Digital tvilling baner vej for lavere omkostninger og CO2-besparelser i fjernvarmen i Brønderslev
Digital tvilling viser potentiale for mere effektiv fjernvarmedrift og energibesparelser – som den første af sin slags nogensinde.
![Boksen og sensorerne samler data om temperatur og flow i fjernvarmen / Allan Agerkrantz, Business Development Manager i Broen - en af partnerne i projektet.](/data/images/public/13562485/14261147/46739036-594c-4cee-99e6-97eeeb609b2e-w_720.jpeg)
Brugen af kunstig intelligens i form af en digital tvilling i fjernvarmesystemet har stort potentiale.
Det viser de nyeste resultater fra innovationsprojektet RACE.
Projektet undersøger og demonstrerer, hvordan man ved at bruge realtidsdata, sensorik og forudsigende AI-systemer til at optimere flow og temperatur i fjernvarmenetværk. I sidste ende kan det spare både penge og CO2.
Sensoren testes i samarbejde med Brønderslev Forsyning, Aalborg Universitet og virksomhederne Glaze, Broen og Develco. Projektet er finansieret af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).
De første i verden - digital tvilling overgår forventningerne
Per Printz, der er lektor ved Aalborg Universitet har bygget og trænet den såkaldte digitale tvilling, der forudsiger forbrugsmønstre, vejrforhold og endda fejl, før de opstår.
"Vi har set resultater, der overstiger vores oprindelige håb. Den digitale tvilling kan nu med hidtil uset præcision forudsige ændringer i temperatur og flow – noget, der ville have været utænkeligt for få år siden," siger Per Printz fra Aalborg Universitet.
Han var en af de første i verden til at beskæftige sig med kunstig intelligens tilbage i 1988, hvor han lavede PhD-projekt om kunstige neurale netværk.
Ved hjælp af en avanceret matematisk-fysisk model overvåger teknologien realtidsdata fra fjernvarmerørene. Udviklingen fortsætter, og modellen vil løbende blive mere præcis og effektiv.
"Data over tid er afgørende, når man arbejder med kunstig intelligens. Men når det her er rullet ud, så er vi, så vidt jeg ved, de første i verden, der har en kørende AI-model, der optimerer et fjernvarmesystem," siger Per Printz.
Tech-virksomheden Glaze bidrager til projektet med den digitale platform, Beacon Tower. Her bliver realtidsdata fra fjernvarmesystemet i Brønderslev samt vejrinformationer organiseret og forenklet. Og på den måde kan forsyningsselskabet træffe klogere beslutninger.
Værdifuld viden til forsyningsselskaberne - løbende justering i stedet for to gange årligt
Projektet bruger Brønderslev Forsyning som enkeltstående case, men målet er at skabe en model, der kan tilpasses til nye modeller for lokale eller globale forsyningsprojekter.
I Brønderslev er der lige nu sensorer rundt i tre brønde, der måler vandtryk og -temperatur. Og allerede nu viser systemet, at det kan give forsyningsselskaberne en meget værdifuld viden, lyder det fra Henrik Horsholt Christensen, teamkoordinator i Brønderslev Forsyning.
"Vi kan få langt bedre kontrol og overblik over, hvad der foregår helt ude i spidserne nettet – både når det gælder temperatur i fremløbet og differencetryk. Det er med at sikre, at forbrugeren har en stabil og effektiv drift," siger Henrik Horsholt Christensen.
"Ved at justere differencetrykket løbende, i stedet for kun en til to gange om året, opnår vi energibesparelser på pumpedriften. Det bidrager til den grønne omstilling i realtid og reducerer samtidig vores og dermed forbrugernes omkostninger."
Hvad er RACE projektet?
RACE (Real-time AI computing in the energy sector) er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) med 7,8 mio. kroner. Det samlede budget for innovationsprojektet er på 12,6 mio. kroner og partnerkredsen består af Brønderslev Forsyning, Glaze, Agerkrantz Controls, Develco og Aalborg Universitet. Energy Cluster Denmark faciliterer projektet, der begyndte i august 2023 og slutter i februar 2026.
Nøgleord
Kontakter
Line FlatauCommunication ManagerEnergy Cluster Denmark
Tlf:+45 60191512lfl@energycluster.dkBilleder
![Per Printz er lektor ved Aalborg Universitet og har bygget og trænet den såkaldte digitale tvilling, der forudsiger forbrugsmønstre, vejrforhold og endda fejl, før de opstår.](/data/images/public/13562485/14261147/7618748f-9bcf-4227-b871-74efa4c846ea-w_240.jpeg)
Links
Om Energy Cluster Denmark:
Energy Cluster Denmark er Danmarks klyngeorganisation og innovationsplatform for den samlede energisektor. Vi hjælper med at facilitere og fundraise
innovationsprojekter, der altid involverer partnerskaber mellem små og mellemstore virksomheder, markedsledende virksomheder og førende forsknings- og videninstitutioner.
Energy Cluster Denmark har ca. 500 medlemmer blandt virksomheder og videninstitutioner. Sammen har vi en samlet portefølje af spændende innovationsprojekter på over 3 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra Energy Cluster Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energy Cluster Denmark
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum