Kæmpe opbakning fra erhvervslivet til forskning i digitale tvillinger
Med en millionbevilling fra Poul Due Jensens Fond starter Aarhus Universitet nu et nyt projekt op for forskning i såkaldte digitale tvillinger, og opbakningen fra erhvervslivet er massiv: ”I den globale konkurrence er digitale tvillinger fuldstændig afgørende,” lyder det.

Med en personlig donation på 15 mio. kr. fra Poul Due Jensens Fond (PDJF) til professor Peter Gorm Larsen starter Aarhus Universitet (AU) nu et nyt forskningsprojekt op inden for digitale tvillinger. Donationen er seneste i en række donationer til forskning i digitale tvillinger, der til sammen er med til at sikre, at AU er verdensførende inden for området.
Og det mærker Peter Gorm Larsen tydeligt med den interesse, forskningen i digitale tvillinger medfører fra erhvervslivet.
”Vi har været i gang med forskning i digitale tvillinger her på AU siden 2019 og vi har nu i alt 236 virksomheder med i vores projektportefølje. Virksomheder, der alle bidrager aktivt ind i udviklingen af området, samarbejder med os og nyder godt af de frugter, forskningen medfører. Jeg er meget glad for, at vi med denne bevilling fortsat kan lede feltet inden for udviklingen af digitale tvillinger, bygge et endnu større miljø op omkring området, og for alvor sætte Aarhus Universitet på verdenskortet inden for digitale tvillinger,” siger han.
Han bakkes op af Casper Hansen, CEO i automationsvirksomheden Technicon, der udvikler high end løsninger især til den globale farma-industri:
”Digitale tvillinger gør det ikke alene muligt for industrivirksomheder hurtigt at simulere og teste processer og flow, inden produktion opstartes. Det skaber nogle klare fordele, og dermed udvider digitale tvillinger vores evne til at udvikle endnu mere avancerede løsninger, der løser komplekse udfordringer og dermed forbedrer virksomheders konkurrenceevne,” siger han og fortsætter:
”Digitale tvillinger kan samtidig gøre det lettere at få medarbejdere til at arbejde sammen om de løsninger, man arbejder på. De kan gøre det lettere at supportere og servicere anlæg på tværs af afstande. Og som det tredje gør udvikling og udbredelse af digitale tvillinger, at vi som nation kommer endnu højere op på læringskurven. Danmark er anerkendt for sin robotteknologi. Ved at styrke indsatsen inden for digitale tvillinger bidrager det til, at den position løftes.”
En digital tvilling indeholder en komplet digital model af noget fysisk, som f.eks. en organisme eller et system, en proces eller en enhed. Den digitale tvilling er en så fuldstændig en model, at den kan agere, reagere, ældes og fejle i den virtuelle verden, lige som den fysiske tvilling gør det i den fysiske verden.
Formålet med den digitale tvilling er via moderne sensorteknologi, modeller der anvender fysiske love og kunstig intelligens at simulere den fysiske tvilling i en sådan grad, at man opnår helt ny indsigt heri. Det kan være yderst værdifuldt for eksempelvis produktionsvirksomheder, fordi man på denne måde kan forbedre et produkt eller bygge videre på det uden den omkostningstunge trial-and-error-måde.
”Det er vigtige teknologier særligt for producenter af digitale løsninger, og vi ser i Poul Due Jensen Fonden frem til at fortsætte denne rejsen med Peter Gorm Larsen. Digitale teknologier er en af grundstenene i udviklingen af bæredygtige produktionsindustrier,” siger Ebbe Kruse Vestergaard, programchef for forskning og læring ved Poul Due Jensen Fonden.
Formålet med projektet, der går under det mundrette navn ’Digital Twin Center for Open Research and Engineering’ eller blot DT-CORE, er at understøtte udviklingen af disse digitale tvillinger, som er en af hjørnestenene i såkaldt cyber-fysiske systemer; samarbejdende computerbaserede netværk, som via indlejrede sensornetværk styrer og kontrollerer fysiske genstande eller systemer.
”For os som virksomhed er det vigtigt, at der bliver oprettet projekter som dette, så vi får skabt kompetence og udvikling og innovation inden for digitale tvillinger. Det er kompetencer, som vi virkelig har brug for ude i virksomhederne, for i den globale konkurrence er digitale tvillinger fuldstændigt afgørende,” siger Casper Hansen.
DT-CORE åbnede officielt i februar 2025 og giver både store og små virksomheder mulighed for at samarbejde på området med Aarhus Universitet. Projektet ledes af professor Peter Gorm Larsen, lektor Lukas Esterle og adjunkt Cláudio Gomes og varer til 2030.
Nøgleord
Kontakter
Professor Peter Gorm Larsen
Aarhus Universitet, Institut for Elektro- og Computerteknologi
Mail: pgl@ece.au.dk
Tlf.: +4541893260
Lektor Lukas Esterle
Aarhus Universitet, Institut for Elektro- og Computerteknologi
Mail: lukas.esterle@ece.au.dk
Tlf.: +4522464893
Adjunkt Cláudio Gomes
Aarhus Universitet, Institut for Elektro- og Computerteknologi
Mail: claudio.gomes@ece.au.dk
Tlf.: +4593522981
Jesper Bruun
Journalist
Aarhus Universitet
Mail: bruun@au.dk
Tlf.: 42404140
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Ulvebestanden i Danmark når højeste niveau i nyere tid1.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny opgørelse viser stabil fremgang for Danmarks ulve, der nu tæller seks kobler, to par og en enlig revirhævdende, svarende til omkring 42 dyr. Ulven ser nu ud til at være fast etableret i Danmark.
Ny viden om soldaterfluers sexliv kan bane vejen for mere bæredygtig fødevareproduktion1.4.2025 08:17:55 CEST | Pressemeddelelse
Produktionen af larver fra soldaterfluer kan blive hjulpet på vej af ny viden om soldaterfluers parring. Det gør det meget lettere at lave avlsprogrammer, hvor man målrettet kan avle larverne, så de har de ønskede egenskaber til en bæredygtig fødevareproduktion.
Inuitter optager 13 gange grænseværdien for PFAS i maden11.3.2025 17:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den traditionelle kost i Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) på Grønlands østkyst vil være kritisk forurenet frem mod 2090, viser ny forskning.
PFAS-forurening gør andefugle uspiselige4.3.2025 11:19:38 CET | Pressemeddelelse
Man skal ikke spise vildt nedlagt ved Harboøre Tange. Undersøgelser bekræfter koncentrationer på op til 37 gange over grænseværdien for polyfluorerede alkylstoffer.
Nye metoder til at beskytte afgrøder mod gæs3.3.2025 09:04:43 CET | Pressemeddelelse
Kan fugleskræmsler, gaskanoner, hylere eller regulering holde gæs væk fra landmandens marker?
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum