Det Etiske Råd har kommenteret på Sundhedsstyrelsens høring om sundhedsfaglig hjælp ved kønsinkongruens
Det Etiske Råd har netop afgivet svar på Sundhedsstyrelsens høring om den faglige ramme for sundhedsfaglig hjælp ved kønsinkongruens. Da emnet er yderst komplekst og ikke tidligere har været genstand for indgående behandling i rådet, har rådet valgt ikke at tage detaljeret stilling til de konkrete dilemmaer i denne omgang.
Rådet har i stedet skitseret de overordnede etiske dilemmaer, som diagnosticering og behandling af kønsinkongruens kan give anledning til. Rådet har desuden fremhævet, hvordan den faglige ramme forsøger at håndtere disse dilemmaer. Formålet med denne tilgang er at bidrage til en saglig, nuanceret og respektfuld debat om håndteringen af sundhedsfaglig hjælp ved kønsinkongruens.
Tilbageholdenhed over for medicinsk behandling af børn og unge
Rådet anerkender, at der findes behandlingskrævende tilfælde af kønsinkongruens, og at samfundet bør udvise forståelse for de personer, der oplever uoverensstemmelse mellem deres kønsidentitet og medfødte krop og fødselstildelte køn. Dog har flere rådsmedlemmer givet udtryk for, at der bør udvises særlig forsigtighed i forhold til medicinsk behandling af børn og unge. Dette skyldes følgende faktorer:
- Begrænset viden om langtidseffekterne af behandlingen
- Potentielt betydelige bivirkninger
- Usikkerhed om, hvilke patienter der vil have gavn af behandlingen
- Den irreversibilitet, der er forbundet med visse behandlinger
- Den markante stigning i antallet af henvendelser om kønsinkongruens i de senere år
Det fremgår af den faglige ramme, at der eksisterer en vis evidens for, at medicinsk behandling kan have en gavnlig effekt, men at denne evidens ikke afspejler den heterogene gruppe af patienter, der i dag ønsker behandling. Samtidig er erfaringer og viden om langtidseffekterne af behandlingen – særligt for børn og unge – meget begrænsede. Flere rådsmedlemmer mener derfor, at disse forhold bør afspejles tydeligere i den faglige ramme, så forsigtighedsprincippet i højere grad kommer til udtryk.
Behov for systematisk vurdering af behandling
Etiske dilemmaer ved diagnosticering af kønsinkongruens udfordrer sundhedsvæsenet. Behovet for en kritisk undersøgende tilgang skal balanceres med rummelighed og imødekommenhed, men da diagnosekriterierne i høj grad er subjektive, opstår spørgsmålet: Kan en kritisk vurdering simpelthen bestå i at lytte til patientens ønsker, eller er der stadig behov for at udfordre dem? Dette dilemma er ikke nyt i sundhedsvæsenet, men træder særligt tydeligt frem i forbindelse med kønsinkongruens, vurderer Etisk Råd.
Set i lyset af usikkerheden om behandlingens langsigtede konsekvenser anbefaler flere rådsmedlemmer, at der etableres en national multidisciplinær vurdering af behandlingsforløb samt en systematisk opsamling af erfaringer, så fremtidige patienter sikres den bedst mulige behandling.
Kontakter i Det Etiske Råd
Formand Leif Vestergaard Pedersen mobil: 2124 2316
Næstformand Ida Donkin mobil: 5380 5541
Kontakter i Nationalt Center for Etik
Martin Ejsing Christensen mobil: 7221 6864
Nina Vucina Pedersen mobil: 7221 6680
Om Det Etiske Råd
I Det Etiske Råd rådgiver og skaber vi debat om nye bio- og genteknologier, der berører menneskers liv, vores natur, miljø og fødevarer. Vi tager også stilling til etiske spørgsmål, der har at gøre med vores sundhedsvæsen.
I Rådet følger vi udviklingen, og vi igangsætter løbende nye projekter, der søger at udrede de etiske spørgsmål, som anvendelsen af nye teknikker kan føre med sig. Vi er et uafhængigt og selvstændigt råd og modtager derfor ikke instrukser eller lignende fra hverken ministre, Folketinget eller andre om opgaver, vi skal tage op i Rådet eller med hensyn til konkret indhold af udtalelser, rådgivning, offentlige debatter eller andet.
Følg pressemeddelelser fra Det Etiske Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Etiske Råd
Det Etiske Råd: Udvalget for en mere værdig død’ efterlader en del ubesvarede etiske spørgsmål i deres refleksionsoplæg31.1.2025 11:45:00 CET | Pressemeddelelse
Det Etiske Råd har med stor interesse fulgt arbejdet i ’Udvalget for en mere værdig død’ og er enige med Udvalget i, at den palliative indsats bør styrkes, men ellers er rådet uenige i de anbefalinger, Udvalget kommer med i deres refleksionsoplæg.
Det Etiske Råd: Uklart, hvad der ændres ved nyt lovforslag omkring organdonation18.12.2024 10:41:45 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har for nyligt sendt et lovforslag i høring om en ny samtykkemodel vedrørende organdonation. Ifølge Det Etiske Råd er det ikke tydeligt, hvad der ændres fra den aktuelle model, udover navnet. Og det kan skabe forvirring og usikkerhed overfor borgerne - og i sidste ende risikere, at mindske antallet af organdonorer.
Det Etiske Råd kommenterer på forslag til ny abortlovgivning28.11.2024 11:01:55 CET | Pressemeddelelse
Det Etiske Råd har afgivet deres svar på Regeringens høring over ’ændring af ugegrænsen for den fri abort’. Her bemærker rådet blandt andet, at ændringer i abortlovgivningen bør være velbegrundede og gennemsigtige, da enhver regulering af abort kan ses som et udtryk for en afvejning af hensyn.
Disse temaer vil Det Etiske Råd arbejde med i den kommende tid21.8.2024 14:56:26 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år beslutter medlemmerne af Det Etiske Råd at arbejde med nogle temaer, der taler ind i væsentlige etiske problemstillinger. De temaer rådet kommer til at drøfte i den kommende periode er nu endeligt fastlagt. Det drejer sig om:
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum