Forårsfokus på samkørsel i Region Midtjylland: Flere skal ind i hver bil
Samkørsel kan bidrage til at løse udfordringer med trængsel på vejene. I foråret sætter regionen derfor skub i de bæredygtige transportvaner, hvor ambitionen er mere samkørsel blandt regionens egne medarbejdere.

Ligesom resten af landet er Midtjylland et område med travle veje og mange biler – ofte kun med én person i hver bil. Konsekvensen er langsom trafik, lange køer og fyldte parkeringspladser.
Med over 30.000 ansatte er Region Midtjylland en stor arbejdsplads, og potentialet for at øge samkørslen er stort. En undersøgelse blandt medarbejderne på Regionshospitalet Gødstrup viser, at 66 procent kører alene i bil til og fra arbejde. På Aarhus Universitetshospital gælder det 47 procent af medarbejderne.
Derfor speeder Region Midtjylland nu op for at få flere til at køre sammen.
I første omgang er der fokus på regionens arbejdspladser på Regionshospitalet i Gødstrup, Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien samt regionshusene i Viborg og Aarhus.
Efterfølgende vil regionen bruge erfaringerne til at inspirere til mere samkørsel på de øvrige regionale arbejdspladser og andre arbejdspladser i regionen, fortæller Bent B. Graversen (V), formand for Udvalget for Regional Udvikling.
- Vi ved, at mange medarbejder ønsker at køre sammen, og så vil vi gerne være behjælpelige med at gøre det lettere at vælge samkørsel til. Region Midtjylland spiller en afgørende rolle for at styrke mobiliteten i hele regionen - ikke mindst gennem vores arbejde med kollektiv trafik og bæredygtig pendling. Med mange ansatte spredt over flere matrikler har vi i regionen et stort potentiale for at reducere klimabelastningen og trængslen på vejene. Og som region har vi kræfterne til at brede de gode erfaringer ud i resten af regionen, for samkørsel og miljøvenlige transportformer er en vigtig del af regionens indsats for et grønnere Midtjylland, siger han.
Samkørselsprojekterne udspringer bl.a. af anbefalinger fra et regionalpolitisk forum om at øge den bæredygtige mobilitet i Midtjylland. I forummet deltog bl.a. kommuner, borgere, videninstitutioner, virksomheder, regionalpolitikere m.fl.
Samkørsel kræver nye vaner
Når det gælder samkørsel, ligger den største udfordring i vores vaner.
For selvom mange gerne vil transportere sig mere miljøvenligt, er det svært at bryde gamle mønstre, fortæller adfærdspsykolog Annemette Staal.
- Samkørsel opleves ofte som mindre fleksibelt end at tage bilen alene. Det kræver planlægning, og mange ser bilturen som et pusterum i en travl hverdag. Derfor skal vi gøre det lettere og mere attraktivt at køre sammen. Her er nudging og adfærdsdesign effektive redskaber til at fjerne de små barrierer, siger hun.
Netop nudging og adfærdsteori er centrale elementer i det skandinaviske samarbejdsprojekt MOVE, der ledes af Region Midtjylland. Og for Annemette Staal er det afgørende at skabe de rette betingelser for, at samkørsel bliver et oplagt valg.
- Små tiltag kan ændre transportvaner. Hvis samkørsel bliver synligt og nemt tilgængeligt - for eksempel via en app eller en påmindelse i den rette situation - vil flere tage en kollega med i bilen. Det handler om at gøre det let, socialt og fordelagtigt, siger hun.
Hjælper medarbejdere med at finde hinanden
I arbejdet med samkørsel fokuserer Region Midtjylland på at gøre det lettere for medarbejderne at finde hinanden og har derfor indgået en aftale med samkørsels-virksomheden NaboGo. Således kan regionens medarbejdere bruge NaboGo-app’en til både at tilbyde og finde lift til og fra arbejde.
En af hospitalets samkørsels-interesserede er Jens Guldborg, læge i Regionspsykiatrien Gødstrup.
- Det er et enormt dejligt tiltag. Det er godt både for miljøet og for at bringe folk sammen. Det kan være svært at overkomme at invitere folk ind i bilen – blandt andet fordi man så står for det praktiske. Men når folk først har oplevet fordelene ved at dele køreturen, håber jeg, at det kan blive en vane at køre sammen, siger Jens Guldborg, der bor på Fyn og derfor har en lang køretur til arbejde, som han håber kan tilbringes sammen med flere kollegaer undervejs.
På Regionshospitalet Gødstrup bliver projektet skudt i gang den 18. marts, hvor der fra morgenstunden bliver delt samkørsels-flyers ud til hospitalets medarbejdere, der kan høre mere om, hvordan de kommer i gang med de nye samkørselsvaner. På Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital Psykiatrien lanceres projektet senere på foråret.
Fakta om samkørsel i Region Midtjylland
- 66 procent af respondenterne blandt medarbejderne på Regionshospitalet Gødstrup kører alene i bil til arbejde. Kun 10 procent benytter sig af samkørsel, mens 16 procent cykler, og 3 procent bruger kollektiv transport. 15 procent af respondenterne er interesseret i at høre mere om samkørsel.
- Samkørsel er mest udbredt blandt medarbejdere på Gødstrup, der har over 30 km til arbejde.
- En stor del af medarbejderne på Gødstrup med syv km eller under til arbejde vælger at køre i bil alene til arbejde. Årsager som børneafhentning og bekvemmelighed nævnes ofte som begrundelse.
- 47 procent af medarbejderne på Aarhus Universitetshospital kører alene til arbejde. Langt de fleste bor inden for en radius af 30 km fra hospitalet.
- 71 procent af borgerne i Region Midtjylland kører alene i bil mindst én dag om ugen, og 38 procent kører alene i bil, selv når de har under fire km til arbejde.
- Region Midtjylland har over 30.000 ansatte, hvilket giver et stort potentiale for at reducere biltrafikken, hvis flere medarbejdere opfordres til at køre sammen.
Fakta om projekter for bæredygtig pendling i Region Midtjylland
- Mens MOVE-projektet, der ledes af Region Midtjylland, fokuserer på samkørsel for regionens medarbejdere, der arbejder på Regionshospitalet Gødstrup eller regionshuset i Viborg, koncentrerer Bæredygtig Pendling-projektet sig om Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien, regionshuset på Olof Palmes Allé i Aarhus og lokale virksomheder som NRGi og Vestas.
- Digitale platforme og netværk af mødesteder og knudepunkter skal gøre det lettere at finde og tilbyde samkørsel. Kampagner og workshops fokuserer på fordelene ved at dele bilen og skabe fællesskaber.
- Region Midtjylland samarbejder også med NaboGo for at fremme samkørsel blandt unge studerende gennem rabatter, belønninger og sociale netværk.
- MOVE-projektet integrerer viden om adfærdsteori og nudging for at gøre bæredygtige valg mere attraktive og tilgængelige.
- Ud over de interne samkørselsprojekter har Region Midtjylland intensiveret sin indsats for at fremme samkørsel blandt unge studerende i regionen.
Kontakter
Bent B. Graversen (V)Formand, Udvalg for Regional Udvikling og medlem af Udvalg for Lighed i Sundhed
Tlf:2020 3059bent.graversen@rr.rm.dklink.rm.dk/BentBGraversenAnnemette StaalAdfærdspsykolog
Tlf:4240 0086hej@annemettestaal.dkKim Kofod HansenUdviklingsdirektør, Regional Udvikling, Region Midtjylland
Tlf:20434304kim.kofod.hansen@ru.rm.dkBilleder

Links
Om Region Midtjylland
Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.
Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.
Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Fællesbus og Landsbycentral: Midtjyske anbefalinger skal styrke fremtidens landdistrikter24.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjylland har i samarbejde med et bredt partnerskab udviklet en række anbefalinger, der skal hjælpe med at udvikle fremtidens landdistrikter i regionen.
Region Midtjyllands klimaaftryk er steget – men på flere områder er udviklingen fortsat positiv23.4.2025 15:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjyllands CO2-udledning steg i 2024, men der er fremgang på energi og affald. Og nye bæredygtighedsaftaler skal sikre handling bag klimamålene.
Region Midtjylland har styr på økonomien23.4.2025 14:47:58 CEST | Pressemeddelelse
Regnskabet for 2024 viser, at regionens økonomi er i balance.
Landsby i Norddjurs Kommune løber med Landsbyprisen 202523.4.2025 14:14:55 CEST | Pressemeddelelse
Regionsrådet har tildelt to priser til landsbyer i regionen. Stærkt fællesskab og visioner for fremtiden, er noget af det som kendetegner vinderen af Landsbyprisen på 150.000 kr.
Sygeplejefaglig direktør Mette Fjord Nielsen går på pension11.4.2025 11:02:48 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejefaglig direktør Mette Fjord Nielsen på Hospitalsenhed Midt har valgt at gå på pension. Hun har sidste arbejdsdag 31. december 2025. Ny sygeplejefaglig direktør tiltræder 1. januar 2026.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum