Frihedsmuseet

Erhvervsskoleelever fra Horsens bygger rullende modstandsvogn

Del

Som optakt til 80-året for befrielsen 5. maj er erhvervsskolen Learnmark og Håndværkskollegiet i Horsens med i et utraditionelt samarbejde med Frihedsmuseet og Frøslevlejren: Eleverne skal lave en vogn, der bygger bro mellem nutidens og besættelsens unge.

Faglærer Harun Güler og Asbjørn fra erhvervsskolen Learnmark i Horsens skal begge være med til at bygge på den rullende formidlingsvogn 4. marts.
Faglærer Harun Güler og Asbjørn fra erhvervsskolen Learnmark i Horsens skal begge være med til at bygge på den rullende formidlingsvogn 4. marts.

Når elever fra tømrerlinjen på erhvervsskolen Learnmark i Horsens møder ind tirsdag 4. marts, bliver det en lidt anderledes skoledag.

De skifter nemlig skolens værksteder ud med værkstederne på Håndværkskollegiet i Horsens, hvor de skal i gang med at bygge en del af en rullende formidlingsvogn om den danske modstandskamp.

Sammen med Frihedsmuseet og Frøslevlejren og fire andre erhvervsskoler landet over, skal eleverne fra Horsens bygge vognen som optakt til 80-året for befrielsen 5. maj.

Inden i modstandsvognen vil der være forskellige historier om, hvad unge i dag kan lære af besættelsens unge og deres kamp for en bedre verden – en kamp der ofte krævede erhvervsfaglige kompetencer, når de unge modstandsfolk skulle udvikle innovative, kreative ideer til at bekæmpe Hitler – for eksempel at bygge gemmesteder til illegale beskeder eller lave hemmelige kodesystemer.

I en tid hvor mange unge synes, fremtiden tegner sort med klimakrise, mistrivsel og en tiltagende usikker verden, kan det være nyttigt at finde inspiration i fortiden – og høre om, hvordan unge under besættelsen sammen handlede, da det så allerværst ud.

”Da vi fik tilbuddet om at deltage, sagde jeg ’ja’ med det samme. Det er en god tømrer-aktivitet, som også giver vores elever viden om befrielsen, datidens håndværk og historie generelt. Samtidig er det særligt, at vi er flere erhvervsskoler, der bygger vognen sammen, og at den kommer rundt i hele landet,” siger Harun Güler, der er faglærer på Learnmark.

Håndværkskollegiet i Horsens har valgt at lægge værksteder til, når Learnmark-eleverne bygger vogn 4. marts. Og det er der en helt særlig grund til, siger forstander Jens Peter Stou:

” Vi lever i en omskiftelig verden, hvor vi dagligt bliver udsat for påvirkning fra mange sider. Sandheden er under pres. Og det er vigtigt, at vi giver vores unge håndværkere indsigt i, hvad der skete herhjemme for 80 år siden, så de får en bevidsthed om at være på vagt, når vi bliver truet på vores værdier og demokrati. Derfor har vi sagt ja til at være med i projektet,” siger han.

Pressen inviteres til at deltage i arrangementet 4. marts fra kl. 8.15 -15.30

       Håndværkskollegiet i Horsens, Banegårdsgade 6, 8700 Horsens.

Program for dagen:

  • 08.15 – 09:00: 70 elever fra Learnmark mødes til fælles oplæg om besættelsen med museumschef i Frøslevlejren, Morten Teilmann-Jørgensen
  • 09:00 – 12:00: 20 af eleverne går i gang med at bygge vognen
  • 09:00 – 10:00: Rundvisning på kollegiet for 50 elever
  • 10.15 – 11.00: Borgmester Peter Sørensen og viceborgmester Jeppe Keller kigger forbi
  • 12:00 – 12:30: Frokost
  • 12:30 – 15:00: Elever bygger vogn
  • 15:00 – 15:30: Afrunding på dagen

Erhvervsskoler vigtige i fremtidens Danmark

Der er en særlig grund til, at det netop er erhvervsskolerne, Frihedsmuseet og Frøslevlejren har rakt ud til. Det fortæller museumschef for Frøslevlejren Morten Teilmann-Jørgensen:

”Eleverne på erhvervsskolerne får en central rolle i fremtiden med opbygningen af den grønne omstilling og teknologiske udvikling. Men mange unge har svært ved tro på, at det nytter. Det vil vi gerne være med til at ændre ved at vise, hvordan fællesskab og innovation kan føre til betydningsfulde forandringer. Og inspirationen finder vi i modstandskampen under besættelsen.”

Elever fra Learnmark er de første, der starter med at bygge på formidlingsvognen, som de resterende skoler i Århus, Aabenraa og København så vil bygge videre på i løbet af marts.

5. maj – på 80-året for Danmarks befrielse – vil den færdige vogn blive officielt indviet på Frihedsmuseet.

I løbet af efteråret vil den køre rundt i hele landet til skoler og kulturinstitutioner. Her vil skoleelever og andre interesserede blive inviteret indenfor og via stærke audiooplevelser, historier om unge modstandsfolk og deres innovative opfindelser forhåbentlig finde inspiration og ny viden.

Projektet er støttet af Spar Nord Fonden.

Faktaboks: Her bygger eleverne formidlingsvogn:

4. marts: Håndværkskollegiet i Horsens/Learnmark
6. marts: Aarhus Tech
18. marts: EUC Syd - Aabenraa
25. marts: NEXT - København
27. marts: TEC - København 

Nøgleord

Kontakter

Om Frihedsmuseet

Frihedsmuseet er museet for Danmarks modstandskamp under besættelsen i 1940-45.

Frihedsmuseet fokuserer på valget om at gå til modstand – og overskride den grænse, modstandskampen var i samtiden.

Følg pressemeddelelser fra Frihedsmuseet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Frihedsmuseet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye