DI - Dansk Industri

Gennembrudsforlig viser ansvarligt sammenhold i Danmark

Del

Dansk Industri og CO-industri har indgået en treårig aftale om nye overenskomster på industriens område. Det er gennembrudsforliget på det private arbejdsmarkeds minimallønsområde. Med aftalen viser den danske model igen sin enorme betydning som en af de bærende søjler i det danske samfund, siger DI’s chefforhandler Lars Sandahl Sørensen.

Efter forhandlinger siden 6. januar i Industriens Hus kan de fire topforhandlere, DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen og viceadm. direktør Kim Graugaard samt formand for CO-industri Claus Jensen og næstformand i CO-industri Mads Andersen, i dag præsentere indholdet af en ny overenskomstaftale for industrien.

Gennembrudsforliget på det private område er treårigt og gælder frem til 1. marts 2028.

På baggrund af en verden i historisk opbrud betegner chefforhandler og adm. direktør for DI Lars Sandahl Sørensen aftalen som ansvarlig og overordentlig vigtig.

  • Når verden er i opbrud, er det vigtigere end nogensinde at stå sammen og vise ansvarlighed. Det gælder i Europa. Det gælder i Danmark. Og det gælder i høj grad også på det danske arbejdsmarked. I dag viser vi, at vi kan levere klare rammer for det danske arbejdsmarked i tre år frem, siger Lars Sandahl Sørensen.
  • Jeg er stolt af at kunne præsentere et nyt treårigt gennembrudsforlig, der danner et balanceret grundlag for en fortsat positiv erhvervs- og lønudvikling i Danmark, siger Lars Sandahl Sørensen.

De to indgåede overenskomster er Industriens Overenskomst for faglærte og ikke-faglærte samt Industriens Funktionæroverenskomst for tekniske og administrative funktionærer. Overenskomsterne gælder direkte for cirka 6.000 virksomheder og omfatter cirka 230.000 medarbejdere.

  • Arbejdstagersiden ønskede reallønsfremgang, og arbejdsgiversiden ønskede fortsat konkurrencekraft. Begge er tilgodeset i aftalen, og dermed kan verdens bedste arbejdsmarkedsmodel medvirke til at skabe ro i en tumultarisk verden, siger Lars Sandahl Sørensen.

Det har været vigtigt for forhandlerne at tage højde for de realøkonomiske forhold, og at aftalen giver travle familier med fuldtidsarbejde bedre mulighed for at få hverdagen til at hænge sammen.

Som en del af den økonomiske aftale får forældre to ugers ekstra barsel med løn. Og som en nyskabelse vil nærtstående og ’sociale forældre’ også have ret til orlov.

Pensionsindbetaling hæves én procent i 2025 og fritvalgskontoen hæves én procent i hvert af årene 2026 og 2027. Betalingen for overtid hæves med tre procent.

Aftalen giver endvidere familier bedre mulighed for at tilrettelægge deres hverdag fleksibelt: Ret til barnets tredje sygedag. Bedsteforældre kan afholde to børnebørns-omsorgsdage. Og frihed til at ledsage nærtstående ved akutte nødstilfælde, kontrol på hospitalet eller lignende.

Parterne er også blevet enige om nogle administrative forenklinger for at mindske bøvl og byrder i virksomhederne.

Herudover får virksomheder og medarbejdere endvidere øget fleksibilitet ved overarbejde – eksempelvis fleksibel adgang til enten at udbetale eller afspadsere overarbejde.

Og så er der som en medlemsfordel indført vederlag til arbejdsmiljørepræsentanten.

  • Alt i alt er det en afbalanceret og ansvarlig aftale, der gør forholdene for både arbejdstagere og arbejdsgivere bedre. Det viser, at danskerne kan regne med den danske model, siger Lars Sandahl Sørensen.

Fakta om hovedelementer i aftalen vedhæftet.

Økonomisk fakta om OK25:

  • DI har omkring 200 overenskomster, der skal fornyes. Der er omkring 530.000 overenskomstdækkede medarbejdere ansat på DI’s medlemsvirksomheder. På hele DA’s område er der ca. 600 overenskomster
  • Dansk økonomi (BNP) var i 3. kvartal 3,1 procent større end i 3. kvartal året før. Væksten i dansk økonomi var primært drevet af en væsentlig fremgang i industrien, hvor særligt medicinalindustrien har været hoveddrivkraften. 
  • Udviklingen i dansk økonomi står i skærende kontrast til Tyskland og Sverige, hvor der ikke har været nævneværdig fremgang over det seneste år. Erhvervstilliden i eurozonen ligger samlet set på et lavt niveau – særligt i industrien er erhvervstilliden på et meget lavt ninveau.
  • Vores nye prognose skønner en vækst i BNP på 2,4 procent i 2025 og 1,6 procent i 2026.
  • Inflationen i Danmark var i december 1,9 procent. Det er lavere end i eurozonen og USA, hvor inflationen lå på henholdsvis 2½ og knap 3 procent. Dansk inflation ventes at holdes sig under to procent i de kommende år.
  • Den samlede lønmodtagerbeskæftigelse steg med 2.700 personer i november. Set over det seneste år har der været en fremgang på knap 30.000 personer.
  • Ledigheden var uændret i december 2024. Vi har fortsat en ledighedsprocent på blot 2,9, hvilket har været niveauet hele det seneste år.
  • Lønudviklingen er omkring 5 pct. årligt.
  • De seneste tal fra DA for lønstigningerne i 4. kvartal var i gennemsnit på 4,6 pct. (5,1 pct. for timelønnede og 4,1 pct. for funktionærer i Q3 2024).
  • Reallønnen er tilbage på niveauet for seneste toppunkt i 2021.

 

 

Kontakter

Pressekonsulent i DI Lars Bøgeskov, 22363138, LARB@DI.DK

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye