Dyrenes Beskyttelse

Hvalpe lever i egen afføring og urin: Alle har et ansvar for at stoppe ulovlig handel med hunde

Del

Nye sager om hvalpefabrikker får Dyrenes Beskyttelse til at advare mod ulovligt salg af hunde. Kommende hundeejere er nødt til at være mere kritiske, når de er på udkig efter deres næste bedste ven.

Dyrenes Beskyttelses internater tager løbende imod hunde i sager om hvalpefabrikker og andre former for ulovligt salg af hunde. Alene i 2024 modtog organisationens vagtcentral 170 henvendelser fra personer, som enten havde købt en syg hvalp, eller set mistænkelige salgsannoncer.
Dyrenes Beskyttelses internater tager løbende imod hunde i sager om hvalpefabrikker og andre former for ulovligt salg af hunde. Alene i 2024 modtog organisationens vagtcentral 170 henvendelser fra personer, som enten havde købt en syg hvalp, eller set mistænkelige salgsannoncer. Foto: Cathrine Cocks/Dyrenes Beskyttelse

Obs til medier: Link til video kan findes i bunden af artiklen.  

De bliver spærret inde i små bure, lever i deres egen afføring og urin, og bliver tvunget til at opholde sig udenfor uden mulighed for at få varmen. Rundt omkring i Danmark er hvalpe ofre for kyniske bagmænd, der driver såkaldte hvalpefabrikker og importerer hunde ulovligt. For nylig kom det for eksempel frem, at Nordjyllands Politi har efterforsket flere alvorlige dyrevelfærdssager, hvor hunde har været udsat for ’uforsvarlig behandling’. I flere tilfælde har der været tale om sager, hvor hvalpe er blevet opdrættet under trange, usunde forhold, med det ene formål at generere profit.

- Der er kyniske sælgere, der driver hvalpefabrikkerne. De tænker på profit fremfor dyrevelfærd, og deres mål er at avle så mange hvalpe som muligt med så få udgifter som muligt, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Der findes ikke tal på, hvor mange hvalpe der bliver avlet under dårlige forhold eller importeret ulovligt til Danmark, men alene i 2024 modtog Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 170 henvendelser fra personer, som enten havde købt en syg hvalp, eller havde set mistænkelige salgsannoncer. Desuden tager Dyrenes Beskyttelses internater rundt omkring i landet løbende imod hunde i sager om hvalpefabrikker og andre former for ulovligt salg af hunde.

- Det viser, at hvalpefabrikker stadig udgør et problem, som skal tages alvorligt. Derfor er det meget vigtigt, at man som køber er opmærksom og laver et godt forarbejde, når man er på udkig efter en hvalp, fortæller Jens Jokumsen.

Disse tre hvalpe blev for nylig indleveret hos Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland. De var blevet fundet i en kælder, hvor de boede i en kommode, der var omdannet til et bur. På det seneste er politiet i Nordjylland rykket ud til en række sager, hvor hunde som minimum er blevet udsat for 'uforsvarlig behandling'. Foto: Cathrine Cocks/Dyrenes Beskyttelse

Undgå ulovlig hundehandel 

Ifølge Jens Jokumsen skal man være opmærksom på flere forhold, når man køber en hvalp. Først og fremmest er det vigtigt at se, hvor hvalpen er vokset op, og se den sammen med sin mor. 

- Ved at se hvalpens omgivelser og mor får du et indtryk af, hvilke forhold hvalpen er vokset op under, og om det er en ansvarlig opdrætter, som du kan have tillid til. Er du førstegangskøber, kan det være en fordel at tage en erfaren hvalpekøber med ved besøget.

Når man besøger sælgeren, er det også vigtigt at spørge ind til eventuelle arvelige lidelser hos hvalpens forældre og den race- eller blandingshvalp, man overvejer at købe.

- På den måde kan du se, om vedkommende kender sine hunde godt. Hvis du oplever, at en opdrætter virker utroværdig eller fremviser hunde, som ikke virker sunde og raske, bør alarmklokkerne ringe, siger han.

Ifølge Jens Jokumsen er det vigtigt at lægge mærke til, om hunden er vant til mennesker og er tryg ved dem. Hvis den er sky og bange, kan det nemlig tyde på, at den er vokset op isoleret og med et minimum af menneskelig kontakt. Man skal også være særligt opmærksom, hvis sælgeren har travlt med at få afsat hvalpen.

- En ansvarlig sælger vil altid stille krav til en køber for at sikre, at hvalpen kommer ud til et hjem, der kender dens behov. Du bør derfor aldrig købe hvalpen ved første besøg. Hvis opdrætteren er meget ivrig og insisterer på at sælge med det samme, skal du ikke købe hvalpen.

Hvalpefabrikker er fortsat udbredt i Danmark. Ifølge Jens Jokumsen, familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse, er det vigtigt, at man som køber er opmærksom og forbereder sig godt, inden man køber sin næste bedste ven. Foto: Cathrine Cocks/Dyrenes Beskyttelse

Der er desuden en række lovkrav, som skal overholdes i forbindelse med købet af en hvalp. Hvalpen skal være otte uger, før den må sælges, og den skal være registreret i Dansk Hunderegister. Derudover skal den være vaccineret og have fået et sundhedstjek, som skal være udført af en dyrlæge. Som hvalpekøber skal man altid sørge for at få en underskrevet købsaftale.

- Hvis der er styr på disse ting, bør alt være i orden. Men er man det mindste i tvivl om opdrætteren eller andre forhold, så skal man ikke købe hvalpen, siger Jens Jokumsen og tilføjer:

- Vi har alle et ansvar for at stoppe den ulovlige handel af hunde, og oplever man noget mistænkeligt, er det vigtigt at reagere på det.

Hvis du er i tvivl, om du har været vidne til ulovlig handel med hunde, kan du kontakte Dyrenes Beskyttelses vagtcentral på 1812, hvor det er muligt at henvende sig anonymt, eller du kan ringe til politiet på 114 og anmelde det.  

Behov for specialiseret politi  

Selvom vi kan gøre meget selv, viser sagerne om hvalpefabrikker, at der fortsat er et stort behov for specialiserede politifolk, der prioriterer at efterforske sager om hvalpefabrikker, dyremishandling og komplicerede dyreværnssager.

I 2024 kunne Dyrenes Beskyttelses kilder i politiet berette, at regeringen ville nedlægge de regionale dyrevelfærdsenheder, men efter pres fra blandt andre Dyrenes Beskyttelse valgte regeringen at trække besparelserne tilbage.

Læs mere om Dyrenes Beskyttelses seks forslag til et effektivt dyrepoliti

Kontakter

Medievagten i Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)

Tlf:40841512presse@dyrenesbeskyttelse.dk

Links

Om Dyrenes Beskyttelse

Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.

Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye