Greenpeace-aktion mod russisk olietransport i Østersøen
Mens vi nærmer os tre-årsdagen for den russiske invasion af Ukraine, fortsætter transporten af sanktioneret russisk olie gennem Østersøen og op gennem dansk farvand. Greenpeace Tyskland sender nu et klart budskab til politikerne om at sætte flere skyggetankere på sanktionslisten for at minimere risikoen for en miljøkatastrofe.

“RISK” - sådan lyder den enkle besked i store gule bogstaver, som femten danske, svenske, tyske, polske og ukrainske Greenpeace-aktivister, malede på siden af skyggetankeren Prosperity, da den i går befandt sig lige syd for Lolland på sin vej fra Rusland. Prosperity fortsætter lige nu sin kurs op gennem dansk farvand fyldt med russisk olie.
“Vi har malet “RISK” på siden af det her tankskib for at gøre opmærksom på den kæmpe miljørisiko, som alle de gamle rustne russiske skyggetankskibe udgør for naturen og havmiljøet. Vi kan ikke bare sidde og vente på, at det sker en ulykke som efterlader vores kyster og fugle indsmurt i olie,” siger den danske Greenpeace-aktivist, Nicoline Hagen.

Efter tre års ulovlig krig i Ukraine fortsætter den russiske skyggeflåde med at transportere sanktioneret russisk olie fra Østersøen og op gennem dansk farvand. Transporten foregår i gamle, udslidte olietankere med tvivlsomme forsikringer og uigennemsigtige ejerforhold, og den er ikke alene med til at finansiere Ruslands krig i Ukraine, den udgør også en kæmpe miljørisiko. Alene i går fik Danmark “besøg” af fire skyggeflåde-tankere.
“Der har været mange løfter og lidt færre egentlige tiltag fra Danmark og EU's side, og derfor fortsætter skyggeflåden ufortrødent med at transportere russisk olie til verdensmarkedet gennem de snævre danske farvande. De rustne olietankere udgør hver især en potentiel risiko for en oliekatastrofe. Transporten er en alvorlig fare for vores havmiljø og kyster. Den er en trussel mod havfugle, marsvin og hele økosystemet,” siger kampagnechef i Greenpeace, Sune Scheller.
Prosperity har hentet op imod 40.000 ton olie i den russiske havn, Primorsk, og har kurs mod Aliaga i Tyrkiet. Lige nu er den på vej op gennem dansk farvand. Den 175 meter lange olie- og kemikalietanker er et typisk eksempel på et skyggeskib. Den er 19 år, og er ifølge Lloyd’s List Intelligence registreret i Barbados, mens ejeren står registreret som virksomheden Helios Oceanway Limited, Seychellerne. Den retmæssige ejer er ukendt, mens dens tekniske manager er det US-sanktionerede Fornax Ship Management, der er hjemmehørende i De Forenede Arabiske Emirater. Prosperity sejler uden en internationalt anerkendt forsikring (P&I), der dækker oliespild. Tankeren blev underlagt amerikanske sanktioner den 10. januar 2025, men den findes ikke på EU’s sanktionsliste.
“Vi har set, at det har en effekt, når de her olietankere placeres på EU’s sanktionsliste. På den korte bane er det lige nu det mest effektive værktøj, vi har, til at fjerne denne konkrete trussel mod vores havnatur. EU bliver nødt til at få langt flere olietankere på sanktionslisten her og nu, samt sikre en mekanisme der mere effektivt og automatisk udvider listen, hvis nye skyggetankere søsættes,” siger Sune Scheller.

EU har indtil dags dato kun placeret 79 individuelle fartøjer på sanktionslisten i forbindelse med Ruslands ulovlige krig - heraf er 52 olietankere. Skyggeflådens præcise størrelse er fortsat omdiskuteret og afhænger af de specifikke kriterier, der lægges til grund, men den udgør generelt adskillige hundrede olietankere. Greenpeace har tidligere identificeret 192 råolietankere alene, som tilhørende skyggeflåden.
SLUT
Foto og video fra aktionen kan hentes HER
Fakta om den russiske skyggeflåde:
-
Skyggeflåden er opstået som et resultat af at G7-landene, EU og Australien i december 2022 forbød vestlige rederier og forsikringsselskaber at håndtere transporten af russisk olie via søvejen - med mindre olien blev handlet under et vist beløb. Dette forbud og prisloft blev designet for på den ene side at fratage Rusland kritiske indtægter fra olieeksporten, mens man på den anden side ønskede at sikre stabilitet på det globale oliemarked ved at opretholde en vis eksport fra Rusland.
-
En utilsigtet (men ikke overraskende) konsekvens af prisloftet på Ruslands olieeksport, er opståelsen af Putins skyggeflåde. For at omgå prisloftet har Rusland opbygget et netværk af tankskibe, der kan sikre en fortsat olietransport til en høj pris. Skyggeflåden består af brugte tankskibe, der i mange tilfælde har nået en alder, hvor de typisk ville være blevet solgt til ophugning. Tankskibene sejler med tvivlsomme forsikringer, og flåden er generelt plaget af manglende service og inspektioner.
-
Mens den samlede skibstrafik på ruten op gennem dansk farvand er faldet siden Ukraine-krigens begyndelse, er eksporten af russisk olie steget markant - med 70 procent siden januar 2021. Samtidig er den gennemsnitlige alder på tankskibene næsten blevet fordoblet. I 2021 lå gennemsnitsalderen på 9 år. I midten af 2024 var den steget til næsten 17 år.
Kontakter
Sune SchellerKampagnechefGreenpeace Danmark
Sune er ansvarlig for og driver kampagnerne på det danske kontor. Han dykker selv og har en særlig interesse for havet og skibstrafikken.
Rikke AgerbækPresse- og kommunikationsansvarlig
Primære ansvarsområder: Klima og energi
Greenpeace Danmark
Greenpeace er verdens største uafhængige miljøorganisation. Vi konfronterer nogle af verdens største problemer og fremtvinger løsninger. I Danmark arbejder vi primært med problematikker indenfor klima, energi, landbrug, hav og skov. Vi bestræber os på altid at stå til rådighed for kommentarer på aktuelle sager og debatter - store som små, niche som mainstream.

Følg pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark
Greenpeace dømt til at betale 4,5 milliarder i amerikansk SLAPP-sag20.3.2025 08:48:10 CET | Pressemeddelelse
Mandan, North Dakota – En amerikansk jury bestående af ni personer afsagde i aftes dansk tid dom i olierørselskabet Energy Transfers grundløse retssag mod Greenpeace USA og Greenpeace International. Greenpeace blev idømt en bøde på godt 660 millioner dollars, hvilket svarer til mere end 4,5 milliarder kroner. Men kampen mod Energy Transfers grundløse SLAPP-retssag er ikke slut.
Grønne NGO’er i nødråb til EU: Danmarks udskydelse af indsatser for vandmiljøet er ulovlig25.2.2025 07:57:15 CET | Pressemeddelelse
Miljøtilstanden i de danske søer, vandløb og i grundvandet er katastrofal. Alligevel udskyder regeringen indsatserne for at skabe god tilstand til 2033, hvilket er seks år senere end EU forpligter til. Det får nu fire grønne NGO’er til at rette skarp kritik af regeringen i et klagebrev til EU-Kommissionen.
Nu begynder Greenpeace sit forsvar mod Energy Transfers SLAPP-sag i USA24.2.2025 16:15:22 CET | Pressemeddelelse
Intimideringssagen mod Greenpeace USA og Greenpeace International er netop gået i gang ved retten i Mandan, North Dakota. Søgsmålet mod Greenpeace lyder på godt 2 milliarder kroner. Hvis Energy Transfer vinder sagen, kan Greenpeace USA tvinges til at lukke.
Greenpeace data-analyse: Sanktionerne mod den russiske skyggeflåde virker24.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
EU’s sanktioner mod navngivne olietankere i den russiske skyggeflåde er effektive, og de er derfor et vigtigt redskab til at beskytte vores kyster og havmiljø mod olieforurening. Det viser en data-analyse Greenpeace har foretaget.
Pressemøde om SLAPP-sag der risikerer at lukke Greenpeace USA17.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er godt 2 mia. kr på spil, når en gigantisk SLAPP-sag mod Greenpeace den 24. februar kommer for retten i North Dakota, USA. Men sagen handler ikke kun om det astronomiske beløb. Den handler om retten til ytringsfrihed og retten til at protestere, og udfaldet vil få konsekvenser for hele klimabevægelsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum