser fokuseret på at finde disse klumper, og hvis de ikke var synlige, har man ikke stillet en Parkinsons-diagnose.
En ny opdagelse ændrer dog denne opfattelse. Forskere har nu fundet en anden, tidligere usynlig markør for sygdommen i tilfælde, hvor obduktioner ikke viste Lewy-legemer.
"Det viser sig, at patienter uden synlige Lewy legemer faktisk har små ophobninger af alfa-synuclein, som ikke er store nok til at danne et klassisk Lewy legeme. Alligevel forårsager disse mini-klumper sygdom i kroppen. Dette indikerer, at Parkinsons kan udvikle sig på forskellige måder, og at Lewy legemer måske ikke er den primære årsagsfaktor," forklarer Nanna Møller Jensen, postdoc ved DANDRITE på Aarhus Universitet.
Forskning afslører usynlige sygdomsmekanismer
Sammen med kolleger, blandt andet fra Australien, har hun udviklet en særlig farvningsmetode, PLA, der kan opdage de små ophobninger af alfa-synuclein. Metoden gør det usynlige synligt og giver en bedre forståelse af sygdommen.
"Vores forskning viser, at to patienter med Parkinsons kan have forskellige sygdomsmekanismer i hjernen. Hos den ene udvikles de klassiske Lewy legemer, mens den anden kun ophober miniatureklumper af alfa-synuclein. Sygdommen bliver langt mere kompleks af denne opdagelse, for miniatureklumper ophobes i flere hjerneområder og i forskellige typer nerveceller – også hos patienter med Lewy legemer," fortsætter hun.
Det er især bemærkelsesværdigt, at der er fundet små klumper i hjerneområder uden Lewy-legemer, hvilket tyder på, at de opstår tidligere i sygdommen.
"Vores forskning bekræfter, at sygdommen formentlig udvikles længe før dannelsen af Lewy legemer, og med PLA-metoden kan vi nu genkende disse mekanismer på et tidligere stadie, end vi hidtil har kunnet," understreger Nanna Møller Jensen.
Resultater åbner nye metoder for diagnosticering
En anden vigtig opdagelse er, at alfa-synuclein-klumper ikke kun findes i hjernen, men også i spinalvæske, hudprøver og måske endda blod. Derfor arbejder Nanna Møller Jensen og hendes kolleger nu på at teste PLA-metoden i disse prøver gennem internationale samarbejder.
Hvis resultaterne er lovende, vil næste skridt være at undersøge, om metoden kan bruges til at måle effekten af nye behandlinger mod Parkinsons.
"Hvis det viser sig, at det er miniatureklumperne – og ikke de traditionelle Lewy legemer – der er de reelle aktører i sygdomsudviklingen, skal vores behandlinger målrettes disse klumper. Dette fund kan derfor have afgørende betydning for, hvordan vi fremover diagnosticerer og behandler Parkinsons," afslutter Nanna Møller Jensen.
Nanna Møller Jensen er en del af Professor Poul Henning Jensens forskningsgruppe, der bliver en del af det nye forskningscenter for Parkinsons-forskning på Aarhus Universitetshospital.
I 2024 modtog hun Ung Forsker-prisen af Parkinsonsforeningen.
Nøgleord
Kontakter
Nanna Møller Jensen
postdoc, Institut for Biomedicin og DANDRITE på Aarhus Universitet
nanna.mj@dandrite.au.dk
60 22 65 53
Eller kontakt kommunikationsansvarlig hos DANDRITE:
Rikke Lindhard
rsl@dandrite.au.dk
20 97 57 88
DANDRITE (Danish Research Institute of Translational Neuroscience) er et førende dansk forskningscenter, der fokuserer på neurovidenskab og hjernesygdomme. Centret er en del af Nordisk EMBL-partnerskab og integrerer eksperimentelle og teoretiske tilgange til at forstå hjernens funktion. Forskningen spænder fra molekylære mekanismer til adfærdsstudier med fokus på neurologiske og psykiatriske lidelser. DANDRITE samarbejder med både nationale og internationale forskningsmiljøer for at fremme translationel forskning og udvikle nye behandlingsmetoder. Forskningscenteret er en del af både Institut for Biomedicin og Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet.
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Opdagelse i lille primat kan bane vejen for bedre stamcellebehandlinger8.7.2025 11:28:38 CEST | Pressemeddelelse
For første gang har forskere fundet og isoleret voksne stamceller fra en ikke-menneskelig primat. Det kan ændre hele grundlaget for, hvordan vi udvikler behandlinger med stamceller.
Alt, vi troede om løbeskader var forkert, viser dansk studie7.7.2025 13:47:06 CEST | Pressemeddelelse
Studie med over 5200 løbere viser, at løbeskader ikke opstår gradvist over tid – men oftest i løbet af ét enkelt løbepas. Millioner af løbere får dermed forkert vejledning af sportsure, advarer forsker.
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
Supercomputer og AI løfter dansk kræftbehandling – nyt projekt får 53 mio. kr.27.6.2025 08:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling på over 53 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Grand AI Challenge til projektet AIM@CANCER får forskere nu mulighed for at udnytte de enorme mængder billeddata, der genereres i forbindelse med strålebehandling af kræftpatienter, til at forbedre behandlingen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum