Kunstig intelligens finder tonsvis af spøgelsesnet i havet
Et nyt WWF-værktøj kan ved hjælp af kunstig intelligens kortlægge opspore tabte fiskeredskaber i havet. Det bør tænkes ind i den nationale handlingsplan for spøgelsesnet, som regeringen arbejder på i de igangværende fiskeriforhandlinger.

Tabte fiskenet er én af de farligste former for plastikforurening i havet, og alene i Danmark anslås det, at der er 49.000 spøgelsesnet i vores farvande. Her fortsætter de i hundredvis af år med at fange fisk, bunddyr, fugle og havpattedyr, der lider en langsom død i nettene.
Det er meget vanskeligt at finde og fjerne fiskenettene, men det kan et nyt værktøj fra WWF ændre på. Kunstig intelligens analyserer store mængder eksisterende sonardata fra havbunden og kan med 90 procents nøjagtighed spotte, hvor der er spøgelsesnet.
”Spøgelsesnet er en stor trussel mod livet i havet, men det er både dyrt og tidskrævende at kortlægge og ikke mindst fjerne dem. Den kunstige intelligens er en gamechanger for indsatsen mod spøgelsesnet både herhjemme og i resten af verden, og vi håber, at både myndigheder og forskningsinstitutioner tager teknologien i brug,” siger havbiolog Thomas Kirk Sørensen fra WWF Verdensnaturfonden.
AI-værktøjet er udviklet af WWF Tyskland i samarbejde med Microsoft og Accenture. I Tyskland har WWF allerede fjernet 26 tons spøgelsesnet med hjælp fra den kunstige intelligens.
En dansk indsats mod spøgelsesnet
Den danske regering har i sit udspil til de igangværende fiskeriforhandlinger lagt op til en national handlingsplan mod spøgelsesnet, som WWF Verdensnaturfonden har kæmpet for i årevis med opbakning fra tusindvis af danskere.
Og kunstig intelligens kan spille en vigtig rolle i den danske indsats mod tabte fiskenet.
”Teknologien har virkelig stort potentiale. Nu kan vi med allerede eksisterende data blive klogere på problemet og meget mere effektivt fjerne de tabte net, der i årevis har forurenet vores farvande. Det bør uden tvivl tænkes ind i regeringens handlingsplan,” siger Thomas Kirk Sørensen.
Myndigheder og forskningsinstitutioner kan uploade sonardata på Ghost Net Zero.
WWF’s forslag til en national handlingsplan mod spøgelsesnet:
1. Der skal styr på den eksisterende lovgivning og sikres effektiv implementering, så loven følges
2. Systematiske kortlægninger af spøgelsesnet i de danske farvande
3. Oprensning af spøgelsesnet efter forureneren betaler-princippet
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
DN og WWF: Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret30.4.2025 08:25:45 CEST | Pressemeddelelse
Rammerne for dansk fiskeri forhandles netop nu, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde senest i 2028. Frivillige aftaler om fuld dokumentation er ikke nok, men bør indføres ved lovkrav.
Rigsfællesskabet skal give naturen et skub under formandskab i Arktisk Råd11.4.2025 17:22:46 CEST | Pressemeddelelse
Kongeriget Danmarks formandskab for Arktisk Råd er en vigtig mulighed for at genoptage og styrke beskyttelsen af den sårbare arktiske natur og biodiversitet. Derfor er det positivt, at formandskabet vil have fokus på særligt marine økosystemer, klima og natur samt oprindelige folk, lyder det WWF, der er formel observatør i Arktisk Råd.
DN og WWF: Trawlforbud skal udvides i sydlige Kattegat og Vadehavet4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag til trawlfrie områder i Bælthavet og i det nordlige Kattegat er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette fiskebestande og den havnatur, de lever i. Hvis det for alvor skal have en effekt, bør der dog også udlægges trawlfrie områder i det sydlige Kattegat og i Vadehavet, lyder det i et fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.
Nu vågner pindsvinet fra sin vinterdvale4.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Pusler det lidt ekstra i haven de kommende uger, kan det skyldes, at én af de mest folkekære vilde dyr i Danmark forlader sit vinterhi. Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden undersøger, hvordan klimaforandringer formodentlig udgør en stadigt stigende trussel mod pindsvin og får dem til at forlade dvalen tidligere, end de bør.
Ny rapport: Minedrift i dybhavet kan få store konsekvenser for naturen26.3.2025 08:09:17 CET | Pressemeddelelse
Minedrift efter mineraler i det dybe hav vil være i strid med en lang række internationale naturforpligtelser og verdensmål, viser en ny WWF-rapport. Rapporten udkommer, mens den internationale havbundsmyndighed (ISA) i slutningen af marts skal beslutte, om minedrift i dybhavet skal tillades. WWF opfordrer til, at ISA følger det globale moratorium mod dybhavsminedrift, som blandt andre Rigsfællesskabet har tilsluttet sig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum