Ny lukkelov kan koste over 30 lokalsamfund deres sidste butik

Det kan få store konsekvenser for både butikkerne og de butiksansatte i mindre byer, hvis et forslag til en ny lukkelov bliver vedtaget i Folketinget.
Regeringen vil gerne ændre lukkeloven, så butikkerne i byer med under 15.000 indbyggere kan holde åbent i de 12,5 helligdage, hvor de ellers i dag skal holde lukket. Det er for at undgå butiksdød i landets små byer ved at sørge for, at besøgende og turister ikke møder lukkede butikker i helligdagene, hvor der er flest besøg.
”Vi har sympati for hensigten med forslaget, men det kan have ret store og alvorlige konsekvenser for mange lokalsamfund, hvis man også tillader de store supermarkeder at holde åbent i helligdagene,” siger direktør for Coops kæde af lokale nærbutikker, Brugsen, Torben B. Andersen.
”Alene i vores kæde har vi op imod 30 butikker, der er byens sidste butik og som bliver alvorligt ramt, hvis store butikker i en radius af blot 5 km. får lov til at holde åbent de ekstra dage. Dertil kommer butikker fra andre aktører. Derfor vil vi advare mod, at man ændrer loven, så de største dagligvarebutikker også får lov at holde åbent. Holder man sig til kun at give udvalgsvarebutikker lov til at holde åbent, opnår man det, der er målet med lovændringen: At gøre byerne mere attraktive for turister,” siger Torben B. Andersen.
Udsigten til en yderligere liberalisering af lukkeloven vækker også bekymring hos HK Handel, der er Danmarks største fagforening for butiksansatte.
”Ændringen af lukkeloven vil ikke alene gå udover lokalsamfundene og de mindre butikker. Det vil også i høj grad får konsekvenser for de ansatte, der vil blive gevaldigt presset, fordi de ikke længere har nogle lukkedage, som de med sikkerhed ved, at de kan holde fri på. De butiksansatte arbejder i forvejen på skæve tidspunkter, og derfor bliver det tæt på umuligt for dem at opretholde en fornuftig balance mellem arbejdsliv og fritid, hvis dette forslag bliver en realitet,” siger Mette Høgh, formand for HK Handel.
Også de selvstændige brugsforeninger er imod en vidtrækkende liberalisering.
”Vi driver både store butikker i Kvickly og SuperBrugsen, som ville have fordele af flere åbningsdage, og mindre butikker i Brugsen og Dagli´Brugsen, som vil miste omsætning. Men vi advarer alligevel imod, at man tillader flere store butikker at holde åbent i helligdagene ud fra en helhedsbetragtning. Prisen er for høj for de lokalsamfund, der risikerer at miste deres sidste butik,” siger formanden for Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening (BA), Christian Busch.
Mange af de små nærbutikker balancerer med en meget beskeden indtjening. Derfor er det fatalt, hvis de mister op til 7-8 procent af deres årlige omsætning, hvilket vil blive konsekvensen af lovændringen, afhængig af den enkelte butiks placering.
Et konkret eksempel er Brugsen Askov i Sønderjylland, der er byens eneste dagligvarebutik.
”Hvis de store butikker i nabobyerne får lov til at holde åbent i helligdagene, vil det betyde en voldsom nedgang i vores omsætning de dage. For byen vil en lukning være en katastrofe. Vi har mange seniorer, der vælger at flytte hertil, netop fordi byen dels har nogle gode andelsboliger, dels en god dagligvarebutik, som de kan gå til,” siger uddeler Michael Nørskov, Brugsen Askov.
Lukkeloven blev senest liberaliseret i 2012, hvor konsekvensen var, at de store supermarkeder og discountbutikker måtte holde åbent på alle søndage. Det har medført, at mange mindre byer i dag ikke har nogen dagligvarebutik.
Yderligere information:
Kædedirektør Torben B. Andersen, Brugsen, 2053 5274
Informationsdirektør Jens Juul Nielsen, Coop, 5159 4468
Følg pressemeddelelser fra Coop Danmark A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Coop Danmark A/S
Coop fjerner skruelåget på seks millioner kartoner med yoghurt7.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Coop fjerner igen plastlåget på kartoner – denne gang gælder det skruelåget på næsten seks millioner kartoner med yoghurt og ymer fra Coop-serien. Det giver store reduktioner i Coops plastforbrug og CO2-udledning.
Coop gør klar til at hjælpe kunder i toldkrig3.4.2025 11:36:06 CEST | Pressemeddelelse
Hvis varer produceret i USA bliver belagt med ekstra told, vil Coop indføre en mærkning af disse varer. Men den samlede effekt på dagligvarepriserne i Danmark vil være beskeden. Samtidig går koncernen – der driver 900 butikker i Kvickly, SuperBrugsen, Brugsen og 365discount – i gang med at finde alternativer til de amerikanske varer. Desuden kommer Coops kæder til at reducere markedsføringen af varer produceret i USA og øge markedsføringen af varer produceret i Danmark og Europa. ”Med told på varer produceret i USA kan vi lave en præcis mærkningsordning. Vi kommer til at mærke disse varer for at fortælle vores kunder, hvorfor de pludselig er blevet dyrere,” siger kategoridirektør Jeff Salter, der er den øverst ansvarlige for al indkøb i Coop. ”Som en naturlig konsekvens skruer vi ned for markedsføringen af de varer, der er produceret i USA og op for markedsføringen af danske varer. Vi ved, at varer der bliver dyrere, bliver mindre attraktive for kunderne, og derfor er det logisk for os
Coop sætter turbo på udviklingen af Irma-vareserie17.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Salget af Irma-varer går godt i Coop. Faktisk så godt, at der bliver solgt næsten 20 procent flere af de 150 Irma-varer, Coop har på hylderne i dag, end dengang disse varer blev solgt i Irmas butikker. Nu vil Coop sætte yderligere skub i Irma-serien ved at introducere 100 nye kvalitetsprodukter samt øge tilgængeligheden af Irma-varerne på tværs af butikker landet over.
Coop i cykeloffensiv: Mustang lanceres i 100 butikker10.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mustang-cyklerne sælges hovedsageligt i Kvickly og SuperBrugsen.
Over 1000 sårbare unge har fået fritidsjob i Coop25.2.2025 13:20:00 CET | Pressemeddelelse
Flere unge bør have et fritidsjob. Sådan lyder en af anbefalingerne fra Trivselskommissionen, der i dag har offentliggjort sin rapport med i alt 35 anbefalinger til, hvordan unge kan få forbedret deres trivsel. Siden 2019 har Ungdomsskoleforeningen og Coop drevet landets største fritidsjobindsats Coop Crew for unge i alderen 14-18 år i samarbejde med 34 kommunale ungdomsskoler. Status er: Over 2000 unge har deltaget og cirka 55 % har efterfølgende fået et fritidsjob. 66 % af deltagerne får øget selvtillid 52 % af deltagerne føler sig som en del af et fællesskab 49 % af deltagerne føler kontrol over eget liv 59 % af deltagerne har udviklet jobkompetencer ”Fritidsjob kan være en trædesten for sårbare unge til arbejdsmarkedskendskab, almen dannelse og sociale og faglige kompetencer – og ikke mindst en trædesten til trivsel. Coop Crew reducerer unges risiko for at stå uden for beskæftigelse og uddannelse og giver dem en tilknytning til arbejdsmarkedet. Omkostninger til sociale-, uddannelse
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum