Mere end hver tredje dansker lever med hjernesygdom

Del

Hundredtusindvis af danskere lever med en hjernesygdom som depression, søvnforstyrrelser eller demens. Sygdommene koster samfundet milliarder og er forbundet med markant overdødelighed.

PhD og læge Cecilia Hvitfeldt Fuglsang
PhD og læge Cecilia Hvitfeldt Fuglsang AU Foto

Hjernesygdomme som depression, demens og søvnforstyrrelser er langt mere udbredte, end mange tror.

Ifølge et nyt stort dansk studie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital lever hele 35,2 procent af befolkningen med en hjernesygdom – en stigning fra 2015, hvor tallet lå på 33,2 procent.

Men hvorfor ser vi denne stigning? Ifølge hovedforfatter på studiet Cecilia Hvitfeldt Fuglsang, der er ph.d. ved Institut for Klinisk Medicin og læge på Aarhus Universitetshospital, kan én af årsagerne være, at danskerne lever længere og dermed også længere med deres sygdomme.

”Formentligt bidrager ændringer i befolkningens alderssammensætning og større opmærksomhed på psykiske lidelser til stigningen. Samtidig har COVID-19-pandemien muligvis ført til færre diagnosticerede tilfælde, da adgangen til sundhedsvæsenet var begrænset,” forklarer hun.

Uændret overdødelighed

Studiet viser, at personer med hjernesygdomme har fem gange højere risiko for at dø inden for et år sammenlignet med personer uden hjernesygdom.

Den høje dødelighed har ikke ændret sig siden 2011, selv om behandlinger af visse hjernesygdomme er blevet bedre.

”Vi havde forventet, at overdødeligheden ville falde. Men desværre er den uændret,” fortæller Cecilia Hvitfeldt Fuglsang.

Sundhedsudgifter stiger markant

Personer med hjernesygdomme koster samfundet dyrt. I 2021 udgjorde de indirekte omkostninger – tab af arbejdskraft – 173 milliarder kroner. Det er en stigning på 31 procent siden 2015.

”En årsag kan være, at reallønnen er steget. Så når folk er væk fra arbejdsmarkedet på grund af sygdom, bliver regningen større,” forklarer Cecilia Hvitfeldt Fuglsang.

Resultaterne af studiet understreger, at hjernesygdomme ikke kun er en udfordring for de mange ramte, men også en stor samfundsøkonomisk byrde.

Ifølge forskerne bag studiet kan større opmærksomhed og bedre forståelse af hjernesygdomme bidrage til at mindske både sygdomsbyrden og det stigma, som mange hjernesygdomme stadig er forbundet med.

”Vi håber, at vores resultater kan skabe større bevidsthed og opmærksomhed omkring hjernesygdomme og de konsekvenser de har fået både samfundet og de mennesker, der lever med dem,” siger Cecilia Hvitfeldt Fuglsang.

Fakta om hjernesygdomme

Hjernesygdomme dækker både over neurologiske og psykiatriske lidelser. Nogle af de mest udbredte hjernesygdomme er:

  • Depression (rammer 13,5 procent af danskerne)
  • Søvnforstyrrelser (rammer 13,5 procent af danskerne)
  • Demens
  • Stroke (blodprop eller blødning i hjernen). 
  • Neurodegenerative lidelser. 

Bag om forskningsresultatet

Studietype: Kohortestudie baseret på data fra nationale registre. 

Samarbejdspartnere: Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet. EY Danmark.

Ekstern finansiering: Lundbeckfonden

Interessekonflikt: Fremgår af afsnittet ”Declaration of interests” i den videnskabelige artikel.

Link til videnskabelig artikel: https://doi.org/10.1016/j.lanepe.2024.101189

Kontakter

Ph.d. og læge Cecilia Hvitfeldt Fuglsang
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Klinisk Epidemiologisk Afdeling
Mail: chfn@clin.au.dk
Telefon: 87168486

Professor og overlæge Christian Fynbo Christiansen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Aarhus Universitetshospital, Klinisk Epidemiologisk Afdeling
cfc@clin.au.dk
Telefon: 87168218

Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye