Too Good To Go ApS

Too Good To Go opfordrer til højere ambitioner i EU's nye madspildsmål

Del

I onsdags vedtog EU for første gang juridisk bindende mål for nedbringelse af madspild som en del af affaldsrammedirektivet. Det er et vigtigt skridt, men ambitionerne skal være højere, ifølge Too Good To Go. 

Ken Vanhoegaerden, landedirektør i Too Good To Go
Ken Vanhoegaerden, landedirektør i Too Good To Go

Som en del af det reviderede affaldsrammedirektiv bliver alle medlemslande nu forpligtet til at reducere madspild med 10% i produktion og forarbejdning samt 30% i detailhandel, fødevarebranchen og hos private husholdninger inden 2030.

Dette er en milepæl i kampen mod madspild, men der er behov for yderligere tiltag, hvis EU skal leve op til FN’s bæredygtighedsmål SDG 12.3, hvor ambitionen er at halvere madspild inden 2030. Too Good To Go opfordrer til mere vidtrækkende initiativer, der sikrer en reel og målbar forandring.

Mere ambition og hurtigere handling er nødvendig

Madspild er ikke blot et økonomisk problem, men også en væsentlig miljømæssig udfordring. Ifølge World Wildlife Fund (WWF) koster madspild verdensøkonomien mere end 7.7 billioner danske kroner årligt og er ansvarlig for 10% af de globale drivhusgasudledninger.

At reducere madspild er en af de mest effektive måder at bekæmpe klimaforandringer på. Når mad går til spilde, spildes også de ressourcer, der er brugt til at producere den – såsom vand, energi og landbrugsjord. Derfor er det afgørende, at EU’s nye mål ikke blot forbliver gode intentioner, men bliver bakket op af stærke nationale initiativer.

Landedirektør i Too Good To Go, Ken Vanhoegaerden siger: ”De nye juridisk bindende mål er en stærk markering af, at madspild er en alvorlig udfordring, der kræver politisk handling. Men for virkelig at opnå en markant reduktion af madspild, er det ikke nok med overordnede mål – der er brug for flere konkrete tiltag, der sikrer effektive resultater”.

Too Good To Go mener, at medlemslandene bør forpligtes til at tage yderligere skridt for at accelerere indsatsen, herunder:

  • Obligatorisk rapportering af madspild for fødevarevirksomheder: Gennemsigtighed er afgørende for at sikre, at virksomheder tager ansvar og aktivt reducerer deres madspild.
  • Eliminering af spildtunge processer: Madspild opstår ofte på grund af ineffektive processer i fødevareforsyningskæden. En målrettet indsats mod disse vil have stor effekt.
  • Større støtte til virksomheder og forbrugere: Incitamenter, oplysningskampagner og teknologiske løsninger kan hjælpe virksomheder og forbrugere med at træffe bedre valg, der mindsker spild.

Samarbejde er vejen frem

Aftalen opfordrer også fødevarevirksomheder til at samarbejde med fødevarebanker og organisationer at forebygge og omfordele overskudsmad mere effektivt. Dette er en vigtig anerkendelse af, at kampen mod madspild kræver en fælles indsats fra både den private og offentlige sektor.

"Madspild er en udfordring, der kun kan løses, hvis vi arbejder sammen. Politikere, detailhandlen, fødevareproducenter, restauranter, forbrugere og organisationer spiller alle en rolle i at sikre, at overskydende mad bliver spist i stedet for at gå til spilde. Samarbejde er nøglen til at omsætte ambitioner til reel forandring," siger Ken Vanhoegaerden

Too Good To Go forpligter sig til at støtte dette samarbejde gennem sin platform, der forbinder forbrugere med fødevarevirksomheder for at redde overskudsmad, og gennem den fortsatte dialog med politikere for at fremme stærkere lovgivning på området.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Om Too Good To Go

Too Good To Go er en certificeret B Corp social impact-virksomhed med en mission om at inspirere og give alle mulighed for at bekæmpe madspild sammen. Gennem sin markedsplads forbinder Too Good To Gos fællesskab usolgte fødevarer fra en række forretningspartnere, herunder detailhandlere, bagerier, caféer, restauranter og producenter. Siden 2016 har Too Good To Go hjulpet med at redde over 330 mio. måltider fra at gå til spilde, hvilket svarer til 891.000 tons CO2.

Det anslås, at 40 pct. af alle producerede fødevarer går til spilde hvert år, hvilket bidrager til 10 pct. af alle menneskeskabte drivhusgasudledninger (WWF, 2021). Derfor er bekæmpelse af madspild udnævnt til at være den vigtigste løsning til at løse klimakrisen (Project Drawdown, 2020).

Too Good To Go er vokset til over 95 mio. registrerede brugere og 160.000 aktive forretningspartnere på tværs af 18 lande i Europa, Nordamerika og Australien, hvilket gør selskabet til den førende teknologivirksomhed i kampen mod madspild.

Følg pressemeddelelser fra Too Good To Go ApS

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Too Good To Go ApS

10.345 skoleelever deltog sidste år: 'Smag på Overskuddet' skal uddanne flere børn i madspild i 202422.10.2024 08:01:00 CEST | Pressemeddelelse

Smag på Overskuddet, et undervisningsinitiativ udviklet af Madkulturen, Too Good To og Lidl, vender tilbage i 2024 med ambitionen om at nå endnu flere børn og skoler. Initiativet, der debuterede i 2023, med en flot tilslutning på 16% af de danske folkeskoler, har til formål at bekæmpe madspild ved at engagere skoleelever i kreativ og madspildsreducerende madlavning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye