Forskere slår alarm: Antibiotikaresistens kan spredes uforudsigeligt i naturen
Forskere fra Københavns Universitet har opdaget, at antibiotikaresistent DNA kan overleve på mineraloverflader som sandkorn or lerpartikler, hvilket kan føre til yderligere spredning af resistens til dyr og mennesker.
!["Vi håber, at vores resultater kan bidrage til at udvikle effektive strategier til at begrænse spredningen af antibiotikaresistens og beskytte både menneskers og dyrs sundhed," siger forsker bag nyt fund.](/data/images/public/13560987/14253987/b710b919-4417-4d89-b2e4-1b6a3fabd2c6-w_720.png)
Forestil dig en af Danmarks mange smukke strande, hvor bølgerne skvulper mod kysten og trækker små, glatte sten og gyldent sand med sig. Det er ikke ligefrem en skræmmende scene. Men under overfladen gemmer sig et andet billede.
Et nyt studie fra Københavns Universitet viser nemlig, at strandbundens sandkorn kan indeholde antibiotikaresistent DNA. Floder, søer, åer og havet transporterer hele tiden partiklerne videre, og det gør det muligt for DNA at rejse langt, fortæller Karina Krarup Sand fra Globe Institute ved Sektion for Geogenetik.
”Det DNA, der koder for antibiotikaresistens, kan være kommet ud i miljøet fra for eksempel landbrugsproduktion eller hospitalers spildevand. Men i stedet for at blive nedbrudt, som DNA i naturen hurtigt bliver, kan DNA’et simpelthen overleve ved at blive opbevaret på minerale overflader. Dermed kan aflejrede mineral korn agere som et slags gen-bibliotek og transportere gener fra et miljø til et andet, hvilket kan føre til spredning af resistens,” Karina Krarup Sand.
Selvom DNA’et er bundet til mineralkornene kan lokale bakterier stadigvæk have mulighed for at optage DNA,et, hvorefter bakterierne kan blive resistente. På den måde kan antibiotikaresistensen sprede sig uforudsigeligt til andre miljøer.
Fundet er alarmerende, da det betyder, at bakterier i miljøet kan optage antibiotika resistent DNA og derfra sprede dem til nabobakterier, selv om de aldrig har været i kontakt med høj-resistente miljøer.
Forskere opfordrer til handling
Studiet viser desuden, at typen af partikler – eller sandkorn, sedimenter, eller simpelthen blot ”mineraler” – har stor indflydelse på, hvor hurtigt bakterier kan inkorporere det mineralbundne DNA. Nogle mineralkorn er gode til både at opkoncentrere og bevare DNA’et og andre mineraler kan kun bære få molekyler.
Som en slags modgift håber forskerne, at de kan finde en mineral-sammensætning, der kunne forhindre at DNA’et kunne tages af en bakterie eller kunne forhindre spredning i en biofilm.
”Vi håber, at man kan finde en overflade som ville forhindre spredningen. Det kunne delvist løse problemet, da man for eksempel kunne blande det i gødning eller sætte et filter på ved udledning fra hospitalerne,” siger Karina Krarup Sand.
”Indtil videre har vi desværre ikke fundet de mineral-sammensætninger, som kan stoppe spredningen,” fortæller hun.
Studiet understreger endnu engang vigtigheden af at reducere udledningen af antibiotika i vores miljøer for at forhindre spredningen af resistens.
Forskerne opfordrer til øget opmærksomhed og handling fra myndigheder og samfundet som helhed for at tackle problemet.
"Vi håber, at vores resultater kan bidrage til at udvikle effektive strategier til at begrænse spredningen af antibiotikaresistens og beskytte både menneskers og dyrs sundhed. Det er afgørende, at vi fortsætter med at forske i og forstå de komplekse mekanismer bag resistensspredning for at kunne tage de nødvendige skridt mod at opdæmme den hastige udbredelse af antibiotikaresistens i vores miljøer," siger Karina Krarup Strand.
Kontakter
Sascha Kael RasmussenPressemedarbejder
Tlf:93565168sascha.kael.rasmussen@sund.ku.dkKarina Krarup SandLektor
kks@sund.ku.dkOm Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet leverer international anerkendt sundhedsvidenskabelig forskning, uddannelse og innovation.
Vores vision er at flytte grænserne for erkendelse og skabe ny sundhedsvidenskabelig viden og indsigt til gavn for den fortsatte videnskabelige udvikling, for samfundet og for det enkelte individ.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Danskerne er dårlige til at tale om sex: Her er forskningens råd til den gode samtale31.1.2025 05:50:00 CET | Pressemeddelelse
I næste uge er det "Uge Sex": 24 procent af den danske befolkning har svært ved at tale om deres ønsker i soveværelset. Den manglende samtale er skidt for vores sexliv og livsglæde – men det kan der heldigvis rådes bod på, siger forsker.
Eske Willerslev opdagede, at to gram jord kan fortælle os, hvordan fortiden ser ud. Det kan vi bruge i fremtiden23.1.2025 06:01:00 CET | Pressemeddelelse
Professor Eske Willerslev fik som studerende idéen til at udvinde DNA direkte fra jorden. Det har ført til store videnskabelige gennembrud og etableringen af forskningsfeltet eDNA, der i dag får en af Danmark største videnskabelige anerkendelser, Villum Kann Rasmussens Årslegat.
Ny effektiv behandling af dødelig kræftform kan være på vej21.1.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Med en avanceret type kræftbehandling er vi tættere på en ny behandling for en af de mest dødelige kræftformer, bugspytkirtelkræft, viser forskning fra Københavns Universitet og Rigshospitalet. Det kan potentielt øge overlevelsesraten og forbedre livskvaliteten hos patienter.
Lærebøgerne skal skrives om: Solskoldning skader ikke kun DNA17.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Solskoldning er traditionelt blevet tilskrevet DNA-skader fra UV. Men ny forskning fra Københavns Universitet afslører, at RNA spiller en stor rolle i at udløse akutte reaktioner på solskoldning.
Bakterier bruger overraskende forsvarsmekanisme til at beskytte sig mod virusangreb17.1.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Resultaterne af et nyt studie fra Københavns Universitet kan føre til bedre behandling mod infektion. Den nye viden stiller især forskerne bedre i kampen mod antibiotikaresistens.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum