Ny, stor EU-bevilling skal bidrage til at få flere udsatte borgere med i kræftscreeningsprogram
UNICCA - Universitetsklinik for Kræftscreening har, som en del af et større EU-projekt, fået bevilliget 6,7 mio. kr., der skal bruges i arbejdet med at få elimineret livmoderhalskræft hos udsatte grupper i høj risiko.
UNICCA - Universitetsklinik for Kræftscreening, Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers, deltager som eneste danske partner i et 5-årigt EU-projekt, der samler 15 partnere fra otte europæiske lande og støttes med samlet set 49 mio. kr. fra EU's Horizon 2024-pulje.
Det er tredje gang på bare fem år, at universitetsklinikken ved Afdeling for Folkeundersøgelser får en stor EU-bevilling. Professor og cheflæge for afdelingen, Berit Andersen, har et godt bud på hvorfor.
- Det er et udtryk for, at der er stor, international anerkendelse af vores forskning og vores måde at arbejde med kræftscreeningsprogrammerne på. Vi har nogle dygtige forskere i Randers, der har en specialistviden, når det kommer til interventionsforskning og arbejdet med at få de socialt udsatte med ombord i screeningsprogrammerne, siger hun.
Unik, dansk tilgang skal udbredes til flere lande
Seniorforsker i UNICCA og lektor på Health, Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, Pia Kirkegaard, er co-lead på EU-projektet og skal bidrage med sin unikke erfaring og ekspertise i såkaldt ”stakeholder engagement”.
- I Danmark er vi meget tæt på vores målgruppe og spørger faktisk dem, det handler om og ikke kun alle dem rundt om målgruppen, som man gør i en del andre lande. Vores opgave er at få både borgere i målgruppen, klinikere og beslutningstagere til at arbejde tæt sammen, så vi får designet screeningsprogrammerne til dem, der har allermest brug for dem, siger Pia Kirkegaard.
Som en del af projektet skal Pia Kirkegaard samarbejde med forskere i Spanien, Frankrig, Sverige og Rumænien om forskellige målgrupper, blandt andet immigranter og sexarbejdere.
Danmark som interventionsland
Målet med projektet er at accelerere elimineringen af livmoderhalskræft hos sårbare og højrisikogrupper ved at tilbyde både HPV-vaccination og -screening på samme tid. Det kliniske studie kommer bl.a. til at foregå i Danmark, hvor fokus bliver på HIV-smittede kvinder og transmænd.
- Vi ved, at fx HIV-smittede kvinder har op til 6 gange større risiko for at udvikle livmoderhalskræft sammenlignet med den øvrige befolkning. Så vi vil undersøge, om det har en effekt at give dem et kombineret HPV vaccinations- og screeningstilbud i forbindelse med de aftaler, de i forvejen har på hospitalet, siger seniorforsker i UNICCA og lektor på Health, Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, Mette Tranberg, der er ansvarlig for det danske studie, som er det første af sin slags.
Det kliniske studie kommer til at omfatte 100 HIV-smittede kvinder og 100 transmænd med tilknytning til henholdsvis infektionsmedicinske afdelinger i Region Midtjylland og Region Syddanmark og Center for Kønsidentitet på Odense Universitetshospital.
Studiet bliver lavet i samarbejde med de infektionsmedicinske afdelinger på Odense Universitetshospital, ved professor og overlæge Isik Somuncu Johansen, og på Aarhus Universitetshospital, ved lektor og overlæge Sanne Jespersen, Center for Kønsidentitet på Odense Universitetshospital, ved lektor og overlæge Dorte Glintborg, samt Gynækologisk Obstetrisk afdeling på Odense Universitetshospital ved professor og overlæge Lone Kjeld Petersen, som også er gæsteprofessor i UNICCA.
Nøgleord
Kontakter
Mette TranbergSeniorforsker og lektorUniversitetsklinik for Kræftscreening, Afdeling for Folkeundersøgelser
Tlf:78 42 02 64Tlf:40 11 36 76mettrani@rm.dkPia KirkegaardSeniorforsker og lektorUniversitetsklinik for Kræftscreening, Afdeling for Folkeundersøgelser
Tlf:78 42 02 61Pia.Kirkegaard@rm.dkBerit AndersenCheflægeAfdeling for Folkeundersøgelser
Tlf:78 42 01 71berand@rm.dkJanni LundagerKommunikationschefRegionshospitalet Randers
Tlf:20 52 13 70janlua@rm.dkBilleder
Regionshospitalet Randers
Regionshospitalet Randers er akuthospital for Kronjylland og Djursland og dækker dermed den nordøstlige del af Region Midtjylland. I hospitalets område er der ca. 215.000 indbyggere. Hospitalet har ca. 200.000 behandlinger årligt og beskæftiger hvad der svarer til ca. 1.900 fuldtidsansatte.
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Randers
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Randers
Oversygeplejerske på Operationsgangen bliver ny chefsygeplejerske på Medicinsk Afdeling29.1.2025 12:31:00 CET | Pressemeddelelse
Joan Kristensen tiltræder 1. marts som chefsygeplejerske på Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Randers.
Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Randers har succes med at tilbyde indlæggelsestruede borgere ambulante forløb24.1.2025 13:58:54 CET | Pressemeddelelse
Et nyt hurtigt forløb for indlæggelsestruede borgere i Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Randers er indtil videre en succes. Det viser både data og patienternes tilfredshed.
Jobcenter-samarbejde sætter skub i ansættelserne: Autisme er ingen hindring for Mads på Regionshospitalet Randers2.1.2025 14:20:59 CET | Pressemeddelelse
Mads Jørgensen har autisme, og han er én blandt flere medarbejdere på Regionshospitalet Randers, der er blevet ansat som følge af et samarbejde med Jobcenter Randers. Samarbejdet bidrager til at sikre arbejde til jobsøgende, som har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
Millionstøtte skal hjælpe med at opspore kræft blandt mænd med etnisk minoritetsbaggrund i Region Midtjylland19.12.2024 09:24:11 CET | Pressemeddelelse
Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers har sammen med Aarhus Universitetshospital netop modtaget en million kroner fra Kræftens Bekæmpelse. Pengene går til et forskningsprojekt, der skal få flere mænd med etnisk minoritetsbaggrund til at deltage i kræftscreeninger.
Stor udvidelse af Regionshospitalet Randers skal bygges af LINK Arkitektur og 5E Byg5.12.2024 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
LINK Arkitektur og 5E Byg med underrådgiverne INGENIØR’NE og Langebæk har vundet udbuddet på Vita - Regionshospitalet Randers’ kommende udvidelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum