Ny forskning afslører historien bag Danmarks ældste pruttepude
En helt særlig kongelig stol fra slutningen af 1600-tallet kan både holde en person fanget, give buksevand og så har den en skjult pruttepude i sædet. Stolen kan fra 18. februar opleves på Rosenborg Slot i en ny lille udstilling, der er baseret på en prisvindende forskningsartikel om stolens brug og historie.

'Buksevandsstolen’ på Rosenborg Slot har omkring 350 år på bagen, men indtil nu har ingen rigtig kendt til dens historie, og hvad den egentlig har været brugt til ved det danske hof.
Men det har to Ph.d.-studerende, en kunsthistoriker og en historiker fra Københavns Universitet, lavet om på med ny forskning.
”Ved første øjekast ligner buksevandsstolen bare en normal, gammel stol, men den har indbygget fis og ballade i sig. Den har skjulte fangarme i armlænene, en blæsebælg i sædet, der lavede pruttelyde, når man satte sig i og rejste sig fra stolen, og en vandbeholder i ryglænet, der kunne give buksevand. Vi lærte den at kende, da vi var studentermedhjælpere på Rosenborg Slot og viste gæster rundt. Her undrede vi os over, hvorfor ingen rigtig vidste noget om dens oprindelige brug. Derfor valgte vi at kaste os over den for at blive klogere på, hvilken ufortalt historie, der mon gemte sig her,” siger Casper Thorhauge Briggs-Mønsted, Ph.d.-studerende ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet.
”Stolens udformning og dens vej ind i det kongelige kunstkammer i 1700-tallet tyder på, at den stammer fra Christian 5.s hof. Selvom der har været meget få kilder til rådighed, så har vi fundet ud af, at dens betræk var så slidt, at det skulle skiftes i 1752, da den kom ind i Kongens Kunstkammer, hvilket fortæller os, at den nok har været flittigt brugt. Kilderne fortæller desværre ikke noget om, hvem der er blevet udsat for stolens mekanik, og i hvilken kontekst det er sket. Vi fandt også en anden fantastisk kilde fra 1775, der beskriver den som en ’en Lehne-Stol, som knirker, naar man setter sig derudi, ligesom man lod en Vind gaae’. Stolens lydmekanisme er altså blevet opfattet som en slags pruttepude i samtiden,” forklarer Louise Kjærgaard Depner, Ph.d.-studerende ved SAXO Instituttet ved Københavns Universitet.
”Christian 5. var enevældig og han iscenesatte sig som centrum i et komplekst netværk af strikse regler for, hvordan man skulle opføre sig ved hans hof. I kilderne kan vi dog også se, at der var en stor fornøjelseskultur ved hans hof. Ved særlige lejligheder satte man dagligdagens regler og hierarkier en smule til side i små åndehuller. Fx kunne man ved fastelavn lade som om, at man var en anden. Og i forbindelse med kongelig jagt kunne Christian 5. finde på at afstraffe jagtdeltagere som en drillende ydmygelse til stor morskab for det øvrige hof. Buksevandsstolens skjulte mekanik ville have passet perfekt ind i et sådant miljø,” siger Casper Thorhauge Briggs-Mønsted og Louise Kjærgaard Depner.
Buksevandstolen er usædvanligt kompleks
I forskningsarbejdet med at blive klogere på den danske buksevandsstol, faldt de to forskere over andre europæiske mekaniske stole fra 1500- og 1600-tallet. Hidtil har disse aldrig været forbundet.
”Vi fandt ud af, at buksevandsstolen ikke er den eneste mekaniske stol i Europa fra den tid, men vores forskning har afsløret, at den er ret avanceret for sin tid. Ud over buksevandsstolen på Rosenborg, findes der en mekanisk fang-stol på Nationalmuseet og en anden på Schloss Ambras i Østrig. Derudover har vi fundet beskrivelser af andre stole, som ikke længere findes. Buksevandsstolen er den eneste af alle de mekaniske stole, der har både fangmekanisme, vandmekanisme og lydmekanisme,” siger Louise Kjærgaard Depner.
Casper Thorhauge Briggs-Mønsted og Louise Kjærgaard Depners forskning har for nyligt modtaget The Society for Court Studies’ årlige essaypris. Artiklen om buksevandsstolen og de øvrige mekaniske stole rundt omkring i Europa udkommer i det internationale tidsskrift The Court Historian i foråret 2025.
Og fra den 18. februar kan man ved selvsyn opleve den på Rosenborg Slot i den nye miniudstilling ”Buksevandsstolen – kongeligt drilleri”, der er baseret på stolens historie og konklusionerne i forskningen. Her kan man blandt andet se buksevandsstolen og høre, hvordan det formentlig har lydt, når nogen ved hoffet har fået buksevand.
Læs mere om buksevandsstolen og se film her: https://www.kongernessamling.dk/rosenborg/danmarks-aeldste-pruttepude/
Faktaboks: Om buksevandsstolen på Rosenborg Slot
- Buksevandsstolen er formentlig bygget i de sidste årtier i 1600-tallet og brugt som overraskende drilleri ved Christian 5.s hof omkring år 1700.
- Stolen ligner en almindelig stol, men har fangarme skjult i armlænene, en pruttepude i form af en blæsebælg i sædet, og i ryggen er en vandtank, der giver den siddende gæst buksevand.
- Casper Thorhauge Briggs-Mønsted og Louise Kjærgaard Depner har modtaget prisen The Society for Court Studies’ Annual Essay Prize for deres forskning om den danske buksevandsstol.
- Buksevandsstolen kan ses i en ny miniudstilling ”Buksevandsstolen – kongeligt drilleri” på Rosenborg Slot fra 18. februar 2025.
- Rosenborg Slot er en del af Kongernes Samling, der formidler det danske monarkis historie og også rummer Amalienborgmuseet, Christiansborg Slot, Eremitageslottet og Koldinghus.
Kontakter
Nanna EbertKommunikationschef, Kongernes Samling
Tlf:51336644ne@kosa.dkBilleder



Om Kongernes Samling
Kongernes Samling er organisationen bag Amalienborgmuseet, Christiansborg Slot, Eremitageslottet, Koldinghus og Rosenborg Slot. Vi formidler monarkiets historie på vores fem slotte gennem udstillinger, events og vores enestående samling af malerier, møbler, klædedragter, kroner, kronjuveler og andre kulturskatte, som har tilknytning til den danske kongefamilie fra Christian 4.s regeringstid til i dag.
Følg pressemeddelelser fra Den Kongelige Samling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Den Kongelige Samling
H.M. Dronning Margrethe deltager i fejringen af 25-året for Bjørn Nørgaards gobeliner på Christiansborg Slot23.4.2025 09:13:47 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag 29. april kl. 10.00 vil H.M. Dronning Margrethe være til stede på Christiansborg Slot for at være en del af afslutningen af Gobelinfestivalen, der markerer 25-året for Bjørn Nørgaards gobeliner i Riddersalen. Festivalen, der er arrangeret af Den Kongelige Samling, finder sted 26.-27. april og byder på en weekend fyldt med kunst, håndværk og historiefortælling i De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot. Arrangementet 29. april er et lukket arrangement. Akkreditering for pressen senest mandag 28. april.
Kongernes Samling skifter navn til Den Kongelige Samling8.4.2025 15:15:37 CEST | Pressemeddelelse
Kongernes Samling har besluttet at skifte navn til Den Kongelige Samling. Navneskiftet er en del af en strategisk indsats for at nå ud til alle danskere. Ved at gå fra det kønnede 'kongernes' til det ukønnede 'kongelige' signaleres det, at museet ikke kun formidler kongernes historie, men også dronningernes, hoffets og Danmarks riges historie. I forbindelse med navneskiftet går Den Kongelige Samling i dag også i luften med en ny hjemmeside.
25-året for Bjørn Nørgaards gobeliner fejres med gratis festival på Christiansborg Slot4.4.2025 11:10:00 CEST | Pressemeddelelse
I år er det 25 år siden, at H.M. Dronning Margrethe modtog Bjørn Nørgaards farverige gobeliner på Christiansborg Slot og valgte at give dem videre til det danske folk. Siden da har tusindvis af gæster oplevet de imponerende værker, der fortæller 1000 års fælles Danmarkshistorie. Nu inviterer Kongernes Samling til gobelinfestival på Christiansborg Slot. Festivalen, der finder sted fra 25. april til 27. april, hylder kunsten, håndværket og historien med gratis adgang til bl.a. talks og åbne værksteder med konservatorer, designere og vævere. Kongernes Samling inviterer også besøgende på festivalen til at deltage i det interaktive værk ”Vi husker sammen”, hvor traditionelt håndværk møder moderne teknologi.
Koldinghus inviterer til kongelig leg i interaktivt børneunivers i ny, permanent udstilling4.4.2025 11:08:33 CEST | Pressemeddelelse
Fra 21. juni 2025 kan besøgende på Koldinghus opleve KONGEBARN - en ny permanent udstilling. Her inviteres børn i alderen 5-11 år til at lege, opleve og sanse sig gennem historien med genstande fra museets kongelige samling i en udstilling, hvor de selv er i centrum.
Det danske kongepar klippede Koldinghus-gobeliner fra vævene ved statsbesøg i Paris1.4.2025 17:15:17 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag formiddag 1. april 2025 var Kong Frederik og Dronning Mary med til klippe fem års vævearbejde ned på det historiske gobelinværksted La Manufacture des Gobelins i Paris i forbindelse med statsbesøget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum