Fængslerne er overfyldte, men det kunne have gået endnu værre
Belægget ligger på 100 procent i landets fængsler for syvende år i træk, og Europarådet er stærk kritisk. Alligevel er der grund til lettelse.
![Der er samme antal indsatte i dag som for tre år siden. Prognosen fra 2021 gik på 1.000 flere.](/data/images/public/11858213/14252457/66889b77-6d79-42b7-9c2c-4721808c83fd-w_720.png)
I september 2021 udarbejdede Kriminalforsorgen en prognose, som fik stor medieopmærksomhed. Ifølge forudsigelsen var der risiko for fangeeksplosion. Antallet af indsatte ville stige til over 5.000 i løbet af få år.
Heldigvis har vi undgået dette scenarie. I dag er der det samme antal indsatte i danske fængsler som i 2021, nemlig omkring 4.100.
Prognosen blev udarbejdet forud for forhandlingerne om flerårsaftalen for 2022-2025. På det tidspunkt vurderede man, at tendensen med flere og flere indsatte ville fortsætte.
Strafmassen ville vokse på grund af strafskærpelser og øget straflængde for coronarelateret kriminalitet.
Coronastraffene ville alene stå for 25 procent af det store pres. Folketinget havde nemlig vedtaget, at svindel med økonomisk hjælp under coronaepidemien kunne straffes firedobbelt.
Samlet set stod vi over for 1.000 flere indsatte, som ville øge belægningsprocenten til 120 procent.
Men sådan gik det altså ikke. Ifølge Kriminalforsorgen har effekten af corona-straffe vist sig at være stærk overvurderet. Desuden har der været forsinkelser i straffesagskæden. Der forventes dog en mindre stigning i belægget i år.
Hvad fremtiden bringer er uklart. Ifølge Kriminalforsorgen er der nemlig ikke udarbejdet prognoser, som rækker ud over 2025.
Det bekymrer Fængselsforbundets formand Bo Yde Sørensen: ”Hvis vi ikke har nogle skøn på, hvad fremtiden bringer, så ved vi jo ikke, hvor mange pladser, der er brug for. Bruger vi milliarder af kroner på nye fængsler, uden vi har et grundlag for det?”
Hård kritik fra Europarådet
Selvom presset mod fængslerne har været mindre end ventet, er belægget alligevel meget højt. I gennemsnit var 100 procent af pladserne i brug i 2024. Det er syvende år i træk, at Kriminalforsorgen ikke lever op til belægsgrænserne på 95 procent for arrestpladser og 96 procent for fængselspladser.
Det vækker hård kritik fra Europarådet, hvor man mener, at belægget ikke bør overstige 90 procent.
”Så snart belægget overstiger 90 procent, udgør det en bekymrende højrisiko-situation,” konkluderer Europarådets turturkomité i en ny rapport.
Bortset fra et enkelt år, 2007, så har belægget i Kriminalforsorgen ligget over 90 procent i de seneste 30 år.
I 2000’erne lå belægget i gennemsnit på 93 procent, i 2010’erne på 96 procent og i 2020’erne på 100 procent.
Europarådet mener derfor, at Danmark bør gøre meget mere for at få belægget ned igen til mere moderate procenttal, og der skal udformes en strategi for det, lyder den kraftige opfordring. Europarådet mener ikke, at Kriminalforsorgens byggeprojekter dækker behovet.
Kriminalforsorgen forventer at svare på Europarådets kritik i løbet af foråret.
Straffereform
Inden da er der måske hjælp på vej. Regeringen barsler nemlig med en straffereform, som skal lindre kapacitetsproblemerne.
Straffelovrådet forslår i den forbindelse øget brug af fodlænke og større muligheder for prøveløsladelser. Justitsminister Peter Hummelgaard (S) er positiv over for ideen.
__________________________
BYGGEBOOM TIL MILLIARDER
Politikerne har fundet det store checkhæfte frem for at få plads til flere indsatte. Møgelkær Fængsel er taget ud af mølposen og flere institutioner udvides. Blandt andet Køge Arrest, Ringe Fængsel (400 millioner kroner) og Sønder Omme Fængsel (1 milliard kroner). Desuden bygges nyt arresthus ved Slagelse (1,3 milliarder kroner) og fængsel ved Viborg (2,2 milliarder kroner). En samlet udskrivning på over 5 milliarder kroner.
Kontakter
Kommentarer til pressen: Forbundsformand, Bo Yde Sørensen
Tlf:72 55 99 98bys@faengselsforbundet.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Fængselsforbundet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fængselsforbundet
Tre ud af fire fængselsbetjente efterlyser mere efteruddannelse17.12.2024 09:51:25 CET | Nyhed
Der er stort uddannelsesbehov blandt det uniformerede personale i Kriminalforsorgen.
Fængselsbetjente fra Kosovo skal efteruddannes i danske fængsler11.12.2024 05:55:00 CET | Nyhed
Til foråret er det planen, at Danmark skal efteruddanne op til 25 kosovariske fængselsbetjente. Fængselsforbundet understreger, at betjentene ikke kommer til at indgå i den fast vagtplan.
Landets største fængsel vokser frem på heden6.12.2024 11:23:29 CET | Nyhed
Det nye lukkede fængsel i Sønder Omme er ikke blot en lille tilføjelse til det eksisterende fængsel. Der bliver tale om et fængsel i sin egen ret på størrelse med Storstrøm og Enner Mark.
Næstformand i Fængselsforbundet: "Fængselsbetjente bør sidestilles med Forsvarets veteraner"21.11.2024 18:03:29 CET | Nyhed
Hver syvende fængselsbetjent får PTSD. Det er på tide, staten passer bedre på mine kollegaer. Nu har vi muligheden.
Ubemandede afdelinger på Nyborg Fængsel: “Hvis de slås på Midter 1 lige nu, har vi svært ved at høre det”22.10.2024 10:06:38 CEST | Nyhed
Runderingshold er på grund af underbemanding blevet en del af hverdagen i Nyborg. På skift er fængslets midterafdelinger helt uden personale.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum