Kunstig intelligens finder tonsvis af spøgelsesnet i havet
Et nyt WWF-værktøj kan ved hjælp af kunstig intelligens kortlægge opspore tabte fiskeredskaber i havet. Det bør tænkes ind i den nationale handlingsplan for spøgelsesnet, som regeringen arbejder på i de igangværende fiskeriforhandlinger.

Tabte fiskenet er én af de farligste former for plastikforurening i havet, og alene i Danmark anslås det, at der er 49.000 spøgelsesnet i vores farvande. Her fortsætter de i hundredvis af år med at fange fisk, bunddyr, fugle og havpattedyr, der lider en langsom død i nettene.
Det er meget vanskeligt at finde og fjerne fiskenettene, men det kan et nyt værktøj fra WWF ændre på. Kunstig intelligens analyserer store mængder eksisterende sonardata fra havbunden og kan med 90 procents nøjagtighed spotte, hvor der er spøgelsesnet.
”Spøgelsesnet er en stor trussel mod livet i havet, men det er både dyrt og tidskrævende at kortlægge og ikke mindst fjerne dem. Den kunstige intelligens er en gamechanger for indsatsen mod spøgelsesnet både herhjemme og i resten af verden, og vi håber, at både myndigheder og forskningsinstitutioner tager teknologien i brug,” siger havbiolog Thomas Kirk Sørensen fra WWF Verdensnaturfonden.
AI-værktøjet er udviklet af WWF Tyskland i samarbejde med Microsoft og Accenture. I Tyskland har WWF allerede fjernet 26 tons spøgelsesnet med hjælp fra den kunstige intelligens.
En dansk indsats mod spøgelsesnet
Den danske regering har i sit udspil til de igangværende fiskeriforhandlinger lagt op til en national handlingsplan mod spøgelsesnet, som WWF Verdensnaturfonden har kæmpet for i årevis med opbakning fra tusindvis af danskere.
Og kunstig intelligens kan spille en vigtig rolle i den danske indsats mod tabte fiskenet.
”Teknologien har virkelig stort potentiale. Nu kan vi med allerede eksisterende data blive klogere på problemet og meget mere effektivt fjerne de tabte net, der i årevis har forurenet vores farvande. Det bør uden tvivl tænkes ind i regeringens handlingsplan,” siger Thomas Kirk Sørensen.
Myndigheder og forskningsinstitutioner kan uploade sonardata på Ghost Net Zero.
WWF’s forslag til en national handlingsplan mod spøgelsesnet:
1. Der skal styr på den eksisterende lovgivning og sikres effektiv implementering, så loven følges
2. Systematiske kortlægninger af spøgelsesnet i de danske farvande
3. Oprensning af spøgelsesnet efter forureneren betaler-princippet
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
WWF og ARKEN står bag ny udstilling om Kenyas stærke kvinder17.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Kenyas kvinder, der kæmper for natur og ligestilling, er portrætteret af fotograf Petra Kleis i en ny (POP-UP)-udstilling af WWF x ARKEN. Udstillingen åbner 19. juni og er blevet til med støtte fra Danida. Værkerne udbydes efterfølgende på auktion hos Bruun Rasmussen.
Havets topmøde kan blive en gamechanger for havnaturen10.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På FN’s havtopmøde 9.-13. juni kan det for første gang lykkes at lande en aftale for beskyttelse af havnaturen i de internationale farvande og bringe verden tættere på målet om at beskytte 30 pct. af havet inden 2030. Selvom Danmark på papiret er i mål med beskyttede områder, halter kvaliteten betydeligt, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er til stede ved topmødet.
Se billederne: H.M. Dronningen besøgte unikt naturområde med sjældne biller og sommerfugle på Sydsjælland28.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag den 27. maj besøgte H.M. Dronningen WWF Verdensnaturfondens naturprojekt i Knudsskov på Knudshoved Odde. Her oplevede Hendes Majestæt bl.a. sommerfuglen okkergul pletvinge, som i dag er næsten forsvundet fra Sjælland.
Savannens konge er truet: Løven er uddød i 26 lande27.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Løverne har mistet hele 90 procent af deres levesteder og er gået tilbage med 90 procent siden 1950’erne. Inden 2050 bør løvebestanden være fordoblet, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
Fra 4.000 til 50.000: Redningsaktion for truet fisk slår vild rekord21.5.2025 10:46:10 CEST | Pressemeddelelse
Der er håb for kritisk truede brakvandsgedder i de sydsjællandske brakvandsområder, hvor det i år er lykkedes WWF og Vordingborg Kommune at sætte titusindvis af geddeyngel ud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum