Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier

Ny politisk aftale om EPX: Et vigtigt skridt for fremtidens unge

Del

Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), SF og Dansk Folkeparti har indgået en politisk rammeaftale om en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse – EPX. Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG) ser aftalen som et vigtigt og visionært skridt mod en stærkere kobling mellem teori og praksis i ungdomsuddannelserne.

DEG formænd, Allan Kortnum og Bo Sejer Frandsen, reagerer på aftale om ny gymnasieuddannelse.
DEG formænd, Allan Kortnum og Bo Sejer Frandsen, reagerer på aftale om ny gymnasieuddannelse.

”Det er positivt, at aftalen anerkender behovet for en ny tilgang til erhvervsrettede kompetencer i gymnasiesystemet. Den nye uddannelse skal kombinere teoretisk viden og praksisorienterede læringsformer på en ny måde, som skaber bedre muligheder for unge, der ønsker en erhvervsrettet karriere, men samtidig har brug for et solidt gymnasialt fundament,” siger Allan Kortnum, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne.

Den nye EPX-uddannelse bliver en toårig gymnasial uddannelse med mulighed for et års overbygning. Aftalen bygger på det centrale princip, at alle unge skal have mulighed for at tage en gymnasieuddannelse tæt på deres bopæl i et dynamisk ungdomsmiljø. Med EPX udvides gymnasiernes formål til også at forberede eleverne på erhvervsuddannelserne, samtidig med at gymnasierne fremover skal samarbejde tættere med erhvervslivet og relevante institutioner for at styrke uddannelsernes relevans.

”Det er helt rigtigt tænkt at udvide gymnasieskolens formål, så den også forbereder eleverne på en erhvervsuddannelse. Samtidig er det afgørende, at EPX forankres i et tæt samarbejde med erhvervslivet, så eleverne opnår kompetencer, der er både relevante og fremtidssikrede,” siger Bo Sejer Frandsen, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne.

Styrkelse af institutionslandskabet, men ikke på bekostning af erhvervsuddannelser 

Som en del af reformen gennemføres en omfattende omlægning af institutionslandskabet for at sikre både faglig og økonomisk bæredygtighed. EPX-uddannelsen placeres bredt i hele landet for at sikre, at alle unge får adgang til en gymnasial uddannelse i deres nærområde. Samtidig vil gymnasiale og erhvervsrettede uddannelser blive samlet i færre, men stærkere institutioner, hvilket skal skabe et mere robust og sammenhængende uddannelsesudbud. 

Bo Sejer Frandsen understreger vigtigheden af, at denne restrukturering ikke sker på bekostning af adgangen til erhvervsuddannelserne.

”Det er vigtigt at sikre, at omlægningen af institutionslandskabet ikke skaber barrierer for de unge, der ønsker en erhvervsuddannelse. Vi skal have øje for, at erhvervsuddannelserne fortsat er bredt tilgængelige i hele landet.”

Han roser samtidig aftalen for at fjerne de barrierer, der tidligere var blevet lagt op til i form af adgangsgivende samtaler til erhvervsuddannelserne. 

”Det glæder os, at der ikke længere er tale om yderligere barrierer i form af en optagelsessamtale for at komme ind på en erhvervsuddannelse efter folkeskolen, siger han og tilføjer: ”De afklarede unge, der gerne vil tage en erhvervsuddannelse, skal selvfølgelig kunne det uden unødvendige snubletråde.”

Fortsat bekymring for HTX – men åbning for bevarelse

På trods af roserne til aftalen, efterlader den dog fortsat spørgsmål om HTX’ fremtid.

”Vi er bekymrede for HTX, da der stadig er uklarheder om, hvordan reformen vil påvirke uddannelsen. Men vi noterer os, at der er sket en opblødning i forhold til ideen om, at HTX skal integreres i STX, og at HTX kan bevares, hvor der er bæredygtige udbud. Det er den rigtige vej at gå,” siger Bo Sejer Frandsen.

Allan Kortnum bakker op og tilføjer:

”HTX er en gymnasieuddannelse, der leverer. HTX-studenterne læser hurtigst videre, og mange vælger videregående STEM-uddannelser og ingeniørfag, hvor der er stor efterspørgsel. HTX er en hjørnesten i dansk erhvervsliv og teknologiudvikling, og det er vigtigt at bevare uddannelsen som en selvstændig gymnasial uddannelse de steder, den findes i dag.”

DEG spiller aktivt ind i udviklingen af EPX

Næste skridt er nu, at rammeaftalen skal udfyldes med mere konkrete initiativer, herunder fastlæggelsen af det fremtidige institutionslandskab, det faglige indhold og udbuddet af EPX samt ændringer i de treårige gymnasier og voksenuddannelserne.

"Det er afgørende, at EPX får en stærk faglig profil, hvor teori og praksis går hånd i hånd og skaber reelle muligheder for de unge og de uddannelser, de efterfølgende søger ind på. Vi ser frem til aktivt at bidrage til udviklingen af EPX og sikre, at den nye uddannelse bliver et attraktivt og kvalitetsfyldt tilbud for unge med interesse for en praksisnær gymnasial uddannelse," afslutter Allan Kortnum.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Allan Kortnum, formand DEG–Lederne
Allan Kortnum, formand DEG–Lederne
Download
Bo Sejer Frandsen, Formand DEG–Bestyrelserne
Bo Sejer Frandsen, Formand DEG–Bestyrelserne
Download
Allan Kortnum og Bo Sejer Frandsen, formænd DEG
Allan Kortnum og Bo Sejer Frandsen, formænd DEG
Download

Links

Om Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier:

Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, i daglig tale DEG, er forening for de erhvervsrettede uddannelser, hhx, htx, eud, eux og amu. DEG består af de to foreninger DEG–Lederne og DEG–Bestyrelserne, som arbejder for at skabe de bedst mulige forhold for de erhvervsrettede uddannelser til gavn for eleverne og kursisterne. DEG varetager medlemsskolernes uddannelsespolitiske interesser over for arbejdsmarkedets parter, øvrige interessenter og politikere. 

Følg pressemeddelelser fra Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier

Ny EPX-uddannelse rummer gode muligheder for at styrke ungdomsuddannelserne8.10.2024 11:19:39 CEST | Pressemeddelelse

Regeringens nye EPX-uddannelse tilbyder et stærkt alternativ til eksisterende ungdomsuddannelser med fokus på erhvervsrettet og praktisk undervisning. Formændene for både lederforeningen og bestyrelsesforeningen i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier roser initiativet, men understreger vigtigheden af at bevare succeserne fra de nuværende uddannelser og sikre, at alle unge får de bedste muligheder for at finde deres rette vej.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye