Ny omgang gratis naturvidenskabelige foredrag i Bio Næstved
Bio Næstved og Næstved Bibliotek inviterer i fællesskab igen til videnskabsformidling i topklasse fra forskere ved Aarhus Universitet. Det sker på 6 tirsdagsaftener i foråret, hvor biografen lægger sal til de populære, livestreamede foredrag.
De videnskabelige foredragsrækker fra Aarhus Universitet har nu i flere år været meget velbesøgte, både i biografen og på biblioteket, der på skift har lagt lærred til forskernes formidling.
Senest er visningerne rykket til Bio Næstved på Kattebjerg 5 i Næstved. Her udgør biografens bløde sæder og store lærred den perfekte ramme for at opleve et bredt udvalg af emner, formidlet af nogle af Danmarks skarpeste hjerner.
Alle foredrag vises udvalgte tirsdage fra kl. 19:00-21:00, inkl. en lille pause undervejs. Vi opfordrer til at man møder op et kvarters tid inden foredragets start, så alle er på plads.
Hvad enten du har oplevet foredragene før eller det er første gang du møder op, kan du forvente tankevækkende og velformidlede indføringer i en række vidt forskellige, interessante emner – og ofte med et glimt i øjet og en god dosis humor. De forskere, der stiller op, er nemlig alt andet end tørre.
Foredragene er gratis, men kræver tilmelding via Bio Næstveds hjemmeside og billetsystem.
6 spændende foredrag i foråret
I løbet af foråret kan du opleve følgende:
Tirsdag d. 25. februar: DNA’en omkring os. I dette foredrag vil biolog Philip Francis Thomsen give et indblik i hvordan vores biodiversitet kan undersøges med miljøDNA-metoden, som han selv har været én af pionererne bag. Du kan bl.a. høre om hans forskning indenfor miljøDNA til kortlægning af vores kystnære havnatur, undersøgelser af diæten hos græssende køer og heste i rewilding projekter, samt analyser af insekt-DNA fra blomster på artsrige overdrev.
Tirsdag d. 11. marts: Udforskningen af Grønland, før og nu. I dette foredrag fortæller Vivi K. Pedersen og Kristian Hvidtfelt om, hvordan udforskningen af Grønland går langt tilbage i historien. Ekspeditioner gav viden om bl.a. øens natur og kultur. Og Grønland udforskes stadig. Fx for at klarlægge afsmeltningen af is, landskabet under og begges indflydelse på det globale havniveau.
Tirsdag d. 25. marts: Den meningsfulde hjerne. Oplev hjerneforsker Morten Kringelbach fortælle om, hvordan de nyeste hjerneskanninger, som måler aktiviteten i levende menneskehjerner, hjælper med at afdække hvilken betydning mange nydelser som fx natur, mad, babyer, musik, meditation og psykedeliske stoffer har for vores livskvalitet. Hvordan kan denne tværfaglige hjerneforskning bidrage til at forbedre vores liv?
Tirsdag d. 8. april: På tur i Mælkevejen igennem rum og tid. Forskerne Mia Sloth Lundkvist og Hans Kjeldsen tager dig med på en tur rundt i vores egen galakse, Mælkevejen, som, foruden milliarder af stjerner, består af blandt andet gas- og støvskyer, exoplaneter og et kæmpe sort hul i centrum. Du vil høre om Mælkevejens oprindelse og dens fortsatte udvikling i dag – og dykke ned i dens spiralarme, stjernehobe og gådefulde centrum.
Tirsdag d. 29. april: Dybhavet – nyt fra en ukendt verden. Ronnie N. Glud og Bo Barker Jørgensen sætter denne aften fokus på Dybhavet som dækker mere end halvdelen af Jordens areal. Det meste er uudforsket. Forskningen har dog fundet uventet liv på de største havdybder og dybt i havbunden. Hør om organismer der er tilpasset det ekstreme tryk samt om bakterier i havbunden der tager tusinder af år om at dele sig og som er afgørende for livsforholdene på Jorden.
Tirsdag d. 6. maj: Vil resistente bakterier slå os ihjel? Til forårets sidste foredrag ser Ditlev Brodersen og Hans Jørn Kolmos på et af de største fremskridt i lægevidenskaben, nemlig opdagelsen af antibiotika. Hvordan virker de egentlig og hvorfor rammer de ikke vores egne celler? Hør om bakterier, antibiotika og om mulige løsninger på de fremvindende resistente bakterier. Bakterierne lærer nemlig hurtigt at udvikle resistens, hvis antibiotikaforbruget bliver for stort.
Kontakter
Andreas Lønstrup PoulsenKulturformidler
Tlf:5588 4149alopou@naestved.dkMartin Rovang JensenKulturformidler
Tlf:55884138mrojen@naestved.dkBilleder
Næstved Bibliotek og Borgerservice
- består af Næstved Bibliotek, Fensmark Bibliotek, Fuglebjerg Bibliotek, Glumsø Bibliotek og Korskilde Bibliotek. Sammen driver vi et moderne biblioteks- og borgerservicetilbud for alle borgere i Næstved Kommune med det erklærede formål, at borgerne opnår indsigt og udsyn til at navigere i eget liv.
Følg pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice
Guidet Fælleslæsning for alle hos Kræftrådgivningen i Næstved3.2.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hver mandag i uge 9 – 14 kl. 11:00 – 12:30 inviterer Næstved Bibliotek til guidet fælleslæsning hos kræftrådgivningen i Næstved. Fælleslæsningen er for alle, uanset om man er berørt af kræft eller ej.
Science Fiction Læsekreds31.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Er du nysgerrig på fremtidens teknologier, rumrejser, kunstig intelligens eller dystopiske samfund? Så deltag i den spritnye Science Fiction Læsekreds, som er et samarbejde mellem Næstved Bibliotek og Maker Space. Vi mødes første gang onsdag den 26. februar kl. 18.30-21.00.
Danmarks ukendte verdensstjerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Inge Lehmann er anerkendt som en af verdens største videnskabskvinder, men kun de færreste danskere kender til hende. Forfatter Lotte Kaa Andersen råder bod på dette ved et foredrag på Næstved Bibliotek torsdag den 20. februar kl. 19.00-21.00.
Udstilling med naturtegninger27.1.2025 11:58:50 CET | Pressemeddelelse
Kunstner Jan van Dijk udstiller naturtegninger i X-rummet på Næstved Bibliotek. Udstillingen kan opleves fra tirsdag den 4. februar til fredag den 28. februar.
Læsekreds for naturelskere23.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Deltag i Næstved Biblioteks nye læsekreds, hvor vi dykker ned i udvalgte romaner og fagbøger om naturen. Vi mødes fire gange i foråret, første gang onsdag den 19. februar kl. 17.00-18.30.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum