Madlavningsskole hjælper patienter med lugtetab til at genfinde livsglæden
Patienter med lugtetab gennemgik fem uger langt madlavningsforløb og opnåede markante forbedringer af både lugtesans og livskvalitet.

Forestil dig at miste evnen til at nyde smagen af din yndlingsret eller duften af friskbagt brød.
For op mod 22 procent af befolkningen er det en hverdag uden nuancer på tallerkenen og en svækket sans, der påvirker både livskvalitet og sociale relationer.
Men nu viser et nyt studie fra Aarhus Universitet, at en kreativ og multisensorisk tilgang som madlavning kan hjælpe mennesker med lugtetab til at genfinde glæden ved mad og livet.
Madlavning som terapi
Studiet, ledt af lektor og læge Alexander Fjældstad fra Institut for Klinisk Medicin og Regionshospitalet i Gødstrup, skulle undersøge, om madlavning kunne fungere som en alternativ eller supplerende form for lugtetræning.
Normal lugtetræning består typisk af daglige øvelser med æteriske olier, men mange patienter mister motivationen, da det kan tage måneder, før der ses en effekt.
”Vi ønskede at tilpasse behandlingen til patienternes primære klager og behov – nedsat madglæde er den største og hyppigste klage hos patienter med lugtetab,” forklarer Alexander Fjældstad om idéen bag projektet.
Madlavningsskolen bestod af fem ugentlige aftenforløb, hvor deltagerne lavede mad og blev introduceret til teknikker, der fremhæver smag og tekstur i maden.
Markante forbedringer
Resultaterne taler ifølge Alexander Fjældstad for sig selv. Deltagerne opnåede både en subjektiv og målbar forbedring af deres lugtesans. Faktisk var forbedringerne større end ved normal lugtetræning alene.
”Deltagerne fortalte, at de fik større glæde ved madlavning og en bedre forståelse for, hvordan de kunne udnytte deres sanser, når lugtesansen svigtede,” forklarer Alexander Fjældstad.
”Samtidig målte vi en markant stigning i deres lugteevner, hvilket bekræfter, at madlavning kan være en effektiv form for lugtetræning.”
Skjulte konsekvenser
Lugtetab er ikke kun en udfordring for smagsoplevelserne. Det kan også have alvorlige konsekvenser for livskvaliteten.
”Denne patientgruppe lever ofte med et skjult handicap. Mad og socialt samvær er centrale elementer i vores kultur, og for mange med lugtetab føles det som kun at kunne opleve verden i sort-hvid,” siger han.
For flere grupper patienter er der en forøget forekomst af lugtetab. Det gælder blandt andet ældre patienter med nyresygdom, kræft eller diabetes. Derfor vil kokkeskolen ifølge Alexander Fjældstad potentielt have stor effekt på disse grupper.
Hjælp til andre patientgrupper?
Madlavningsskolens succes har allerede ført til nye initiativer. En gratis kogebog baseret på kurset er nu tilgængelig på flere sprog, så patienter kan bruge teknikkerne derhjemme.
Samtidig ser forskerne på mulighederne for at tilpasse metoden til andre patientgrupper, som fx kræftpatienter, hvor ernæring er afgørende i behandlingen.
”Vi håber, at denne tilgang kan give patienter værktøjer til at tage kontrol over deres sansetab og forbedre deres livskvalitet. Det næste skridt er at udvide forskningen og undersøge, hvordan madlavning kan hjælpe andre grupper med sanseforstyrrelser, ” siger Alexander Fjældstad.
Fakta: Effekter af madlavningsskolen
- Deltagerne oplevede en gennemsnitlig forbedring på 3,0 point i deres lugtefunktion tre måneder efter madlavningsforløbet.
- En tredjedel af deltagerne opnåede en forbedring på mindst 5,5 point, hvilket anses for at være en betydelig ændring.
- For deltagere, der tidligere havde gennemgået standard lugtetræning, var forbedringerne under madlavningsskolen endnu større.
- Deltagerne vurderede selv, at deres lugtesans som markant forbedret – fra 21,9 til 34,0 på en skala fra 0 til 100.
- Deltagerne oplevede større glæde ved madlavning og lærte at bruge andre sanser som smag, tekstur og krydderier til at kompensere for lugtetabet.
Bag om forskningsresultatet
Studietype: Self controlled case series
Samarbejdspartnere: Kokkene Christian Bøjlund og Rasmus Bredahl
Ekstern finansiering: VELUX Fonden
Interessekonflikt: Ingen
Link til videnskabelig artikel: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X25000228
Kontakter
Lektor og læge Alexander Fjældstad
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Regionshospitalet Gødstrup, Øre- næse- halskirurgi.
alefja@clin.au.dk
Tlf: 25341568
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
Ny forskning baner vej for bedre behandling af slagtilfælde7.4.2025 13:20:02 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har fremlagt en ny detaljeret kortlægning, om hvordan blodkarrene i hjernen reagerer efter et slagtilfælde. Resultaterne kan føre til bedre behandling og færre komplikationer for patienterne, vurderer forsker.
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum