DEFACTUM

Region Midtjylland sætter endnu engang lup på midtjydernes sundhed, sygelighed og trivsel

Del

Hvordan står det til med midtjydernes sundhed, sygelighed og trivsel på tærsklen til sundhedsreformen? Hvor mange bruger vægttabsmedicin, og hvor mange overvejer at bruge det? Hvilke nikotinprodukter er det, de unge bruger? Hvor mange fravælger at gå til tandlæge, fordi de ikke har råd? Det er blot nogle af temaerne, når Region Midtjylland den 4. februar udsender spørgeskemaet: ”Hvordan har du det?”.

Foto: Niels Aage Skovbo

Hvert fjerde år svarer regionens borgere på alt fra deres stressniveau over ensomhed til kost og motion. Det gør de i den største danske undersøgelse om sundhed, sygelighed og trivsel - den såkaldte Sundhedsprofil eller i daglig tale "Hvordan har du det?".

Nu er det tid igen. Den 4. februar sendes spørgeskemaet ud til knap 52.000 tilfældigt udvalgte borgere fra 16 år og opefter i Region Midtjylland. Svarene giver en unik viden, som bruges både regionalt som lokalt, når der skal målrettes sundhedsindsatser og behandlingstilbud i sundhedsvæsenet.

- Vi står på tærsklen til en ny sundhedsreform. Derfor er det vigtigt, at vi ved, hvordan det ser ud med borgernes øjne, når vi snakker om sundhed. Hvor går det godt, og hvor er det skoen trykker? Kommuner og region står parat til at give folkesundheden et løft. Borgernes input er helt afgørende for, at vi får trukket sundhedsvæsnet i den rigtige retning”, siger seniorforsker Finn Breinholt Larsen, DEFACTUM, Region Midtjylland.

Data er vigtige 
Er du derfor en af dem, som har modtaget et spørgeskema i din digitale eller fysiske postkasse, vil vi gerne, du bruger lidt tid på at fortælle os, hvordan du har det.

- Jeg vil så gerne kunne sige, at det kun tager fem minutter at udfylde skemaet, men det er ikke tilfældet. For vi kommer hele vejen rundt om dig og din sundhed. Vi ser både på dine sundhedsvaner, din mentale sundhed og sygelighed, og så er vi også opmærksomme på nye tendenser, lyder det fra forsker Jes Bak Sørensen, DEFACTUM, Region Midtjylland.

Undersøgelsen er den største af sin slags i Danmark og bliver blandt andet brugt i arbejdet med at fremme lighed i sundhed og forebygge sygdom i et tæt samarbejde mellem regioner, kommuner, almen praksis og civilsamfundet. Mere end 300.000 borgere modtager spørgeskemaet fordelt ud på landets fem regioner.

Noget gammelt og noget nyt
Undersøgelsen denne gang indeholder en række af de spørgsmål og emner, som vi allerede kender fra tidligere undersøgelser. Det er emner såsom kost, motion, alkohol, rygning og fysisk og mental sundhed.

- Vi har stadig et behov for eksempelvis at følge befolkningens rygevaner og motionsmønstre. Det er nemlig vigtige parametre i forhold til den generelle sundhedstilstand, fortæller seniorforsker Karina Friis, DEFACTUM, Region Midtjylland og fortsætter:

- Sidste gang vi lavede undersøgelsen for fire år siden stod vi midt i en coronanedlukning, og vi så en markant stigning i stress, angst, ensomhed og depression – særligt blandt unge. Det bliver interessant at kunne kortlægge, hvordan det står til med den mentale sundhed i dag, hvor vi er på den anden side af pandemien, lyder det fra Karina Friis.

Undersøgelsen fanger dog også nye tendenser i vores samtid, og vi spørger derfor også indtil forventningspres, muskelopbyggende stoffer, opioider blandt unge og brug af vægttabsmedicin.

- Vægttabsmedicin kom på alles læber i 2024, og når vi spørger ind til brugen af det, så er det blandt andet for at finde ud af, hvilken betydning sådan en ‘game changer’ i virkeligheden har for vores samfundsmæssige udfordring med overvægt. Og så er det jo selvfølgelig også for at se på, hvilken betydning medicinforbruget kan have for sundhedsvæsenets budgetter, fortæller Finn Breinholt Larsen.

Fravalg af behandling og manglende social kontakt
Andre lidt kedelige tendenser i vores samtid er den sociale ulighed, som er i vores samfund, og som derfor også opstår, når vi taler sundhed.

- Der er social ulighed i sundhed, og med svar fra "Hvordan har du det?" vil vi kunne få et indblik i, hvordan den ulighed kommer til udtryk i forhold til selvbetalt behandling i sundhedsvæsenet. Det kan være et tandlægebesøg eller behandling hos en psykolog. Derfor spørger vi denne gang ind til, om du har fravalgt selvbetalt behandling på grund af en presset økonomi, fortæller Jes Bak Sørensen, som fortsætter: Og så skal vi ikke lukke øjnene for, at der er forskel på hvor stor en kontaktflade, vi mennesker har, hvilket også afspejler sig i den ulighed, vi kan se i sundhed. Vi spørger derfor også ind til dit netværk og din familie og hvilken kontakt og støtte, du har i dem.

FAKTA om undersøgelsen      

  • I Region Midtjylland indsamles spørgeskemaerne: "Hvordan har du det?" fra den 4. februar til den 18. maj 2025.
  • Borgerne er tilfældigt udvalgt og repræsentative for såvel kommunerne som regionen.
  • I Region Midtjylland får 52.000 borgere fra 16 år og opefter tilsendt spørgeskemaet.
  • Region Midtjylland udsender to forskellige spørgeskemaer: et til unge (16-24 år) og et til voksne (25 år og opefter).
  • Undersøgelsen er landsdækkende og er et samarbejde mellem de fem regioner Statens Institut for Folkesundhed og Sundhedsstyrelsen. Undersøgelsen gennemføres på baggrund af en aftale mellem Danske Regioner, KL, Indenrigs- og Sundhedsministeriet samt Finansministeriet.

Kontakter

Om DEFACTUM

DEFACTUM er et forsknings- og konsulenthus. Vi arbejder for at forbedre den offentlige velfærdssektors ydelser og samspil ved at udvikle ny, anvendelsesorienteret viden og individuelt tilpassede indsatser - til gavn for borgerne. Vi afprøver løbende nye metoder og skræddersyr projekter.

Følg pressemeddelelser fra DEFACTUM

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DEFACTUM

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye