Finans Danmark

Tidlig forårsstemning på boligmarkedet: stor interesse for boligkøb og låneomlægninger

Del

Danskernes appetit på nye realkreditlån er for alvor vækket i starten af 2025. Det sker efter to måneder med lav interesse for boligkøb og omlægning af realkreditlån. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark. Lavere renter og robust økonomi er en del af forklaringen.

I januar blev der indhentet 5.617 lånetilbud til boligkøb, og det er dobbelt så mange som for et år siden. Det er samtidig det højeste antal lånetilbud til boligkøb, der er givet i løbet af en måned, siden juni 2022.

“Januar er typisk en måned med lav interesse for boligkøb. Men i år var danskernes appetit for køb af bolig i januar den højeste i over to år. Den store interesse kan blandt andet skyldes, at renterne er faldet lidt igen i forhold til niveauet i 2023. Samtidig har inflationen været stabil og beskæftigelsen stigende. Det har nok fået flere danskere til at undersøge mulighederne for at finde et nyt hjem,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark, og forsætter:

”De flere lånetilbud til boligkøb, sammenlignet med for et år siden, skal dog også ses i sammenhæng med, at januar 2024 var ret speciel på boligmarkedet. Interessen var dengang utroligt lav. Det skyldtes, at rigtig mange havde fremskyndet deres boligkøb til slutningen af 2023, så de kunne nå at få en eventuel skatterabat med i købet, før det nye boligskattesystem trådte i kraft den 1. januar 2024.”

Lavere renter skaber interesse for låneomlægninger

De lavere renter har også sat gang i de danske boligejeres interesse for omlægning af deres eksisterende lån. I januar gav realkreditinstitutterne 11.170 lånetilbud til omlægning eller tillægslån. Det er 46 pct. flere end på samme tidspunkt i 2024.  Med undtagelse af oktober 2024 er det også det højeste antal lånetilbud til omlægninger og tillægslån siden marts 2023.

”I 2022 var der mange boligejere, der valgte at omlægge deres fastforrentede boliglån, da renterne steg. Rentestigningerne gjorde det muligt at skære op mod 30 pct. af restgælden ved at konvertere til et fastforrentet lån med en højere rente. Nu er det igen blevet attraktivt for en del boligejere at omlægge deres lån til et nyt med en lavere rente og dermed få en lavere månedlig ydelse. Jeg kan godt forstå, at de danske boligejere gør brug af de gode muligheder, som den danske realkreditmodel tilbyder,” siger Peter Jayaswal og fortsætter:

”Ens lån skal dog have en vis størrelse, før man som boligejer kan mærke en besparelse ved at omlægge det. Generelt er der nogle tommelfingerregler, som man som boligejer med et fastforrentet lån kan følge, hvis man er i tvivl om, hvorvidt det kan betale sig at omlægge sit lån. Normalt anbefales det, at man har et lån på en vis størrelse, gerne over en halv million kroner, og at renten er mindst 1,5 procentpoint højere eller lavere end renten på det nye lån. Dog er det altid en god idé at tale med sin rådgiver, som kan hjælpe med en helt konkret vurdering, om det kan betale sig at omlægge sit lån.”

Hent statistik

Finans Danmark

Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye