Forskning fra SDU baner vej for bedre mental sundhed hos hjertepatienter
Med udgangspunkt i forskning fra Institut for Psykologi har SDU-forskere stiftet virksomheden HjertePsykologerne, der gør psykologisk behandling lettilgængelig for hjertepatienter.
HjertePsykologerne, der udspringer fra Institut for Psykologi på Syddansk Universitet (SDU), tilbyder skræddersyede psykologiske onlineforløb, som forebygger og behandler angst, stress og depression hos patienter med hjertesygdomme som forkammerflimren (atrieflimren) og åreforkalkning (iskæmisk hjertesygdom).
Professor Susanne S. Pedersen, der har spillet en central rolle i forskningen og etableringen af virksomheden, forklarer: -Fra vores forskning har vi længe vidst, at psykologisk støtte kan gøre en stor forskel for hjertepatienter, som ønsker hjælp til at håndtere livet med hjertesygdom. Med HjertePsykologerne bringer vi vores viden ud til samfundet og gør online psykologisk behandling lettilgængelig for patienter og deres pårørende uden for forskningsprojekterne.
Cirka 670.000 danskere lever med hjetesygdom. Af de 670.000 lever cirka 162.000 med åreforkalkning og cirka 171.000 med forkammerflimren. Hver femte hjertepatient lider af angst og/eller depression, som ikke alene forværrer livskvaliteten, men også har negativ indflydelse på helbredet.
Forskning omsat til praksis
HjertePsykologerne tilbyder online behandlingsforløb, der tilpasses patienternes individuelle behov. Udover angst, stress og depression hjælper behandlingerne patienter med også at håndtere udfordringer som ensomhed, søvnproblemer og konflikter i sociale relationer. Metoderne bygger på erfaringer fra flere store forskningsprojekter og klinisk praksis på SDU.
-Vi har altid inddraget hjertepatienter fra starten af vores forskningsprojekter for at sikre, at de behandlinger, vi udvikler, er skræddersyet efter deres ønsker og behov. Nu ønsker vi at få behandlingerne ud og leve i samfundet, derfor åbner vi HjertePsykologerne, fortæller Susanne S. Pedersen.
Behandling for hjerte og psyke
Det, der adskiller HjertePsykologerne fra andre behandlingstilbud, er fokusset på samspillet mellem hjerte og psyke. Behandlingerne er skræddersyet til patienter med hjertesygdom.
-Der er væsentlige sammenfald mellem symptomer på hjertesygdom og psykiske følgelidelser. Dem træner vi patienterne til at skelne imellem. Det giver ikke mening at behandle psyken uden at forholde sig til hjertesygdommen, siger Robert Ahm, psykolog og ph.d.-studerende, som også er en af initiativtagere til HjertePsykologerne.
Han har i de tidligere forskningsprojekter mødt og behandlet patienter med hjertesygdom samt angst og depression, og specialiseret sig i netop den patientgruppe.
-Et typisk scenarie er, at patienterne selv kan komme i tvivl om, hvorvidt deres symptomer skyldes hjerteproblemerne eller psyken. De kan for eksempel blive indlagt på en hjertemedicinsk afdeling med hvad der viser sig at være angstanfald. Det kan vi hjælpe dem med at skelne imellem og kontrollere, fortæller Robert Ahm.
Mange hjertepatienter oplever også psykiske udfordringer i deres samspil med andre. Både hjertesygdom og psykiske følgelidelser er usynlige sygdomme. I modsætning til et brækket ben kan man ikke se en hjertesygdom eller dens psykiske konsekvenser for hverdagslivet. Det gør det svært for omgivelserne at forstå, at man som hjertepatient kan have mindre energi og overskud, end man tidligere havde.
-Det kan både skabe problemer på arbejdspladsen og konflikter med pårørende derhjemme. At tale med en psykolog, som ved noget om både hjertesygdom og de psykiske følgevirkninger, kan hjælpe patienterne med at håndtere de udfordringer, som følger i kølvandet på en hjertesygdom, fortæller Robert Ahm.
Om HjertePsykologerne:
HjertePsykologerne er stiftet af Susanne S. Pedersen, professor i sundheds- og medicinsk psykologi og hendes team bestående af Robert Ahm, Søren Jensen Skovbakke, Lotte Helmark og Christina Antoinetta Vasilescu.
Hjertepsykologerne er et såkaldt spin-out, der er udsprunget fra Syddansk Universitet med en investering fra Science Ventures Denmark (SVD). SVD er ejet af universitetet og hjælper forskere fra SDU og hospitalerne i Region Syddanmark med at nyttiggøre deres forskningsprojekter. Projektet er desuden modnet fra forskning til firma med støtte fra Innovationsfonden.
Forskerne bag HjertePsykologerne drifter virksomheden sideløbende med deres forskningsprojekter på universitetet. Forbindelsen til universitetet sikrer, at HjertePsykologerne bevarer en tæt kobling til den nyeste forskning.
HjertePsykologerne modtager hjertepatienter fra d. 24. februar 2025. På længere sigt planlægger HjertePsykologerne at udvide tilbuddet til andre patientgrupper og deres pårørende.
Du kan læse mere om HjertePsykologerne ved at besøge deres hjemmeside hjertepsykologerne.dk.
Nøgleord
Kontakter
Marianne Lie BeckerJournalistDet Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Tlf:21 26 19 26mlbecker@health.sdu.dkRobert AhmPsykolog og ph.d.-studerendeHjertePsykologerne og Institut for Psykologi, Syddansk Universitet
Tlf:93507653rahm@health.sdu.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Danske og schweiziske forskere opnår gennembrud inden for lynhurtig holografisk 3D-fabrikation20.2.2025 08:12:10 CET | Pressemeddelelse
Biofabrikation er en vigtig del af vores fremtid. 3D-printet væv kan bruges til alt fra medicin-test, organ-dyrkning til T-bone steaks til middagsbordet. Nu har Jesper Glückstad og Andreas Gejl Madsen fra SDU Centre for Photonics Engineering i tæt samarbejde med schweiziske forskere opnået et forskningsmæssigt gennembrud inden for bioprintningens hastighed og præcision.
Nyt studie: Samarbejde og viden skal styrke indsatsen mod stalking19.2.2025 10:21:27 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Syddansk Universitet og Dansk Stalking Center viser, at stalking er en udfordrende forbrydelse for både ofre og myndigheder. Forskerne opfordrer til tættere samarbejde og øget viden for at styrke indsatsen.
Sören Möller udnævnt til professor i biostatistik på SDU17.2.2025 14:21:04 CET | Pressemeddelelse
Sören Möller er tilknyttet Institut for Sundhedstjenesteforskning på SDU. Han forsker i translationel biostatistik, hvor han arbejder med at implementere avancerede statistiske metoder i klinisk og epidemiologisk forskning. Hans nuværende arbejde fokuserer primært på fire områder.
Nyt studie: Nej, du bliver ikke grøn forbruger alene af at købe genbrug11.2.2025 09:42:39 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra SDU Life Cycle Engineering har lavet et casestudie i klimaeffekten af et genbrugsprogram i Odense. Genbrug af f.eks. møbler har et stort potentiale, konkluderer de, men fordi forbruget ofte flyttes over på andre områder, er den reelle effekt begrænset eller ligefrem negativ.
Thomas Strøm er udnævnt til professor og forskningsleder i anæstesiologi og intensiv terapi ved OUH og SDU6.2.2025 13:43:44 CET | Pressemeddelelse
Professor, overlæge og ph.d. Thomas Strøm er udnævnt til klinisk professor i anæstesiologi og intensiv terapi i en delt stilling mellem Klinisk Institut ved Syddansk Universitet (SDU) og Anæstesiologisk Intensiv Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum