Ny måling: Elevernes trivsel på landets ungdomsuddannelser og fgu er fortsat høj
Elevtrivselsmålingerne for 2024 på landets gymnasiale uddannelser, erhvervsuddannelser og den forberedende grunduddannelse viser, at trivslen generelt ligger på samme høje niveau som tidligere år.
Elevernes trivsel på landets gymnasiale uddannelser, erhvervsuddannelser og den forberede grunduddannelse (fgu) ligger generelt på samme høje niveau som tidligere år. Det viser resultaterne fra elevtrivselsmålingerne for 2024, som Styrelsen for It og Læring netop har offentliggjort.
Elevtrivselsmålingen er opgjort på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er den bedst mulige trivsel. Konkret viser målingen, at trivslen på gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser ligger på 4,0 point. Trivslen på disse uddannelser har ligget stabilt på samme niveau i den seneste årrække. På fgu ligger den samlede trivsel på 3,8. Her har den ligget siden 2020, hvor man begyndte at måle trivslen for eleverne på fgu.
”I en tid med meget offentlig debat om unges trivsel er det vigtigt at huske på, at langt de fleste elever har det godt og trives på deres uddannelser. Det gælder selvfølgelig ikke for alle elever. Det er jeg klar over. Der er stadig nogen, der har problemer, og som har brug for hjælp. Det skal vi tage alvorligt og finde gode løsninger på. Derfor ser jeg meget frem til at modtage anbefalingerne fra Trivselskommissionen,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
De enkelte indikatorer i trivselsmålingen viser, at på de gymnasiale uddannelser er trivslen lavest for eleverne, når det kommer til ”pres og bekymringer”. Her er gennemsnitsscoren 2,7 på landsplan i 2024. På indikatoren ”mobning” udtrykker eleverne den højeste trivsel med en gennemsnitsscore på 4,6.
På erhvervsuddannelserne har eleverne angivet den laveste trivsel, når det kommer til de ”fysiske rammer” med en gennemsnitsscore på 3,7 på landsplan. Her angiver eleverne den højeste trivsel på indikatoren ”velbefindende” med en gennemsnitsscore på 4,3.
På fgu er trivslen lavest, når det kommer til ”faglig trivsel”. Her er gennemsnitsscoren 3,7. Indikatoren indeholder spørgsmål om elevernes opfattelse af at trives fagligt og lære nyt på fgu. På indikatorerne ”faglig støtte” og ”fysiske rammer” er gennemsnitsscoren 3,9 i 2024, mens det er på indikatoren ”trivsel uden for skolen” at eleverne udtrykker den højeste trivsel med en gennemsnitsscore på 4,0.
I elevtrivselsmålingerne er der desuden blevet spurgt ind til, om eleverne på de tre uddannelsesområder er blevet udsat for uønsket seksuel opmærksomhed. Resultaterne for 2024 viser, at 17 procent på erhvervsuddannelserne og fgu er blevet udsat for uønsket seksuel opmærksomhed af andre elever eller ansatte på skolen det seneste år. På de gymnasiale uddannelser er det 13 procent. På erhvervsuddannelserne og fgu er det en stigning på to procentpoint i forhold til 2023, mens andelen på de gymnasiale uddannelser er uændret ift. 2023.
Læs mere
- Elevtrivsel på de gymnasiale uddannelser (uddannelsesstatistik.dk)
- Elevtrivsel på erhvervsuddannelserne (uddannelsesstatistik.dk)
- Elevtrivsel på den forberedende grunduddannelse (uddannelsesstatistik.dk)
Om trivselsmålingerne 2024
Trivselsmålingerne på de gymnasiale uddannelser, erhvervsuddannelserne og fgu er årlige nationale målinger med forskellige spørgerammer. Trivselsmålingerne afvikles i perioden 1. november til 31. december.
Nøgleord
Kontakter
Kontakt pressetelefonen på tlf. 2240 0930 for pressehenvendelser til ministeren eller ministeriet.
Eller skriv til presse@uvm.dk
Det er ikke muligt at sende sms'er til pressetelefonen.
Følg pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet
Invitation til pressemøde: Aftale om ny gymnasieuddannelse18.2.2025 21:36:55 CET | Pressemeddelelse
Børne- og Undervisningsministeriet inviterer til pressemøde tirsdag den 18. februar klokken 22:00 om aftale om den nye gymnasieuddannelse, epx. Praktisk: Dato: 18. februar 2025 Tid: Klokken 22:00 Sted: Færøsk Pakhus, Frederiksholms Kanal 21, 1220 København K. Tilmelding er påkrævet og skal ske til presse@uvm.dk Der skal fremvises gyldigt pressekort. Lyd fra præsentation vil være tilgængeligt som pressedrop. Deltagere Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye, økonomiminister Stephanie Lose og Kulturminister Jakob Engel-Schmidt deltager sammen med aftalepartierne.
Finanslov for 2025: Trecifret millionbeløb til forsøg med skolemad22.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringen, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre har med aftalen om finansloven for 2025 blandt andet besluttet at afsætte 854 millioner kroner til en forsøgsordning med skolemad i grundskolen. Få overblik over aftalens initiativer på børne- og undervisningsområdet.
Nye tal: Så mange flere forventes at begynde i gymnasiet i din kommune i 20358.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet giver nu indblik i, hvor mange flere unge der forventes at begynde i gymnasiet i landets kommuner i 2035, hvis regeringens forslag til reform af ungdomsuddannelserne bliver til virkelighed.
Stort set alle unge skal have adgang til gymnasiet: Regeringen vil oprette nyt erhvervs- og professionsrettet gymnasium8.10.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse skal langt størstedelen af unge i fremtiden gå i gymnasiet. Det foreslår regeringen med et nyt udspil til en reform af ungdomsuddannelserne.
Presseinvitation til uddannelsestopmøde7.10.2024 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen holder topmøde om uddannelse onsdag d. 9. og torsdag d. 10. oktober i Odense Congress Center. Program for dagene findes nedenfor. Journalister har adgang onsdag d. 9. oktober kl. 14.10-18.40 og torsdag d. 10. oktober kl. 8.15-12.15 og har mulighed for at dække hele dagsprogrammet begge dage med undtagelse af gruppedrøftelser. Fra regeringen deltager blandt andre statsminister Mette Frederiksen, vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, økonomiminister Stephanie Lose, børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund. Praktisk information: Der kræves tilmelding for at deltage i topmødet. For tilmelding send en mail til presse@uvm.dk senest d. 8. oktober kl. 16.00. Tilmeldte journalister kan ankomme onsdag d. 9. oktober i tidsrummet kl. 13.00-14.00 og d. 10. oktober i tidsrummet kl. 07.15-8.00 i Odense Congress Center, Ørbækvej 250, 5220 Odense SØ. Der skal fremvises g
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum