Patienter med øjensygdom kører bil, selvom de er utrygge
Øjensygdommen våd AMD påvirker synet. Et nyt studie fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital viser, at hver femte patient, som kører bil og har våd AMD, er utrygge i trafikken.
Med alderen bliver synet oftest dårligere. Det oplever personer med øjensygdommen våd Aldersrelateret Macula Degeneration (AMD) i særlig grad. AMD rammer oftest mennesker over 60 år. Det bliver sværere at læse og se TV, og når de ser på ansigterne omkring sig, er de utydelige.
Våd AMD rammer det sted på nethinden, hvor vi danner vores skarpe syn. Det skarpe syn er nødvendigt, når du som bilist begiver dig ud i trafikken. Hos langt de fleste med våd AMD er synet godt nok til, at de gerne må køre bil. Alligevel er 20 procent af dem utrygge ved at køre. Det viser et nyt studie fra SDU.
- Det var faktisk en patient, som foreslog, at vi undersøgte, om patienter med våd AMD er utrygge ved at køre bil, for det var han selv. Det fylder meget for de patienter, vi møder i klinikken, om de fortsat må køre bil, fortæller Benjamin Sommer Thinggaard, læge og ph.d.-studerende ved Klinisk Institut og Øjenafdelingen, Odense Universitetshospital, og fortsætter:
- Det overraskede os, at hver femte faktisk er utryg ved at køre bil, også selvom de allerede har taget visse forholdsregler. For eksempel ved at lade være med at køre bil i mørke eller i dårligt vejr.
Må gerne køre bil, men er utrygge
Forskerne har undersøgt hvordan patienterne oplever, at våd AMD påvirker deres bilkørsel. Det har de, fordi de fra et tidligere studie ved, at det betyder meget for patienternes livskvalitet, at de må køre bil.
74 procent af patienterne med våd AMD, som deltager i studiet, kører altså fortsat bil, og må gerne for lægerne. En relativt stor del af dem, er dog blevet usikre, når de sætter sig bag rattet.
Forskerne ved ikke, hvorfor, patienterne er utrygge ved at køre bil.
- Vi er ved at starte et opfølgende studie, hvor vi ser på, hvordan patienternes forhold til bilkørsel ændres over tid. Vi sender et spørgeskema ud til de patienter, som har deltaget i dette studie. Her har vi mulighed for at få uddybet, hvorfor de er utrygge, siger Benjamin Sommer Thinggaard.
Bedre hjælp og støtte
Flere og flere patienter lever med våd AMD, fordi folk i den vestlige verden generelt bliver ældre. I Danmark regner man med, at cirka 30.000 mennesker lever med våd AMD.
- Mit håb er, at studiet kan være med til at starte en debat om, hvordan vi som sundhedsfaglige, som pårørende såvel som samfund bedre kan støtte og hjælpe vores voksende ældre befolkning med alvorlige øjensygdomme, så de ikke behøver at køre bil, hvis de er utrygge ved det, siger Benjamin Sommer Thinggaard.
Før 2017 skulle bilister over 70 forbi lægen for at få vurderet deres køreevne. Det er nu ikke længere obligatorisk. Ældre Sagen opfordrer på deres hjemmeside deres medlemmer til at kontakte egen læge og få et tjek, hvis de er i tvivl, om de kan køre bil.
Faktaboks:
Aldersrelateret Makula Degeneration (AMD)
- Våd AMD er en hyppig og alvorlig sygdom, som oftest rammer mennesker over 60 år.
- Sygdommen skyldes aldersbetingede forandringer og slitage af øjets nethinde og inddeles i tør og våd AMD, som tilsammen påvirker over 70.000 danskere.
- Omkring 30.000 danskere lever med våd AMD, heraf er cirka 18.000 i behandling for våd AMD i Danmark. Det forventes at der skal gives 50 procent flere injektioner over en femårig periode, fordi befolkningen generelt bliver ældre.
- Tidligere blev sygdommen kaldt aldersforkalkning, men dette er misvisende, fordi den ikke skyldes kalk.
- De bedste resultater ved våd AMD opnås ved tidlig start af behandling, men mange patienter diagnosticeres for sent, blandt andet, fordi det raske i en vis grad kan kompensere for det syge øje.
- Behandlingen er indsprøjtninger af medicin i øjet hver 4.-12. uge.
- Uden gentagne behandlinger med indsprøjtning af medicin i øjet vil langt de fleste patienter med våd AMD miste det centrale syn.
Om studiet:
- I studiet, The impact of neovascular age-related macular degeneration on driving from a patient perspective, har forskerne undersøgt hvordan patienterne oplever, at våd Aldersrelateret Macula Degeration påvirker deres bilkørsel. De blev blandt andet spurgt om de kører bil og om de er utrygge ved at køre bil.
- Af de 348 patienter, angav 74,1 %, at de regelmæssigt kørte bil. Heraf oplyste 20 %, at de følte sig utrygge ved at køre bil, men alligevel gjorde det.
- Et tidligere studie har vist, at våd AMD har større indflydelse på livskvaliteten hos de patienter, som kører bil, end ved de patienter som ikke gør.
- Studiet viser ligeledes at færre mænd end kvinder stopper med at køre bil pga. deres øjensygdom, og at synsstyrken er lavere hos de patienter, som ikke kører bil i forhold til den gruppe, der fortsat kører bil.
- Studiet er netop blevet udgivet i det internationale tidsskrift ACTA Ophthalmologica.
Kontakter
Benjamin Sommer ThinggaardPh.d.-studerende, lægeKlinisk Institut
Tlf:+45 5194 2270benjamin.sommer.thinggaard@rsyd.dkNana Olejank HansenKommunikationsmedarbejder Klinisk Institut/Institut for Regional Sundhedsforskning
Tlf:65 50 30 64nolejank@health.sdu.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Fra megafabrikker til minianlæg: Dansk opfindelse gør grøn ammoniak mulig26.3.2025 12:49:28 CET | Pressemeddelelse
Produktionen af ammoniak til kunstgødning er en af verdens helt store klimasyndere. Den står for omkring 1,3 % af den samlede globale CO₂-udledning – svarende til cirka 500 millioner ton årligt. Det er næsten på niveau med den samlede luftfartsindustri og over dobbelt så meget som de årlige udledninger fra alle nordiske lande tilsammen.
Danske forskere: Fire ud af fem nybyggerier skal stoppes24.3.2025 08:10:31 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra forskere på DTU, SDU og AAU viser, at biobaserede byggematerialer ikke er nok til at gøre byggebranchen bæredygtig. Der skal bygges markant mindre.
Danske forskere med til at sætte verdensrekord: Solcellevinduer kan gøre fremtidens bygninger til kraftværker20.3.2025 10:20:13 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskningsprojekt med deltagelse fra Syddansk Universitet har udviklet gennemsigtige solceller med rekordbrydende effektivitet. De nye vinduer kan både lukke lys ind og producere strøm – en teknologi der kan forandre bygninger i byer verden over.
AI giver røntgensyn: Nu kan vi se, hvad vores bygninger er lavet af – og det kan hjælpe klimaet18.3.2025 11:13:59 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Syddansk Universitet og Peking University har udviklet en ny AI-teknologi, der kan kortlægge byggematerialer i stor skala. Det er vigtigt i forhold til både byplanlægning, bæredygtigt byggeri og CO₂-reduktion.
Stigende interesse for SDU’s uddannelser via kvote 217.3.2025 11:25:07 CET | Pressemeddelelse
Tallene for årets søgning til de videregående uddannelser via kvote 2 er blevet offentliggjort. På Syddansk Universitet ses en stigning i antallet af ansøgere for tredje år i træk.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum