Fjernvarmen kan spare CO2-udledning og penge gennem digitalisering
Bedre datadeling og fælles standarder kan effektivisere den danske fjernvarme betragteligt til gavn for både klima og varmeregning. Samtidig er det nøglen til at løfte sektorkoblingen til nye højder.

Mindre CO2-udledning og en reduceret varmeregning.
Det vil være to meget konkrete resultater af den digitale effektivisering, som fjernvarmen kigger ind i med innovationsprojektet HeatSync.
Her samarbejder en række fjernvarme- og forsyningsselskaber med Center Denmark, Energy Cluster Denmark, Aarhus Universitet og en række virksomheder om at standardisere deling af fjernvarmedata, hvilket både vil gøre dataudveksling mellem de enkelte fjernvarmeselskaber langt nemmere og samtidig lette samarbejdet på tværs af sektorer.
”Der er mindst tre gode grunde til at standardisere data,” siger digital chefkonsulent Steen Kramer Jensen, Dansk Fjernvarme:
”Internt blandt fjernvarmeselskaberne får man nemmere ved at datadele selskaberne imellem og bruge det til driftsoptimering; der er bedre kundeservice ved at ensarte adgang til data; og der er en klar hjælp i forhold til afrapportering og den stigende efterspørgsel på data til ESG og CSR-rapportering,” siger han.
Pulje viden og udvikling
Billund Fjernvarme bruger allerede data til det meste – fra afregning til prioritering af vedligehold til optimering af anlæg.
Alligevel ser direktør Jens Enevoldsen store gevinster ved at få endnu mere data ind i hverdagen.
”Data er nøglen til fælles sparring, standardisering og læring mellem fjernvarmeselskaberne. Vi vil kunne lære en masse af at få indsigt i hinandens tal og få sammenlignelige data. Har min nabokommune 2 procent bedre udnyttelse af en halmkedel, end jeg har, så vil vi da gerne vide, hvad de gør anderledes,” siger han.
Da Laura Møller tiltrådte en nyoprettet stilling som data- og digitaliseringschef i Silkeborg Forsyning for tre år siden, var det netop for at øge brugen af data målrettede kundernes ønsker og forventninger, intern driftsoptimering samt at sikre bedre videndeling og effektivisering. Det taler HeatSync ind i:
”Standarder løfter hele branchen og gavner ’the greater good’,” siger Laura Møller:
”Vi er jo ikke i konkurrence, så det er oplagt at give hinanden indsigt og dele det, vi ved. I Silkeborg Forsyning har vi én løsningsarkitekt ansat, og det begrænser jo, hvad vi kan binde an med – men hvis vi puljer flere resurser på tværs af forsyningsselskaber, så kommer vi måske op på 5-10 fagfolk, som kan gå sammen om at løse en opgave – og så kan vi nå meget mere, fx udvikle en fælles algoritme,” siger hun.
Et mere robust energisystem
Gevinsten i form af en optimeret produktion og levering ved fjernvarmeselskaberne er blot det ene perspektiv ved innovationsprojektet, siger Lau Holm Albertsen, projektleder i Energy Cluster Denmark:
”Øget videndeling indenfor fjernvarmen rummer oplagte rationaliseringsgevinster på drift og bedre kundeservice. Ikke mindst er det samtidig et vigtigt skridt i retning af øget sektorkobling til el- og vandforsyningerne, hvilket for alvor vil gavne den grønne omstilling”, siger han.
Den opfattelse deler Søren Skov Jakobsen, direktør i Center Danmark:
“Sektorkobling kræver nem adgang til data og mulighed for at koble dem på tværs af de øvrige sektorer. Fjernvarmesystemet er en helt essentiel del af vores grønne omstilling, og med HeatSync vil vi udvikle varmeoverblik.dk som et konkret bud på, hvordan fjernvarmedata kan deles smidigt og understøtte konkrete usecases. Kan vi udvikle nogle standarder og systemer, som spiller sammen på tværs af alle forsyninger og forbrugere, så vil det understøtte den grønne omstilling, løfte robustheden i energisystemet samlet set og ikke mindst spare penge,” siger han.
Links
Om Energy Cluster Denmark:
Energy Cluster Denmark er Danmarks klyngeorganisation og innovationsplatform for den samlede energisektor. Vi hjælper med at facilitere og fundraise
innovationsprojekter, der altid involverer partnerskaber mellem små og mellemstore virksomheder, markedsledende virksomheder og førende forsknings- og videninstitutioner.
Energy Cluster Denmark har ca. 500 medlemmer blandt virksomheder og videninstitutioner. Sammen har vi en samlet portefølje af spændende innovationsprojekter på over 3 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra Energy Cluster Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energy Cluster Denmark
Ny guideline til seafastening accelererer opsætningen af offshore vind og sparer tonsvis af stål8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I takt med at havvindmøller vokser sig større og tungere, bliver udstyret til at sikre dem under transport mere komplekst og dyrt.
New Industry Guideline on Seafastening: Accelerates Offshore Wind Deployment and Saves Tons of Steel7.4.2025 20:00:00 CEST | Pressemeddelelse
As wind turbines grow larger and heavier, the equipment for securing them during transportation becomes more complex and expensive.
Dansk-amerikansk energiforskning bygger bro til øget grøn omstilling28.3.2025 08:11:28 CET | Pressemeddelelse
Førende forskere fra Danmark og USA har i et fælles projekt øget dialogen om energiforskning på tværs af Atlanten. Samarbejdet har skabt flere forskningsartikler og en gensidig forståelse af de to nationers energisystemer.
Ny elmarkedsimulator er på forkant med fremtiden21.3.2025 08:25:23 CET | Pressemeddelelse
Danske forskere og virksomheder har i fællesskab skabt en ny simuleringsmodel for elmarkedet. Resultatet skal hjælpe energivirksomheder, forskere og andre energiprofessionelle med at forstå den reelle udvikling af strømpriserne i Europa.
Se programmet: Energy Cluster Denmarks Årsmøde 2025 samler hele energisektoren11.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 7.-8. maj 2025 inviterer Energy Cluster Denmark hele energisektoren til Esbjerg for at sætte fokus på morgendagens innovation og grønne løsninger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum