Danske SMV’er skal være frontløbere inden for cirkulær plastproduktion
Langt mere plastaffald skal genanvendes. Derfor skal et nyt projekt nu hjælpe danske virksomheder med at indføre cirkulære forretningsmodeller for plast baseret på viden fra Danmarks mest erfarne virksomheder.

Med projektet Cirkulær plast – en ressource til fremtidens produktion skal danske virksomheder rustes til fremtidens krav om cirkulær produktion. Projektet, som foregår i samarbejde med Industriens Fond, henvender sig til alle små og mellemstore virksomheder (SMV’er), der arbejder med plastbaserede produkter eller emballage. Gennem praktiske værktøjer og dokumenterede løsninger skal virksomhederne hjælpes til at implementere cirkulære løsninger i deres produktion og forretningsmodel.
- Det handler om at omsætte eksisterende viden til praktisk handling. Danske SMV'er efterspørger konkret viden, samarbejde og erfaringsudveksling om cirkulær plastproduktion, så de ikke står alene om at udvikle og teste løsninger. Med dette projekt samler og formidler vi erfaringer fra førende virksomheder og gør dem tilgængelige for SMV-segmentet, siger Peter Rosborg, sektionsleder ved Teknologisk Institut.
Stærkt partnerskab bag projektet
Cirkulær Plast – en ressource til fremtidens produktion faciliteres af Teknologisk Institut. Partnerkredsen omfatter Plastindustrien, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og erhvervsklyngen Clean.
Projektet støttes desuden af et advisory board, som skal bidrage med praksisbaseret erfaring og strategisk viden. Det består af nogle af Danmarks mest fremtrædende virksomheder inden for cirkularitet.
Konkrete værktøjer til virksomhederne
Gennem projektet kan danske SMV’er få adgang til praktiske værktøjer og metoder til at implementere cirkulære initiativer. Det omfatter alt fra re-design af produkter og etablering af take-back-ordninger til nye produktionsprocesser og forretningsmodeller. Et særligt miljøvurderingsværktøj skal hjælpe virksomhederne med at prioritere deres indsatser for størst mulig effekt.
- Vi etablerer et Akademi for Cirkulær Plastproduktion, som skal sikre uddannelse og vidensdeling mellem virksomhederne. Akademiet bliver en central platform til deling af praktiske løsninger og erfaringer, som både vil indeholde konkrete værktøjer og læringsforløb, forklarer adm. direktør i Plastindustrien, Thomas Drustrup.
Styrket konkurrenceevne gennem cirkulær omstilling
- Med projektet vil vi gøre danske produktionsvirksomheder førende i at cirkulere plast direkte. Projektet adresserer vigtige udfordringer – herunder, at der i Danmark genanvendes mindre end 10 procent plastaffald. Dertil kommer, at der forventes at være et stort økonomisk og konkurrencemæssigt potentiale i øget genanvendelse af plast, da det er blandt de mest anvendte materialer i fremstillingsindustrien, siger programchef for bæredygtig produktion Anders Ziegler Kusk, Industriens Fond.
Gennem unikke samarbejder på tværs af værdikæder, brancher og virksomheder vil projektet skabe nye muligheder for rentabel genanvendelse. Dette er især vigtigt, fordi ny virgin plast stadig er væsentligt billigere end genanvendt plast, og dermed presser virksomhedernes konkurrenceevne.
Projektet løber i perioden 2025-2028, og resultaterne vil blive præsenteret løbende gennem Akademiet for Cirkulær Produktion. Målet er at nå ud til hundredvis af SMV'er som har plast i deres produktion og skabe målbare forbedringer i deres ressourceforbrug og konkurrenceevne.
Fakta om plast
Ifølge en ny rapport udarbejdet af Teknologisk Institut for Uddannelses- og Forskningsministeriet udgjorde Danmarks plastforbrug i 2022 mellem 1,3 til 1,5 millioner tons.
Tal fra Circularity Gap Report viser, at vi i Danmark kun er fire procent cirkulær – og dermed stadig har lang vej, før vi når fuld cirkularitet Ifølge Danmarks Statistik ligger genanvendelsesgraden for plast mellem ni og 14 procent.
Fakta om Cirkulær Plast – en ressource til fremtidens produktion
- Projektet er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Plastindustrien, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Clean.
- Beløbet er støttet af Industriens Fond med 11 millioner kr.
- Projektet løber fra 2025 – 2028
- Projektet er et af ti projekter under Industriens Fonds samlede bevilling på 125 millioner kroner til cirkulær produktion.
Nøgleord
Kontakter
Sektionsleder Søren Møller-Sørensen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 3119, mail: sso@teknologisk.dk
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
21 millioner til elektrificering af cementproduktion skal reducere CO2-udledning4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle elektriske opvarmningsteknologier til cementindustrien, hvor målet er at reducere industriens CO2-udledning.
Dansk teknologi skal sikre vand til fremtidens industri3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
19 millioner kroner skal i det ambitiøse fyrtårnsprojekt Vandternativet udvikle ny vandteknologi, der sikrer industrien brugbart vand uden at belaste grundvandsressourcerne.
Dansk elektronikbranche skal reducere ressourcespild gennem cirkulær produktion31.3.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske elektronikvirksomheder får nu hjælp til at arbejde mod at reducere ressourceforbrug og CO2-udledning med op til 30 procent gennem nye cirkulære løsninger. Målet er at gøre Danmark til foregangsland for bæredygtig elektronikproduktion.
Danskerne skal sikres bedre mod Legionella i brugsvandet28.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt samarbejde skal dokumentere løsninger mod Legionella i danske brugsvandsinstallationer og samtidig sikre lavt energiforbrug. Nye EU-krav om energieffektivitet kan utilsigtet skabe bedre vækstbetingelser for legionellabakterier.
38 millioner år gammel kristtornblomst fundet i rav27.3.2025 11:07:40 CET | Pressemeddelelse
En usædvanligt velbevaret blomst indkapslet i rav er analyseret med avanceret teknologi. Det har gjort det muligt at identificere det danske danekræ som den første uomtvistelige fossile kristtornblomst, der er kendt i verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum