AI vil formentlig kunne hjælpe med diagnostik af skizofreni og bipolar sygdom
Forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital – Psykiatrien viser, at kunstig intelligens kan være med til at sikre, at målrettet behandling af svær psykisk sygdom sættes i gang tidligere.

Skizofreni og bipolar sygdom er alvorlige psykiske lidelser, der ofte debuterer i det tidlige voksenliv. Der findes effektiv behandling, men den forudsætter, at sygdommene diagnosticeres – og det er mere vanskeligt, end man måske skulle tro.
Mange studier har nemlig vist, at der ofte går flere år fra sygdomsdebut, til rette diagnose stilles – og at jo længere denne periode er, desto sværere bliver det at behandle sygdommen. Ny forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital – Psykiatrien viser, at kunstig intelligens kan medvirke til at løse denne udfordring.
“Det er en svær klinisk udfordring at løse, men vi har givet det et forsøg, og resultaterne af dette studie viser, at vi er på rette vej,” siger professor Søren Dinesen Østergaard fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og Psykiatrien i Region Midtjylland, der leder forskningsgruppen, som har udført studiet.
Analyse af data fra den elektroniske patientjournal
Studiet er baseret på journaldata fra 24.449 patienter, der har fået behandling for andre – og typisk mindre alvorlige – psykiske sygdomme end skizofreni og bipolar sygdom i Psykiatrien.
Journaldata fra disse patienter er brugt til at udvikle en maskinlæringsalgoritme, der kan komme med et kvalificeret bud på, hvorvidt patienterne vil blive diagnosticeret med skizofreni eller bipolar sygdom inden for de kommende fem år.
“Hvis algoritmen markerer, at der er stor sandsynlighed for udvikling af skizofreni eller bipolar sygdom inden for de kommende fem år, kan personalet fokusere deres undersøgelse på symptomer ved netop disse sygdomme – og formentlig stille rette diagnose og opstarte korrekt behandling tidligere,” forklarer Søren Dinesen Østergaard.
God start, men ikke i mål endnu
Maskinlæringsalgoritmen analyserede sammenhængen mellem godt 1000 faktorer fra journalen – herunder diagnoser, medicin og teksten fra journalnotater – og skizofreni/bipolar sygdom inden for de efterfølgende fem år.
Resultaterne viser, at for hver 100 patienter, algoritmen vurderer som værende i høj risiko, vil der være ca. 13, der diagnosticeres med skizofreni eller bipolar sygdom inden for de kommende fem år. For hver 100 patienter, algoritmen vurderer som ikke værende i høj risiko, vil der være ca. 95, som ikke bliver diagnosticeret med skizofreni eller bipolar sygdom inden for de kommende fem år.
“Dette er næppe tilstrækkeligt præcist til, at vi kan anvende denne første version af algoritmen til at støtte klinisk praksis, men vi har en god idé om, hvordan vi kommer nærmere målet. Pilen peger på en mere sofistikeret analyse af teksten i journalnotaterne,” siger Søren Dinesen Østergaard.
Specifikke ord i notaterne driver forudsigelsen
Forskerne har undersøgt hvilke dele af journalen, der bidrager til evnen til at forudsige skizofreni og bipolar sygdom. Her taler resultaterne et meget tydeligt sprog.
“De ti faktorer, der bidrager mest til forudsigelsen, stammer alle fra journalnotaterne. Der er tale om ord, der enten beskriver symptomer som f.eks. social tilbagetrækning og hørehallucinationer eller ord, der beskriver indlæggelser på psykiatrisk hospital – altså markører for svær psykisk sygdom. Det giver vældig god mening rent klinisk,” forklarer Søren Dinesen Østergaard, der mener, at der er meget mere information at hente i journalnotaterne.
Den sprogmodel, der er anvendt i studiet, er forholdsvis simpel, idet den kun er baseret på den relative hyppighed af enkelte ord i journalnotaterne og derfor ikke tager højde for betydningen af den kontekst, ordet forekommer i. Der findes nu langt mere avancerede sprogmodeller af den type, der driver ChatGPT, som ’forstår’ indholdet af hele sætninger.
”Vi håber, at den teknologi kan gøre vores forudsigelser af skizofreni og bipolar sygdom så præcise, at fremtidige versioner af algoritmen kan støtte klinisk praksis. Det skal vi nu undersøge nærmere,” siger Søren Dinesen Østergaard.
Bag om forskningsresultatet
Studietype: Kohortestudie, hvor data fra den elektroniske patientjournal analyseres via maskinlæring.
Ekstern finansiering: Digitaliseringsstyrelsens Investeringsfond til afprøvning af nye teknologier, Lundbeckfonden og Region Midtjylland.
Interessekonflikt: Fremgår af afsnittet “Conflict of Interest Disclosures” i den videnskabelige artikel (link nedenfor).
Læs mere i den videnskabelige artikel: https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2830144
Kontakter
Professor, Søren Dinesen Østergaard
Aarhus Universitet – Institut for Klinisk Medicin
Aarhus Universitetshospital Psykiatrien
Mail: sdo@clin.au.dk
Tlf: 61282753
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
Ny forskning baner vej for bedre behandling af slagtilfælde7.4.2025 13:20:02 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har fremlagt en ny detaljeret kortlægning, om hvordan blodkarrene i hjernen reagerer efter et slagtilfælde. Resultaterne kan føre til bedre behandling og færre komplikationer for patienterne, vurderer forsker.
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum