Danmark får nyt, stort center for Parkinsons-forskning
Lundbeckfonden bevilliger 313 millioner kroner til et ny center for Parkinsons-forskning i Aarhus. Målet er, at centeret inden for 10 år skal teste nye behandlinger af sygdommen.

Der er godt nyt for de cirka 12.000 danskere, som lever med Parkinsons sygdom – og måske særligt til dem, der får diagnosen i fremtiden.
Et nyt forskningscenter i Aarhus skal finde behandling, der kan bremse eller stoppe udviklingen af den alvorlige lidelse. Centret skal ikke kun levere banebrydende opdagelser, men også sikre at resultaterne hurtigt kommer patienterne til gode.
Lundbeckfonden har bevilliget 313 millioner kroner til forskning i Parkinsons sygdom og andre Lewy body-lidelser, og centerets ambitiøse målsætning er at være klar med kliniske forsøg inden for 10 år. Beløbet er givet som en seksårig bevilling på 223 millioner kroner med mulighed for fire års forlængelse på 90 millioner kroner.
Banebrydende opdagelser
I spidsen står Per Borghammer, som er professor på Aarhus Universitet og overlæge på Aarhus Universitetshospital. Han skal nu opbygge et forskningsmiljø, hvor nogle af de bedste danske og udenlandske forskere samarbejder på helt nye måder.
Lundbeck Foundation Parkinson’s Disease Research Center (PACE) skal fysisk placeres på Aarhus Universitetshospital. Det bliver en afgørende styrke, at eksperter fra mange forskellige forskningsfelter skal arbejde tæt sammen under samme tag. Helt praktisk betyder det, at grundforskere, som undersøger molekyler, celler og dyr, går ind ad den samme dør som kliniske forskere og deres patientgrupper – og ved kaffemaskinen møder de epidemiologer, der laver registerforskning på større befolkningsgrupper.
”Vigtige fund sker ofte i krydsfeltet mellem flere discipliner. Derfor er samarbejde en afgørende ambition. Nu bringer vi forskellige, stærke forskningsgrupper helt tæt sammen. Det skaber et unikt miljø både i dybden og bredden,” siger Per Borghammer.
Nye kræfter kommer med ny viden
Målet er, at centeret inden for 10 år skal udføre kliniske forsøg med patienter og levere indledende bevis for effektiviteten af nye behandlinger. Samtidig skal forskerne finde nye muligheder for at opdage Parkinsons sygdom tidligere – måske gennem blodprøver, skanninger, søvnundersøgelser, hudbiopsier, eller prøver fra mavetarmkanalen.
Til den opgave vil det nye center rekruttere en række dygtige forskere fra hele verden – bl.a. gruppeledere indenfor grundvidenskabelige og kliniske forskningsdiscipliner og registerforskning.
Forskningsdirektør i Lundbeckfonden, Jan Egebjerg, glæder sig til at følge den nye neuro-satsning.
”Vores forventning er, at det nye center både skal gøre banebrydende opdagelser og sørge for, at de kommer patienter og samfundet til gode,” siger han.
”En hjørnesten i den opgave er at opbygge kapacitet og nye kompetencer. Det sker bl.a., når vi gør det muligt at rekruttere fremragende, internationale forskere til at supplere de fremtrædende forskningsmiljøer, der allerede er i Aarhus,” påpeger Jan Egebjerg.
Sætter Parkinsons sygdom på landkortet
Parkinsons sygdom er den hurtigst voksende hjernesygdom på verdensplan – målt på antallet af tilfælde.
Dekan på Health ved Aarhus Universitet Anne-Mette Hvas fremhæver, at Aarhus gennem årtier har haft en stærk tradition for Parkinsons-forskning i mange forskellige forskningsgrupper. Nu glæder hun sig til at se dem arbejde endnu tættere sammen både i og omkring det nye center.
”Vi får en tyngde og en volumen, som kan give større international bevågenhed - og endnu bedre muligheder for forskning i verdensklasse. Jeg er også glad for, at centeret fremtidssikrer feltet ved at etablere et stærkt talentudviklingsprogram for den næste generation af grundforskere og klinikere,” siger Anne-Mette Hvas.
Regionsrådsformand Anders Kühnau sender en stor tak til Lundbeckfonden.
”Det glæder mig på patienternes vegne, at vi nu får et nationalt center for Parkinsons sygdom, der skal udvikle nye muligheder inden for diagnostik og behandling til glæde for patienterne. Og vi er samtidig stolte over, at specialistcentret skal holde til på Aarhus Universitetshospital. Det er virkelig flot, og det vil komme parkinsonpatienter til gavn både i Danmark og resten af verden,” siger Anders Kühnau.
Lundbeck Foundation Parkinson’s Disease Research Center (PACE)
- Lundbeck Foundation Parkinson’s Disease Research Center (PACE) etableres på en bevilling fra Lundbeckfonden på 313 millioner kroner.
- Centeret skal forske i Lewy body-sygdomme, hvoraf Parkinsons sygdom er den hyppigste.
- Forskningen skal føre til forbedrede behandlinger og bane vejen for sygdomsmodifikation af Lewy body-sygdomme. Målet er, at centeret inden for 10 år skal udføre kliniske forsøg med patienter og levere indledende dokumentation for effektiviteten af behandlinger.
- Til den opgave vil det nye center rekruttere en række dygtige forskere fra hele verden – bl.a. forskningsledere indenfor basic science, neurologi og neuroepidemiologi.
- Centeret hører under Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, og det skal ligge på Aarhus Universitetshospital.
- Kontorerne bliver placeret i forskerparken INCUBA, som ligger fem minutters gang fra de specialiserede forskningsfaciliteter og laboratorier på Aarhus Universitetshospital.
- Efter planen vil centeret om få år beskæftige cirka 70 ansatte og skabe tværfaglige samarbejder med nøgleinstitutioner og førende forskere verden over.
Parkinsons og Lewy body-sygdomme
- Cirka 12.000 danskere er ramt af Parkinsons sygdom.
- Den uhelbredelige, neurodegenerative lidelse er især karakteriseret ved rysten, stivhed, langsomme bevægelser og usikker balance. Den kan desuden medføre kognitive funktionsforstyrrelser og demens.
- Forskning estimerer, at 17,5 millioner mennesker vil lide af Parkinsons sygdom på verdensplan i 2040.
- Parkinsons sygdom er en Lewy body-lidelse. Navnet stammer fra den tyske neurolog Friedrich Heinrich Lewy, som omkring 1912 beskrev de karakteristiske kugleformede proteinophobninger i hjernecellerne, der nu kendes som Lewy bodies (Lewylegemer).
Kontakter
Klinisk professor, dr.med. og ph.d. Per Borghammer
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Nuklearmedicin & PET
Telefon: 93 52 15 06
Mail: borghammer@clin.au.dk
Dekan Anne-Mette Hvas
Aarhus Universitet, Health
Telefon: 87 15 20 07
Mail: dean.health@au.dk
Hospitalsdirektør Thomas Balle Kristensen
Aarhus Universitetshospital
Telefon: 30387193 / AUH pressevagt 52736958)
Mail: tbk@auh.rm.dk
Billeder
Links
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
Ny forskning baner vej for bedre behandling af slagtilfælde7.4.2025 13:20:02 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har fremlagt en ny detaljeret kortlægning, om hvordan blodkarrene i hjernen reagerer efter et slagtilfælde. Resultaterne kan føre til bedre behandling og færre komplikationer for patienterne, vurderer forsker.
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum