Regeringen lancerer Global Strategi for Maritim Sikkerhed
Strategien fokuserer på internationale udfordringer for den maritime sikkerhed og opridser tre overordnede principper for Danmarks arbejde med at sikre retten til fri sejlads i 2025-2028.
De seneste år er der sket markante ændringer i trusselsbilledet for den globale søfart. Et stigende antal angreb mod den civile skibsfart i bandt andet Det Røde Hav har blotlagt, hvordan internationale konflikter kan begrænse den frie sejlads på grund af kamphandlinger eller direkte angreb.
For Danmark, hvor skibsfarten er et af de største eksporterhverv, kan det få store konsekvenser.
Derfor skal Danmarks tilgang til maritim sikkerhed fremover ses i et bredere perspektiv, og strategien erstatter tidligere prioritetspapirer, der havde et snævrere fokus på pirateri.
Usikre søveje påvirker dog ikke kun danske interesser. Over 80 procent af den globale varetransport foregår via skib, og søfarten har derfor stor betydning for den globale vækst og udvikling. Omkring to tredjedele af verdens energi bliver enten udvundet eller transporteret til søs.
Hvis søvejene ikke er åbne, sikre og frie, vil det få store konsekvenser for verdenshandlen og den globale forsyningssikkerhed.
Fokus for strategien er derfor på global maritim sikkerhed uden for dansk territorialfarvand og Danmarks eksklusive økonomiske zone.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen udtaler:
”Danmark er et lille land men en stor søfartsnation. Søfarten er et af vores største eksporterhverv, og vores åbne økonomi er dybt afhængig af, at vi værner om den frie sejlads. De senere år er truslerne desværre blevet flere, og derfor lancerer vi i dag en ny strategi for maritim sikkerhed. Hverken Danmark eller nogen andre lande kan løse de maritime sikkerhedsudfordringer alene. Derfor står det centralt i strategien, at vi skal værne om den regelbaserede verdensorden og arbejde for et velfungerende internationalt samarbejde, der står vagt om FN’s Havretskonvention og retten til fri sejlads.”
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen udtaler:
”Der er ingen tvivl om, at både dansk og europæisk sikkerhed er under stort pres i øjeblikket. Med Ruslands brutale invasion af Ukraine for snart tre år siden opstod en ny sikkerhedspolitisk virkelighed, som også har betydning for den globale maritime sikkerhed. Krige og konflikter til lands har med andre ord betydning for sikkerheden til søs, som vi blandt andet ser det i vores eget nærområde i Østersøen, men også i vigtige globale knudepunkter som Det Røde Hav. For at beskytte retten til den frie sejlads, er det vigtigt, at Danmark fortsat bidrager til maritim sikkerhed over en bred kam, herunder militært med kapacitetsopbygning i verdens brændpunkter og med militære bidrag. Danmark er en stolt søfartsnation, og vores bidrag er en forudsætning for at varetage danske interesser.”
Erhvervsminister Morten Bødskov udtaler:
”Vi skal beskytte og forsvare dansk skibsfart. Vi er i en tid, hvor den internationale retsorden er under pres. Derfor skal vi dyrke samarbejdet. I dag præsenterer vi en strategi, der får alle parter inden for søfart med om bord, til gavn for både danske virksomheder og dansk besætnings sikkerhed til søs. For verden er forandret. Og tiden er til, at dansk erhvervsliv helt grundlæggende skal bestemme sig for, hvilken side af historien, de vil stå på. Derfor nedsætter vi et forum med myndighederne, organisationerne og erhvervet for at hjælpe dem med den mission. For sammen kan vi sige fra og styrke vores fælles sikkerhed.”
Global Strategi for Maritim Sikkerhed er udarbejdet af Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, Justitsministeriet og Erhvervsministeriet. Den udstikker tre overordnede principper for Danmarks arbejde med maritim sikkerhed:
- Beskytte danske maritime interesser og bistå virksomheder med at navigere i en stadig mere kompleks geopolitisk virkelighed.
- Værne om den regelbaserede verdensorden og overholdelse af international ret.
- Fremme multilateralisme samt internationale og regionale samarbejder for at styrke maritim sikkerhed.
Det internationale og regionale samarbejde skal blandt andet foregå i NATO, EU og FN, herunder FN’s Søfartsorganisation, IMO, som spiller en stigende rolle for beskyttelsen af maritim sikkerhed.
Strategien suppleres med en handlingsplan, der løbende vil blive drøftet og tilpasset udviklingen i en kontaktgruppe for maritim sikkerhed. Kontaktgruppen vil bestå af repræsentanter på teknisk niveau fra myndigheder, den maritime branche og vidensinstitutioner.
Global Strategi for Maritim Sikkerhed kan læses her: https://um.dk/udenrigspolitik/sikkerhedspolitik/maritim-strategi
For yderligere information kontakt pressevagten@um.dk og +45 61 97 92 47 (ikke SMS)
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Udenrigsministeren rejser til Bosnien-Hercegovina for at markere genåbningen af Danmarks ambassade10.7.2025 17:42:21 CEST | Pressemeddelelse
I dag rejser udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen til Sarajevo for at markere genåbningen af Danmarks ambassade i landet og 30-året for folkedrabet i Srebrenica.
Udenrigsministeren rejser til Rom for at deltage i Ukraine Recovery Conference9.7.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kort efter sit møde med den amerikanske udenrigsminister, Marco Rubio, i Washington DC, rejser udenrigsministeren til Rom for at deltage i Ukraine Recovery Conference torsdag den 10. juli. Her vil Danmark underskrive aftaler for 435 mio. kr. til støtte til Ukraines genopbygning.
Dansk eksport i maj 20259.7.2025 11:23:39 CEST | Pressemeddelelse
I maj 2025 faldt Danmarks samlede eksport 0,8 pct. i forhold til april. Årsstigningstakten, dvs. de seneste 12 måneder i forhold til de 12 måneder forud, var 9,5 pct.
Udenrigsministeren har mødtes med sin amerikanske kollega7.7.2025 18:32:11 CEST | Pressemeddelelse
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har for kort tid siden afholdt et møde med den amerikanske udenrigsminister Marco Rubio i Washington DC.
Danmark giver nyt humanitært bidrag til Gaza7.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen lancerer i dag en ny dansk støttepakke, som skal afhjælpe den humanitære situation i Gaza og hjælpe krigens ofre.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum